Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λύγισε» υπό το βάρος τραπεζών και μερισμάτων – Κράτησε τις 1.420 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα επέστρεψε στις συναλλαγές το

ελληνικό χρηματιστήριο

, μετά τη μονοήμερη ανάπαυλα λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. Τράπεζες και βιομηχανία ήταν οι κλάδοι που άσκησαν τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό, με τη Λεωφόρο Αθηνών να συντονίζεται τελικά με τις πτωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (25/6) ο

Γενικός Δείκτης

 υποχώρησε κατά 3,98 μονάδες ή -0,28% και έκλεισε στις 1.420,06 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος άνω των 12 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.419,17 (χαμηλό ημέρας) και των 1.431,81 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο ΓΔ καταγράφει απώλειες -0,82% εντός του Ιουνίου, ενώ η φετινή του απόδοση ανέρχεται πλέον στο 9,81%.





Αρχικά το Χ.Α. ευνοήθηκε από το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα των ευρωπαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα να αποκομίσει ένα μέρος των κερδών από τα οποία δεν επωφελήθηκε καθώς παρέμεινε κλειστό. Οι αγοραστές είχαν τα ηνία σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο μία ώρα πριν το φινάλε το σκηνικό άλλαξε.


Η εγχώρια αγορά επιβαρύνθηκε από το γεγονός ότι συνολικά 10 εισηγμένες προχώρησαν σήμερα (25/6) σε αποκοπή μερίσματος. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. Η ισχυρή ανοδική αντίδραση των ευρωαγορών τη Δευτέρα παρείχε μία μίνι ώθηση, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Την ερχόμενη Κυριακή (30/6) θα διεξαχθεί ο α’ γύρος και θα ακολουθήσει ο δεύτερος και τελικός γύρος μία εβδομάδα αργότερα (7/7).





Οι πωλητές έσπευσαν μαζικά στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με εξαίρεση την Eurobank η οποία διαφοροποιήθηκε με κέρδη άνω του 1%. Ισχυρές απώλειες, υπό το «βάρος» των μερισμάτων που έκοψαν σήμερα, σημείωσαν η Titan, η ΕΧΑΕ, η Viohalco, η ElvalHalcor και η Intercontinental International, με την τελευταία να κλείνει στο limit down.


Απτόητες από τις αποκοπές μερισμάτων η Cenergy Holdings και η Optima Bank, κλείνοντας αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά. Ξεχώρισαν λόγω της ισχυρής ανάκαμψής τους η Motor Oil και η Intralot, ενώ ακολούθησε με αξιόλογη άνοδο ο ΟΤΕ.






Μπαράζ αποκοπών μερισμάτων




Οι πολλές αποκοπές μερισμάτων περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό το αρχικά θετικό μομέντουμ στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται αρκετές μετοχές την τρέχουσα εβδομάδα.


Σήμερα «έκοψαν» μέρισμα οι εξής εισηγμένες: Titan (0,85 ευρώ), ΟΠΑΠ (0,25 ευρώ – επιστροφή κεφαλαίου), Viohalco (0,12 ευρώ), Cenergy (0,08 ευρώ), ElvalHalcor (0,04 ευρώ), Optima Bank (0,44 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,25 ευρώ), Quest (0,22 ευρώ), Intracom (0,05 ευρώ) και Intercontinental International (2,21 ευρώ). Ακολουθούν την Τετάρτη η Metlen (1,5 ευρώ), η Motor Oil (1,4 ευρώ) και η Fourlis (0,12 ευρώ).


Σημειωτέον ότι από σήμερα ο Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) διαπραγματεύεται στον FTSE 25, ενώ νέες προσθήκες για τον Mid Cap αποτελούν η Quest Holdings και η Optima Bank.






Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια






Μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχωρούν σήμερα, με τους traders να επιδίδονται σε κινήσεις profit taking. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο γερμανικός DAX με απώλειες που ξεπερνούν το -1% και ακολουθούν ο ισπανικός IBEX 35 στο -0,9% και ο γαλλικός CAC 40 στο -0,7%. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Ιαπωνία και Αυστραλία να «σκαρφαλώνουν» κατά 0,95% και 1,36%, αντίστοιχα, εν αντιθέσει με τους κινεζικούς που κινήθηκαν σε πτωτικό έδαφος.


www.--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι





Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Φρέντη Μπελέρη – Παραμένει κρατούμενος μέχρι τον Οκτώβριο






Η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τους «Κασσελίστας» – Εκτός Βουλής με τις 3 θητείες Πολάκης, Τζάκρη και Κασιμάτη

Related posts

Κορωνοϊός – Eurogroup: Συνέχεια στη δημοσιονομική στήριξη για να «επιστρέψουν» οι οικονομίες

admin

Φυσικό αέριο : Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για το πλαφόν – Τι συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ

admin

Φον ντερ Λάιεν: 728 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ελλάδα από το SURE

admin

Χατζηδάκης: Πρόσκληση και σε άλλους αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα

admin

ΕΦΚΑ: Δείτε τα αναδρομικά που δικαιούστε με ένα κλικ

admin

Κατώτατος μισθός – Χατζηδάκης: Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι από την αύξηση στα 780 ευρώ

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Την Πέμπτη οι πληρωμές επιδομάτων και παροχών σε 1.287.479 δικαιούχους

admin

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

admin

Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

admin