Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Φρένο για ένα χρόνο στους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών βάζει η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά ένα έτος ένα βασικό μέρος των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, έτσι ώστε οι τράπεζες του μπλοκ να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι το 2025, δήλωσε η Mairead McGuinness (φωτογραφία), επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.

Το Bloomberg ανέφερε το σχέδιο καθυστέρησης των κανόνων την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ έχει δεχτεί αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού, για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες», δήλωσε η McGuiness. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026, είπε.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο πλήγμα σε μια δέσμη μέτρων-ορόσημο που ήδη έχει καθυστερήσει δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας και των αιτημάτων των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη υπαναχώρηση των μέτρων.

Related posts

Deutsche Bank: Επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Ινδία

admin

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Galaxy

admin

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών

admin

Προειδοποίηση κερδών για το τέταρτο τρίμηνο από τη Credit Suisse

admin

Νέα άνοδος για τα τραπεζικά περιθώρια κέρδους

admin

Αυγουστιάτικη καθίζηση στις χορηγήσεις δανείων

admin

Deals και δάνεια ανέβασαν τα κέρδη της JPMorgan

admin

Επιτόκια: Δεν ανάβουν πράσινο φως για μειώσεις οι κεντρικές τράπεζες

admin

DBRS: Στήριξη στην ελληνική αγορά NPL από την είσοδο νέων «παικτών»

admin