Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Χάρις ακονίζουν τα μαχαίρια τους εν όψει του αποψινού debate

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προετοιμάζονται να αναμετρηθούν για πρώτη φορά απόψε, στο μοναδικό προγραμματισμένο debate της προεκλογικής εκστρατείας τους εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή ενός σκληρού αγώνα και οι δύο υποψήφιοι φαίνεται πως… ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Από τη μία, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αντιπαραβάλλει τις αριστερές πολιτικές που είχε προτείνει η Χάρις στην αποτυχημένη προεδρική της εκστρατεία το 2020, με τις πιο κεντρώες θέσεις που έχει υιοθετήσει τώρα.


“Δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Έχει αλλάξει όλες τις πολιτικές της με τα χρόνια”, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στο NBC News.

Η Χάρις από την άλλη, άφησε να εννοηθεί ότι θα αναδείξει τη συνήθεια του Τραμπ να λέει ψέματα.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σοβαρό πρόβλημα με την αλήθεια”, έγραψε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα το πρωί της Τρίτης. Η καμπάνια της δημοσίευσε μια διαφήμιση με τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να γελοιοποιεί τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ σχετικά με τα πλήθη στις εκδηλώσεις του.

Η Χάρις θα μιλήσει επίσης για τα σχέδιά της να μειώσει τα καθημερινά έξοδα των Αμερικανών, ανέφεραν οι σύμβουλοι της καμπάνιας.

To debate είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Χάρις, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των πιθανών ψηφοφόρων αισθάνονται ότι δεν την γνωρίζουν ακόμα καλά. Η τηλεμαχία θα δώσει στην πρώην εισαγγελέα την ευκαιρία να αναπτύξει τα επιχειρήματά της εναντίον του Τραμπ, του οποίου οι καταδίκες για κακουργήματα, η ανοικτή στήριξη για τους υποστηρικτές του που καταδικάστηκαν για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, και τα συχνά ψεύδη, προσφέρουν γόνιμο έδαφος.

Πρώτη συνάντηση 

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο υποψήφιοι θα συναντηθούν, μετά από εβδομάδες προσωπικών επιθέσεων κατά της Χάρις από τον Τραμπ και τους συμμάχους του, από τις οποίες δεν έλειψαν τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ τον έχουν παροτρύνει να επικεντρωθεί στα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και μετανάστευσης που σημειώθηκαν κατά την προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, αν και και αμφότερα τα μεγέθη έχουν μειωθεί αισθητά φέτος.

“Είναι έτοιμος να μιλήσει για το γιατί η ζωή σας ήταν καλύτερη όταν εκείνος ήταν στην εξουσία,” δήλωσε η Λάρα Τραμπ, νύφη του υποψηφίου, στο CNN.

Τα προεδρικά debates δεν αλλάζουν απαραίτητα την άποψη των ψηφοφόρων, αλλά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη δυναμική μιας εκλογικής αναμέτρησης. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ τον Ιούνιο, η οποία αποδείχθηκε τόσο καταστροφική που τελικά τον οδήγησε να εγκαταλείψει την κούρσα.

Σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε και πάλι να κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους σε λίγες πολιτείες, η παραμικρή μεταβολή της δημόσιας εικόνας των δύο προσώπων θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Οι δύο υποψήφιοι είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στις επτά κρίσιμες πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές, σύμφωνα με μέσους όρους δημοσκοπήσεων που συνέταξαν οι New York Times.

“Η Κάμαλα Χάρις έχει περισσότερα να κερδίσει και περισσότερα να χάσει,” καθώς παραμένει λιγότερο γνωστή σε πολλούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Μίτσελ ΜακΚίνεϊ, πρώην σύμβουλος της Επιτροπής Προεδρικών Συζητήσεων των ΗΠΑ.

Οι τηλεθεατές θα αναζητήσουν τις θέσεις της για διάφορα ζητήματα. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι θα θέλουν να δουν πώς θα διαχειριστεί τον εαυτό της απέναντι στον Τραμπ.

Κλειστά μικρόφωνα

Όπως συμφωνήθηκε από τα επιτελεία των δύο υποψηφίων, το 90λεπτο debate, το οποίο θα φιλοξενηθεί από το ABC News, θα διεξαχθεί χωρίς κοινό και με κλειστά μικρόφωνα – όταν κάποιος εκ των δύο δεν έχει το λόγο. 

Η Χάρις προετοιμάζεται στο Πίτσμπουργκ από την Πέμπτη, πραγματοποιώντας δοκιμαστικές συνεδρίες σε μια σκηνή με φώτα για να αναπαράγει το περιβάλλον της συζήτησης.

Ο Τραμπ έχει βασιστεί σε ανεπίσημες συζητήσεις με συμβούλους, εμφανίσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας του και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης – λαμβάνοντας μάλιστα συμβουλές από την πρώην Δημοκρατική βουλευτή και “εχθρική” απέναντι στην Χάρις, Τάλσι Γκάμπαρντ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους, η Γκάμπαρντ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει τη Χάρις όπως κάθε άλλον αντίπαλο.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ σέβεται τις γυναίκες και δεν νιώθει την ανάγκη να είναι υποτιμητικός ή να μιλά σε γυναίκες διαφορετικά από ό,τι θα μιλούσε σε έναν άνδρα”, είπε.

Κάθε προσωπική αντιπαράθεση αναμένεται να τραβήξει την προσοχή των τηλεθεατών, οι δύο αντίπαλοι ωστόσο είναι πολύ πιθανό να συγκρουστούν και σε θέματα πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η άμβλωση έχει αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα για τη Χάρις και τους Δημοκρατικούς από το 2022, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – με τρεις διορισμούς από τον Τραμπ – κατήργησε το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση σε μια εξαιρετικά αντιδημοφιλή απόφαση.

Η Χάρις έχει επίσης προσπαθήσει να συνδέσει τον Τραμπ με το Project 2025, ένα συντηρητικό πολιτικό σχέδιο που προτείνει την επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, την κατάργηση περιβαλλοντικών κανονισμών και την απαγόρευση της αποστολής χαπιών άμβλωσης.

Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει μεταβαλλόμενη ρητορική για την άμβλωση, ενώ έχει αποστασιοποιηθεί από το Project 2025, παρόλο που πολλοί από τους πρώην συμβούλους του συμμετείχαν στην προσπάθεια.

Ο Τραμπ αναμένεται να τονίσει την προηγούμενη υποστήριξη της Χάρις προς περισσότερο “αριστερές” θέσεις, παρουσιάζοντάς την είτε ως αναποφάσιστη, είτε ως “μεταμφιεσμένη” ακραία φιλελεύθερη.

Related posts

Τηλεφωνική συνομιλία Σαλμάν με Σισι και έκκληση για “λογική” – Διαβεβαιώσεις Σαλμάν σε Αμπάς για στήριξη

admin

Ρωσία: Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε επαφές με τη Χαμάς

admin

Κίνα: Διάθεση 732 εκατ. γουάν για την αποκατάσταση ζημιών στη γεωργική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία

admin

Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

admin

Παγκόσμιοι ηγέτες προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής

admin

Γάζα: 4.137 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο αναφέρει ότι μέλη της δέχτηκαν ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο

admin

Η Ρωσία ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

admin

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου το 50% των εδαφών που είχε πάρει τον έλεγχο η Ρωσία, δηλώνει ο Μπλίνκεν

admin