Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Η ώρα των μετοχών – εθνικών πρωταθλητών

ΧΑ: Η ώρα των μετοχών – εθνικών πρωταθλητών

Μέσα στο κλίμα των ημερών όπου μέσα σε 72 ώρες η χώρα βγήκε στους δρόμους, η μισή πανηγυρίζοντας την Κυριακή και η άλλη μισή χθες το βράδυ για δύο ευρωπαϊκά τρόπαια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο από τις δύο πιο δημοφιλείς ομάδες της Ελλάδας, ήρθε η ώρα και για τις μετοχές εθνικούς πρωταθλητές της αγοράς να δείξουν ότι μπορούν να στηρίξουν την αγορά σε μια δύσκολη συγκυρία.

Ο ΓΔ έκλεισε χθες (29/5) ακριβώς πάνω στον ΚΜΟ των 50 ημερών (1443 μονάδες) έχοντας διασπάσει καθοδικά τους αντίστοιχους των 5 & 20, δείχνοντας σαφέστατη πτωτική διάθεση και αλλαγή της τάσης, συνεπικουρούμενη και από την τάση στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ όπου χθες βίωσαν άλλη μια έντονα καθοδική συνεδρίαση με τους δείκτες να χάνουν έως και 1% (Dow) . Όπως έχουμε αναφέρει σχετικά ,τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν είναι βοηθητικά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Κεντρικές Τράπεζες για να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που η αγορά έως και την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούσαι δεδομένο. Η επανατιμολόγηση των τιμών που γίνεται είναι για τον λόγο αυτό αρκετά βίαια και μένει να αποδειχθεί αν οι κρίσιμες αντιστάσεις που θα δοκιμαστούν στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι σημαντικές, κάτι που για σήμερα και αύριο δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο, ειδικά παρατηρώντας τα futures στις ΗΠΑ να κινούνται αυτή την ώρα έντονα πτωτικά (S&P -0.6% , Dow -0.87%)

Εδώ έρχεται λοιπόν το θέμα των μετοχών – εθνικών πρωταθλητών, όπου έχουν μεν μια εξαιρετική πορεία από την αρχή της χρονιάς , αλλά φαίνεται ότι τον Μάιο χάσανε εμφανώς τον βηματισμό τους. Με τον ΓΔ να κινείται στο -0,69% δύο μέρες πριν το κλείσιμο του μήνα, υπάρχουν μόλις δύο μετοχές που έχουν βάλει πλάτη , με τις ΕΕΕ στο 3,9% και τον ΤΙΤ στο 4,2% , αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν δεικτοβαρείς μετοχές με πολύ αρνητική εικόνα , ΜΠΕΛΑ -10% , ΟΠΑΠ -4,4%, (οι δύο συγκεκριμένες είχαν αποκοπές μερισμάτων οπότε η πραγματική πτώση τους ήταν μικρότερη)  ΜΥΤΙΛ -3,8%, ΠΕΙΡ -3% κα.

Ως βοηθητικά στις στηρίξεις της αγοράς , θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες, που στο σύνολο τους είναι είτε καλύτερα από τα περυσινά είτε καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πιο αναλυτικά, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αύξηση τζίρου 4% και ebitda -3% (λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα), η Cenergy αύξηση τζίρου 4% (κάτω των εκτιμήσεων) και ebitda  24% (in line) , με το σημαντικό στοιχείο να είναι ότι η διοίκηση επανέλαβε το guidance για ebitda 230 – 250 εκατ. Επίσης η ΤΕΝΕΡΓ ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 37% και ebitda κατά 45% (in line) και τέλος η ΚΡΙ ΚΡΙ ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 14% (καλύτερα) και ebitda  2.5% (χαμηλότερα).

Σε αυτό το κλίμα έχει ξεκινήσει από χθες η δημόσια εγγραφή της Noval Properties που ζητάει συνολικά 49 εκατ ευρώ με εύρος τιμής 2,6 – 2,82 έως 31/5.

Τέλος χθες ανακοινώθηκαν οι εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των δεικτών του ΧΑ για τον FTSE/ATHEX ,με πιο σημαντικές προσθαφαιρέσεις την είσοδο του ΔΑΑ στον 25άρη και την έξοδο της ΚΟΥΕΣ, παράλληλα με την είσοδο των Optima & ΚΟΥΕΣ στον mid cap.

Όπως αναφέραμε αναμένουμε πτωτικό άνοιγμα λόγω και της πορείας των ξένων χρηματιστηρίων και περιμένουμε την εμφάνιση των δικών μας χρηματιστηρικών πρωταθλητών για να στηρίξουν την αγορά και να επαναφέρουν μέχρι το κλείσιμο του μήνα τον ΓΔ πάνω από τις 1452 μονάδες.

Νάσος Κουμμέτης

#μετοχές #FUTURES #Noval_properties #χρηματιστήριο

Related posts

ΕΛΓΕΚΑ: Άπρακτη η προθεσμία για τη συναλλαγή με την GSBG

admin

Axia για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξάνει την τιμή-στόχο στα €21,20

admin

Inform Λύκος: Οι βασικοί όροι του προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών

admin

Χ.Α.-Νέος κανονισμός: Οι προβλέψεις για αναστολή, διαγραφή και επαναδιαπραγμάτευση μετοχών

admin

Pantelakis: Στα 36 ευρώ η τιμή-στόχος για την Jumbo

admin

Αlpha Bank: Στα €680.980.257 το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

admin

Καρέλιας: Εγκρίθηκε στη ΓΣ διανομή μερίσματος €11,80 (μικτό) ανά μετοχή

admin

ElvalHalcor: Στα €2,45 η τιμή-στόχος από την NBG Securities

admin

Revoil: Ο Αγγελος Παναγόπουλος αναλαμβάνει Προϊστάμενος Λογιστηρίου

admin