Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης με ψήφους της ΝΔ – Αναπάντητα ερωτήματα

Τρεις μόλις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές μετά τα αιτήματα που υπέβαλαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο Θανάση Μπούρα να ολοκληρώνει άρον άρον τη διαδικασία ανακοινώνοντας την απόρριψη των προτάσεων με τις ψήφους της ΝΔ και να εύχεται στους βουλευτές καλό καλοκαίρι.

Η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους με βουλευτές της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, καθώς έκριναν ότι ο χρόνος που δόθηκε στους ομιλητές ήταν περιορισμένος, δεν τους επετράπη να καταθέσουν νέες προτάσεις, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει με συνοπτικές διαδικασίες να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία θέτει στο αρχείο την υπόθεση των υποκλοπών τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) ζήτησαν να καλεστεί στην Επιτροπή η κ. Αδειλίνη με τον κ. Ζήση, να προσκομιστεί η δικογραφία αλλά και το πόρισμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η αρχειοθέτηση της απόφασης.

Λόγους αντισυνταγματικότητας έθεσε η ΝΔ

Η ΝΔ αρνήθηκε τα αιτήματα επικαλούμενη νομικούς λόγους και κυρίως λόγους αντισυνταγματικότητας καθώς μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε, κατά την άποψή της, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμεναν ότι όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας αλλά από τη στιγμή που η εισαγγελέας, που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, εκδίδει ανακοίνωση στον Τύπο στην οποία χρησιμοποιεί εξωνομικές εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο πολιτικό κείμενο υποχρεούται η Βουλή να ζητήσει εξηγήσεις ακριβώς γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης για να συγκαλύψει την ενοχή της.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα

Στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης μπήκε συχνά η παρακάτω φράση από την ανακοίνωση της εισαγγελέως: «Συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή… οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

«Εάν είναι έτσι για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη», «γιατί παραιτήθηκαν Δημητριάδης και Κοντολέων», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθετε επιτακτικά η αντιπολίτευση χωρίς όμως να παίρνει καμία απάντηση.

Εμφατικές ήταν οι ερωτήσεις και για τις «νόμιμες» όπως χαρακτηρίστηκαν παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών αντιπάλων ακόμα και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν ο κ. Δένδιας, ο κ. Χατζηδάκης, ακόμα και ο κ. Φλώρος παρακολουθούνταν νομίμως από την ΕΥΠ δεν πρέπει να μάθουμε τους λόγους;», ήταν μία ερώτηση που επανέλαβαν βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Και γιατί είναι ακόμα υπουργοί εφόσον νόμιμα παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφαλείας;» ήταν το ερώτημα που ακολουθούσε.

«Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι επισυνδέσεις έγιναν νομίμως»

Συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης και έκαναν λόγο για ανεπανόρθωτο πλήγμα στη Δημοκρατία και τους Θεσμούς. Δεν έλειψαν οι αναφορές σε παρακράτος και οι αναλογίες με το πόρισμα για τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη που αντί για δολοφονία έγραφε τροχαίο ατύχημα.

«Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι επισυνδέσεις έγιναν νομίμως και αυτό το σώμα δεν έχει καμία δικαιοδοσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, βουλευτής της ΝΔ, συνοψίζοντας την επιχειρηματολογία της κυβερνητικής παράταξης, με την παρέμβασή του επίσης να προκαλεί αντιδράσεις από αντιπολιτευόμενους βουλευτές

«Η Δικαιοσύνη έκρινε, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η αντιπολίτευση υποβάλει αντισυνταγματικά αιτήματα» επαναλάμβαναν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της ΝΔ χωρίς να ασχολούνται με κανένα από τα πιεστικά ερωτήματα που έθετε η αντιπολίτευση.

Η συνεδρίαση εξάλλου ήταν αρκετά «σφιχτή» με τον πρόεδρο της Επιτροπής να φαίνεται πως κυρίως θέλει να τηρήσει ευλαβικά το τρίωρο μη δίνοντας τον λόγο στους βουλευτές ούτε για να ανακοινώσουν τα έγγραφα που προσκομίζουν στα πρακτικά.

Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης καταψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ με τον Θανάση Μπούρα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα και ευδιάθετος να εύχεται στους συναδέλφους του καλό Σαββατοκύριακο και καλό καλοκαίρι.

Related posts

Κασσελάκης: Θα καταργήσω τις βουλευτικές ασυλίες αν εκλεγώ, δεν θα εκθρέψει η Βουλή άλλον Κώστα Αχ. Καραμανλή

admin

«Πράσινο» σήμα στη μεσαία τάξη

admin

Οικονόμου για ενεργειακή αυτάρκεια: Ακόμα και σε ακραία περίπτωση δεν θα έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού

admin

Γιατί πέταξαν αμερικανικά μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη

admin

Η αντιΠΑΣΟΚ θεσμική αντιπολίτευση

admin

ΗΠΑ – Τουρκία: Τι κρύβει το αμερικανικό «τυρί» στην Άγκυρα

admin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός κουρελιάζει το Σύνταγμα και στέκεται προσοχή στον Σαμαρά

admin

Ανδρουλάκης: «Οι σοσιαλιστές είναι η ελπίδα απέναντι στη συντήρηση, τον λαϊκισμό, την ακροδεξιά»

admin

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

admin