Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κακή εξέλιξη η καθοδική διάσπαση των 1425 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κακή εξέλιξη η καθοδική διάσπαση των 1425 μονάδων

Άλλη μια πτωτική συνεδρίαση ήταν η χθεσινή (ΓΔ 1413 -0,88%) στο ΧΑ, με την αγορά να έχει χάσει πλέον την επαφή της με τα σημαντικά νούμερα των 1450 μονάδων, αλλά και την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη (ΓΔ από 1/1/24 9,3%), όπου πλέον – έστω και οριακά – υπολείπεται δεικτών όπως ο Dax, Ibex & MIB.

Η εβδομαδιαία (έως τώρα) πτώση του ΓΔ κατά -2% έχει ανοίξει την όρεξη των short για επίπεδα χαμηλότερα των 1400 μονάδων και όλα δείχνουν ότι το χθεσινό σημαντικό ενδοσυνεδριακό ανοδικό γύρισμα στις ΗΠΑ (ενδεικτικά, ο Dow από -1,6% στο 0,3% και ο Nasdaq από -1% στο 2%) είναι και η τελευταία ευκαιρία της αγοράς να ξεφύγει από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι της.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η αντίδραση στις ΗΠΑ δεν οφειλόταν σε μακροοικονομικά  στοιχεία όπως ο πληθωρισμός ή οι προβλέψεις για μειώσεις επιτοκίων, αλλά στον κλάδο της τεχνολογίας και του ΑΙ, που επηρέασε και το σύνολο των δεικτών λόγω στάθμισης μετοχών (Amazon, Apple, Nvidia κα).

Στα δικά μας – και χωρίς σοβαρή εκπροσώπηση στον συγκεκριμένο κλάδο – τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων δεν φαίνεται να δίνουν ώθηση στις τιμές (όπως θα μπορούσαν, λόγω αύξησης των κερδών/μετοχή) , με μία από τις τελευταίες εταιρίες που ανακοίνωσαν χθες την ΑΡΑΙΓ, με αύξηση εσόδων Β τριμήνου κατά 6,9% στα 480 εκ, αλλά μείωση σε ebitda (-4.8%) και κέρδη (-14,8%) λόγω αυξημένων opex.

Η ΕΛΧΑ, από την πλευρά της, είχε μικρή κάμψη πωλήσεων κατά -4% στα 1,7 δις ευρώ, σημαντική βελτίωση στα ebitda 14% (115 εκ) και καθαρά κέρδη 79% (47 εκ).

Η ΛΑΜΔΑ παίρνει την σκυτάλη το μεσημέρι, ενώ σε επιχειρηματικές ειδήσεις, σήμερα, ξεχωρίζουμε την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της ΑΟ στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την επέκταση της σύμβασης για την ΙΝΛΟΤ της λοταρίας στην Αυστραλία για 2 1 χρόνια.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως αναφέραμε και χθες, η καθοδική διάσπαση των 1425 μονάδων ήταν μια κακή εξέλιξη για την αγορά, που με σχετικά χαμηλό τζίρο συνεχίζει την πτωτική πορεία που ξεκίνησε προ ημερών.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #Γενικός_Δείκτης #Πτώση

Related posts

ΔΕΗ: Στις 22 Ιουλίου η αποκοπή μερίσματος €0,25/μετοχή

admin

Ομόλογο Intralot: Από 6% έως 6,4% το εύρος απόδοσης

admin

Doppler: Έκτακτη ΓΣ στις 31/5 για ΜΟΔ €4 εκατ.

admin

Ελλάκτωρ: ΕΓΣ στις 29/11 για την απόσχιση του κλάδου ΑΠΕ

admin

ΟΠΑΠ: Από 11 Νοεμβρίου η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος

admin

Χρηματιστήριο: Τα βαρίδια και ο φόβος για «τείχος πωλητών»

admin

Optima: Αυξάνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα €5,5

admin

Χρηματιστήριο: Θετικό momentum για άμεση υπέρβαση των 1455 μονάδων

admin

Η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLENiQ ENERGY

admin