Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο

Συνδικάτο εργαζομένων στο Εσκοντίδα, το μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού σε όλο τον κόσμο, στη βόρεια Χιλή, υπέγραψε χθες Κυριακή συμφωνία με την εργοδοσία, τον αγγλοαυστραλιανό όμιλο BHP, για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, βάζοντας τέλος στην απεργιακή κινητοποίηση που απειλούσε να πλήξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του μετάλλου αυτού.

Η σύμβαση, τριετούς διάρκειας, συμπεριλαμβάνει αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, ιδίως “πρωτοβουλίες” για να τηρούνται τα ωράρια και να γίνονται οι προβλεπόμενες “αλλαγές βαρδιών”, να αυξηθεί “η αξιοποίηση εξοπλισμού” και να υπάρξει “συμμόρφωση με τον νόμο περί 40 ωρών” εργασίας ανά εβδομάδα, εξήγησε η BHP σε ανακοίνωσή της για τη συμφωνία.

Εσωτερικό έγγραφο του συνδικάτου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά.

Το ισχυρό συνδικάτο είχε προκηρύξει απεργία την περασμένη Τρίτη, ελλείψει συμφωνίας για νέα εταιρική συλλογική σύμβαση, διότι η διεύθυνση δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά του για τα μισθολογικά ζητήματα και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Ωστόσο την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι κλείστηκε προσωρινή συμφωνία και ανέστειλε την κινητοποίηση.

Το συνδικάτο έστειλε ενημερωτικό0 σημείωμα στα μέλη του προειδοποιώντας πως θα ξανάρχιζε απεργιακή κινητοποίηση σε περίπτωση που η διεύθυνση δεν “διόρθωνε τη θέση της” ως προς τα τελευταία ζητήματα που απέμειναν να διευθετηθούν.

Στην ανακοίνωση της BHP δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για τη συμφωνία. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, πηγές του Ρόιτερς στη διεύθυνσή της ανέφεραν ότι προτάθηκε στους εργαζόμενους να διανεμηθούν εφάπαξ 32.000 δολαρίων και δάνεια με ευνοϊκούς όρους άλλων 2.000 δολαρίων.

Προηγουμένως, η διοίκηση της επιχείρησης πρότεινε εφάπαξ ποσό 28.900 δολαρίων ανά εργαζόμενοι, ενώ τα συνδικάτα ζητούσαν για καιρό το 1% των μερισμάτων που λαμβάνουν ξένοι επενδυτές στο μεταλλείο, όπου εξορύσσεται το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, να διανεμηθεί στους εργαζόμενους, δηλαδή ποσό 36.000 δολαρίων ανά εργαζόμενο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του χαλκού σημείωναν άνοδο 1%, στα 9.211 δολάρια.

Το μεταλλείο Εσκοντίδα, στην έρημο Ατακάμα, έχει βασικό μέτοχο την BHP (57,5%). Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης η αυστραλιανή Rio Tinto (30%) και η ιαπωνική Jeco (12,5%).

Το 2017, οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα απέργησαν για 44 ημέρες — επρόκειτο για την πιο μακρά τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του τομέα των μεταλλείων στη Χιλή. Υπολογίστηκε πως προκάλεσε ζημία 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

Related posts

“Κακές βραδιές ντιμπέιτ συμβαίνουν”: Ο Ομπάμα επανέλαβε τη στήριξή του στον Μπάιντεν

admin

Εκλογές στη Γαλλία: Την “ανίερη συμμαχία” Μακρόν – Αριστεράς έδειξε ως υπεύθυνη για την ήττα του ο ακροδεξιός Μπαρντελά

admin

Τουρκία: Πλημμύρες στην Άγκυρα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας

admin

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στο Τέξας, άλλη εκτέλεση επίκειται στη Γιούτα

admin

Βέλγιο: Οι πιλότοι της Ryanair θα απεργήσουν εντός του Ιουλίου

admin

Reuters: Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές LNG τον Ιανουάριο κατά 11%

admin

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν – Η φωτιά κατασβέσθηκε, τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή

admin

Αραβικός Σύνδεσμος: Ζητά παύση των “στρατιωτικών επιχειρήσεων” στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

admin

Βουλγαρία: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση διαθέτει κονδύλια για αναβάθμιση του δρόμου προς τη Μονή Ζωγράφου στο Άγιο Όρος

admin