Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν βγήκε αντίδραση μετά το sell off – Παίζεται το πρόσημο του Μαΐου

Άκρως ευμετάβλητο ήταν το σκηνικό, που επικράτησε σήμερα (30/5) στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις εναλλαγές στο πρόσημο να είναι συνεχείς. Στο τέλος μίλησαν ξανά οι πωλητές, οδηγώντας το

Χρηματιστήριο Αθηνών

 στην τρίτη διαδοχική του πτώση.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 2,30 μονάδες ή -0,16% και έκλεισε στις 1.439,91 μονάδες. Μάλιστα κινήθηκε σε ένα εύρος άνω των 15 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.433,71 (χαμηλό ημέρας) και των 1.449,49 μονάδων (υψηλό ημέρας).





Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 40 μονάδες ή -2,79% το τελευταίο τριήμερο. Στο -0,59% οι μηνιαίες απώλειες, με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Μάιος, απέχοντας 8,57 μονάδες από το κλείσιμο του περασμένου Απριλίου (1.448,48 μονάδες). Στο 11,35% η απόδοση φέτος.


Αρνητική πρωταγωνίστρια σήμερα η Coca Cola, λόγω της αποκοπής μερίσματος ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Ως μετοχή με μεγάλο «βάρος» στο ταμπλό, απέτρεψε -ως ένα βαθμό- την πιθανή ανοδική αντίδραση μία μέρα μετά το sell off του Χ.Α. Ισχυρές απώλειες και για την Alpha Bank, η οποία παρουσίασε κακή εικόνα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.





Διόρθωσης συνέχεια για την Intracom Holdings, στον απόηχο του deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου έδωσαν «φτερά» στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Cenergy, με την Euroxx να ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της πρώτης στα 20,2 ευρώ.






Μέσα ο ΔΑΑ, έξω η Quest στον 25άρη

Μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2023 – Απρίλιος 2024. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάχθηκε στον FTSE 25, σε μία αναμενόμενη κίνηση, καθώς έχει την 13η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση (2,469 δισ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια (free float, εμπορευσιμότητα, κ.ά.) για να έχει μία θέση στην «αφρόκρεμα» των εισηγμένων.





Ο ΔΑΑ πήρε τη θέση της Quest Holdings, η οποία διαγράφεται από τον FTSE 25 και εντάσσεται στον Mid Cap. Στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της Quest, προστίθεται η μετοχή της Optima bank, παίρνοντας τη θέση της Alumil και της Premia Properties. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Ιουνίου.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια εγγραφή της Noval Property, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή (31/5). Το δεσμευτικό εύρος τιμής διάθεσης των μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 2,82 ευρώ και η διαπραγμάτευσή τους θα ξεκινήσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.


Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύεται από σήμερα η Coca Cola, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,9%. Η πληρωμή στους μετόχους ξεκινά στις 24 Ιουνίου.


Η Fitch αναμένεται να προβεί αύριο σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με BBB- και σταθερό (stable) outlook (προοπτικές). Πιθανό ενδεχόμενο η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Standard and Poor’s. Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.





Την Παρασκευή θα γίνουν επίσης οι αλλαγές στον MSCI, στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθεώρησης του δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι δεν σημειώθηκαν αλλαγές στον MSCI Greece Standard Index, ο οποίος αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Στον MSCI Greece Small Cap Index έγιναν δύο προσθήκες και συγκεκριμένα στον δείκτη εντάσσονται ο ΔΑΑ και η Optima bank.






Νέες ρευστοποιήσεις στην Wall Street, αντίδραση στην Ευρώπη






Rebound των αγοραστών στις ευρωαγορές, με τους περισσότερους δείκτες να βγάζουν αντίδραση και να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ξεχωρίζει ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη που ξεπερνούν το 1,5%. Με τη καθίζηση της Wall Street συντονίστηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, για δεύτερη διαδοχική μέρα, με τους δείκτες σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα να υποχωρούν περισσότερο από -1%.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Μπαϊρακτάρ: Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες στη «Γαλάζια Πατρίδα»





Ευρωεκλογές 2024 – Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο





Θεσσαλονίκη: Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας – Πυροβόλησε τη μάνα του στο κεφάλι και οδήγησε 60 χιλιόμετρα με τη σορό της




Related posts

Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι επενδυτές αφομοιώνουν το χθεσινό άλμα

admin

Ενέργεια: Επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με συμφωνία προμήθειας LNG

admin

Σταϊκούρας: Αποζημιώνονται 100% οι εργαζόμενοι σε τράπεζες που τέθηκαν υπό εκκαθάριση

admin

Οκτώ νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια προϋπολογισμού €489 εκατ. ενέκρινε η διυπουργική

admin

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Φόβοι για νέο πετρελαϊκό σοκ σε περίπτωση ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

admin

Χωρίς διόδια η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

admin

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Δείτε τα οριστικά αποτελέσματα – Εγκρίθηκαν 103.310 αιτήσεις

admin

Όμιλος ΟΤΕ: Αύξηση 3,5% των εσόδων στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο

admin

Ντράγκι: Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης λόγω κορωνοϊού θα θυμίζει αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

admin