Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το “ωμό” απαστερίωτο γάλα γίνεται τάση – Πόσο επικίνδυνο είναι;

Στην εποχή του τοστ με αβοκάντο και των smoothies με kale, φαίνεται ότι οι τάσεις για την υγεία γίνονται όλο και πιο ιδιαίτερες μέρα με τη μέρα. Η τελευταία περιλαμβάνει το ωμό γάλα. Το μη παστεριωμένο, κατευθείαν από την αγελάδα γάλα, είναι το νέο αγαπημένο του κοινού της ευεξίας. Και ενώ κάποιοι ορκίζονται στην «κρεμώδη καλοσύνη» του και στα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.


Φέτος μάλιστα, ο FDA -Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών, εν μέσω μιας επιδημίας που έχει μολύνει πολλές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Με έναυσμα αυτή την προειδοποίηση, ήδη είκοσι πολιτείες έχουν απαγορέψει το ωμό γάλα.





Το ωμό γάλα ουσιαστικά, είναι εκείνο που δεν έχει υποστεί παστερίωση, μια διαδικασία κατά την οποία το προϊόν θερμαίνεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την καταστροφή των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Η παστερίωση, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο επιστήμονα Λουί Παστέρ, υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει σώσει αμέτρητες ζωές από ασθένειες όπως η φυματίωση, η βρουκέλλωση και η λιστερίωση. Το νωπό γάλα, από την άλλη πλευρά, παραλείπει αυτό το κρίσιμο βήμα, σερβίροντας ενδεχομένως ένα κοκτέιλ παθογόνων μικροοργανισμών με τα πρωινά μας δημητριακά.


Πιο συγκεκριμένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι το νωπό γάλα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για βακτήρια όπως το E. coli, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτοί δεν είναι απλώς φανταχτεροί επιστημονικοί όροι, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση με βαριά συμπτώματα. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι μπαίνουν πρόθυμα σε αυτό το μικροβιακό ναρκοπέδιο;





Η γοητεία του νωπού γάλακτος

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα ισχυρό μείγμα νοσταλγίας, παραπληροφόρησης και της γοητείας του “φυσικού”. Πολλοί lifestyle influencers, πίνουν νωπό γάλα και εκθειάζουν τις αρετές του σε εκατομμύρια followers, καθώς ισχυρίζονται ότι είναι πιο θρεπτικό, πιο εύπεπτο και αποτελεί πανάκεια για τα πάντα, από τη δυσανεξία στη λακτόζη, μέχρι τις αλλεργίες. Πολλοί πλέον προβάλλουν το νωπό γάλα ως επιστροφή στην υγιεινή, παραδοσιακή ζωή. Ωστόσο, επειδή κάτι είναι “φυσικό” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ασφαλές. Η άλλη άποψη ισχυρίζεται ότι οι influencers, συχνά χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με λαμπερό δέρμα και τέλεια χτενισμένα μαλλιά, αποδίδοντας την υγεία τους στο ωμό γάλα, ενώ αγνοούν την επιστήμη που μας λέει γιατί εφευρέθηκε εξαρχής η παστερίωση.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

Στεγαστικά δάνεια: Προς παράταση το πλαφόν στα επιτόκια – Δεύτερη ευκαιρία για τους δικαιούχους του «Σπίτι Μου»

admin

FED – Πάουελ: Μπορεί να χρειαστεί και νέα αύξηση επιτοκίου

admin

Οι νέες business της οικογένειας Μουράτογλου στην Ελλάδα

admin

Συνταξιούχοι: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέες τιμές για τη διάθεσή του

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Ποια πληρώνονται σήμερα

admin

ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για την 469 προσλήψεις στο Υπ. Πολιτισμού

admin

Επίδοµα μητρότητας 2024: Πότε θα το λάβουν οι μη μισθωτές

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφουν οι αγοραστές, ράλι στην Jumbo

admin