Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό push για κάλπη (και όχι μπάνιο), το Κασελλάκης ΙΧ κόμμα και ο Τσίπρας,το deal done της ΤΕΡΝΑ, η μάχη για τα κόκκινα της PQH και η προεκλογική αναστολή των σφυριών

Ψηφίζουν ή πάνε για μπάνιο, σηκώνονται από τον καναπέ ή κάθονται στο air condition με τα 35άρια θερμοκρασία; Ένας παλιός έμπειρος παράγων περί τα δημοσκοπικά μου θύμισε ότι την ημέρα των εθνικών εκλογών το 2019 δεν ψήφισαν αρκετές χιλιάδες κόσμος γιατί δεν πρόλαβαν από τις ουρές στην εθνική οδό που είχαν πάει εκτός για ΣΚ οι Αθηναίοι ή έστω για ένα κοντινό μπάνιο.


Μ.Μ.





Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να ακούγονται θριαμβολογίες για 34% και 35% κ.λπ. γιατί χαλαρώνει ο κόσμος τους και δεν βοηθάει, φυσικά θεωρούν καλοδεχούμενη την ανοησία Κασσελάκη να δώσει αυτό το απερίγραπτο μπακαλόχαρτο για πόθεν έσχες και να στραφεί η προσοχή σε τέτοια θέματα αντί για την καθημερινότητα, την ακρίβεια κ.λπ.


Κασσελάκης-Ι.Χ.





Τώρα στο «Κασσελάκης-Ι.Χ.» ο αρχηγός… μιλάει με τον Θεό ούτως ή άλλως, δεν ενδιαφέρεται για αναλύσεις, πολιτικές στρατηγικές κ.λπ. Στο Μαξίμου λένε το αυτονόητο «αντί να μας οδηγήσει στα φλέγοντα δηλαδή στην ακρίβεια κ.λπ. πήγε μόνος του… βόλτα τη συζήτηση στα οικονομικά του που όσο θα αποκαλύπτονται -και μετά τις εκλογές- τόσο θα ξεγυμνώνεται πολιτικά και οικονομικά». Στη Νέα Αριστερά που παλεύουν να γράψουν το 3,1% και να μπουν στην Ευρωβουλή λένε επίσης «δεν μπορεί υπάρχει και φυσιολογικός κόσμος που βλέπει ότι ο τύπος είναι σαλτιμπάγκος λέει ψέματα, ξεχνάει τι είπε και το αλλάζει (αστακοκάραβα) στην κάλπη μπροστά θα σκεφτούν κάποια λίγο πιο σοβαρή επιλογή». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δημοσκόποι της τελευταίες ώρες αποκτούν την αίσθηση ότι επειδή το παράκανε στην παπάτζα ο αρχηγούλης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον φρέναρε και αρχίζει και χάνει λιγάκι πόντους, αλλά επειδή γενικώς με τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο επιτυχία, είναι πιο επιφυλακτικοί. Και η Ν.Δ. όμως φρέναρε όπως φαίνεται αλλά σε επίπεδα 32,5%-33% που ούτως ή άλλως είναι ικανοποιητικά και εφόσον προκύψουν και στις κάλπες, όλα καλά.


Τσίπρας





-Τώρα μου λένε χθες ο Τσίπρας στην παρουσίαση του Ιδρύματός του ήταν πολύ προσεκτικός και θεσμικός, θα πάει στη σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως πάνε πάντα οι πρώην πρωθυπουργοί στις μεγάλες συγκεντρώσεις του κόμματος αλλά φυσικά από μέσα του… είναι για να τον δαγκώσει. Θα περιμένει κι αυτός, όπως και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει εντός των τειχών να δει τα αποτελέσματα και αναλόγως θα πράξουν. Άλλωστε δεν υπάρχει βιασύνη γιατί ο Κασσελάκης δεν φαίνεται να είναι κοντά σε ποσοστά που είναι για να φεύγει, αντιθέτως μήπως διώξει και τους υπόλοιπους.


«Γκάζι» για την επιστολική


-Μέχρι και χθες είχαν φτάσει στο κέντρο διαλογής της επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι ένας ικανός αριθμός, πάνω από 170.000 φάκελοι. Με αυτόν τον ρυθμό, στο ΥΠΕΣ εκτιμούν ότι ως το απόγευμα της Κυριακής θα έχουμε ξεπεράσει τις 190.000 ψήφους, πηγαίνοντας προς τις 195.000. Συνεπώς, αν υπάρχει ροή το Σάββατο, μπορεί να δοθεί παράταση στο deadline στις 17:00 για να θεωρείται έγκαιρη η άφιξη ενός φακέλου. Πρακτικά, πάντως, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι όποιος γράφτηκε για να ψηφίσει με επιστολική, εν τέλει το έκανε και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα.


Happy end για ΤΕΝΕΡΓ- Ανακοινώσεις έως τη Δευτέρα





-Περνάμε στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τις πληροφορίες που θέλουν τη συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να έχει κλείσει και τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ως τη Δευτέρα. Μιλάμε για σημαντική συμφωνία καθώς πρόκειται για deal που η επιχειρηματική του αξία υπερβαίνει τα 2 δισ.


Αύριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα χαρτοφυλάκια της PQH


-Αύριο Παρασκευή δίνεται και η μάχη για την τελευταία μεγάλη συναλλαγή NPLs που αφορά τα δύο χαρτοφυλάκια της PQH δανείων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 3,5 δισ. καθώς θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις. Τα διεκδικούν όλα τα μεγάλα ονόματα όπως η σύμπραξη των Fortress – BAIN – DK, η Lone Star, η Carval, η Brace Bridge κ.ά. Να σημειωθεί ότι τα δύο πακέτα της PQH με τα εταιρικά και τα άλλα δάνεια με εξασφαλίσεις, περιλαμβάνουν και τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας τα οποία μπορεί να θεωρηθούν «παρθένα», υπό την έννοια ότι δεν έχουν δουλευτεί.


Οι προβλέψεις της Πειραιώς


-Αναβάθμισε κατά 100 εκατ. ευρώ το guidance για τη φετινή κερδοφορία η Τράπεζα Πειραιώς και το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας βασίζεται πλέον σε εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2024 σε 3,25%, έναντι 3,75% προηγουμένως.


Ο Πάνος Γερμανός δίνει 1,6 εκατ.


-Το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ μοιράζει σε στελέχη και μέλη ΔΣ του Olympia Group ο Πάνος Γερμανός. Η διανομή θα γίνει από το ειδικό αποθεματικό απαλλασσόμενων μερισμάτων παρελθουσών χρήσεων και η διανομή εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Olympia Group.


Αναστολή των πλειστηριασμών


-Στις… κάλπες πάνε και οι πλειστηριασμοί. Μαζί με την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, το δρόμο της αναστολής έχουν πάρει και οι πλειστηριασμοί λόγω των Ευρωεκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διέπουν την απαγόρευση διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά τις περιόδους των εκλογών, αναφέρεται ότι «…πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες». Επομένως για δύο περίπου εβδομάδες δεν θα χτυπήσουν ηλεκτρονικά σφυριά.


Προς τα τέλη του έτους οι προσφορές για το λιμάνι στο Λαύριο


-Πάμε τώρα στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ) βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει την παραχώρηση του 50% συν μια μετοχή καθώς λόγω των μεγάλων προοπτικών του λιμανιού το Ταμείο θέλει να διατηρήσει και μετά την αξιοποίηση ένα σημαντικό ποσοστό, ποντάροντας στη δημιουργία υπεραξιών. Το αρχικό ενδιαφέρον ήταν έντονο και φάκελο κατέθεσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ της οικογένειας Παπαϊωάννου, η κοινοπραξία Global Ports Holding Plc (ο μεγαλύτερος operator λιμανιών κρουαζιέρας) – PROMARINE (Σπανόπουλος), η GULFTAINER (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων), το fund IOTC Investments, η Israel Shipyards Industries, η κοινοπραξία Jet Plan (της SEA JETS του Μ. Ηλιόπουλου) – Άκτωρ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Olympic Marine – MSC Cruises (από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας διεθνώς). Τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζουν το έλεγχο των φακέλων που κατατέθηκαν και στόχος είναι σε ένα μήνα περίπου να υπάρξει απόφαση για το ποιοί συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Όσο για την υποβολή προσφορών, αυτό χρονικά τοποθετείται προς το τέλος του έτους.


Ανεβάζει στροφές ο ΟΠΑΠ


-Τις προηγούμενες ημέρες η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε δει ακόμη και τα 14,65 ευρώ, όμως το παράθυρο ευκαιρίας δεν έμεινε ανοιχτό για πολύ. Χθες, κυρίως μετά τις 4 το απόγευμα βγήκαν μεγάλες εντολές αγοράς για τη μετοχή που οδήγησαν τον τίτλο στα 15,13 ευρώ με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας. Ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του μια ενδιαφέρουσα χρονιά που συνοδεύεται από μεγάλα αθλητικά γεγονότα, νέα παιχνίδια που ωριμάζουν σταδιακά και ανανέωση των παραδοσιακών παιχνιδιών (Λόττο, Τζόκερ). Σε μια βδομάδα από σήμερα (14 Ιουνίου) ξεκινούν οι αγώνες του Euro στη Γερμανία και αμέσως μετά τη λήξη τους, στις 26 Ιουλίου, θα δούμε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Όλα αυτά σημαίνουν επιπλέον έσοδα για τον ΟΠΑΠ που δικαιολογούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, το μεγαλύτερο από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, το Eurojackpot καταγράφει ήδη ένα δυνατό ξεκίνημα, σε αυτό το αρχικό στάδιο, οδηγώντας σε επιπρόσθετο GGR και δίνοντας ώθηση και στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων. Επιπλέον το μάνατζμεντ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και για τα άλλα παιχνίδια, όπως το Λαϊκό Λαχείο. Για παράδειγμα στην επόμενη ειδική κλήρωση της Παρασκευής κληρώνεται μια νεόδμητη μεζονέτα στην Αθήνα, αξίας 400.000 ευρώ, συνολικά 116 τ.μ., με 3 δωμάτια και θέση πάρκινγκ.


Το ενθαρρυντικό ξεκίνημα της NOVAL


-Κόντρα στην «παράδοση» που έχουν δημιουργήσει άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες real estate, η χθεσινή πρεμιέρα της Noval είναι θετική και ελπιδοφόρα. Η μετοχή κρατήθηκε πάνω από την τιμή εισαγωγής, δεν εμφανίστηκαν βιαστικοί και αγωνιώδεις πωλητές, γεγονός που δείχνει πως η προετοιμασία και η τιμολόγηση των αναδόχων ήταν συμβατή με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της αγοράς. Οι ανάδοχοι δεν πούλησαν σε βιαστικούς «flippers» και ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έδειξε από την αρχή το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Είμαστε βέβαια ακόμη στην αρχή αυτής της διαδρομής αλλά η αποτίμηση των 354,8 εκατ. ευρώ δείχνει προς το παρόν να αντέχει στους κραδασμούς της αγοράς real estate.


Αισιοδοξία της Cenergy για την αμερικανική επένδυση


Κι αφού ανοίξαμε το κεφαλαιο του ομίλου Στασινόπουλου, να προσθέσουμε πως χθες στο καμπανάκι της Noval, τα στελέχη της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ειδικότερα της Cenergy, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο που λειτουργεί η αμερικανική γραφειοκρατία, στην υποδοχή ξένων επενδύσεων. Όλα δείχνουν ότι η Cenergy έχει ολοκληρώσει την απόκτηση του μεγάλου παραθαλάσσιου ακινήτου, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου στο Wagners Point της Βαλτιμόρης που είναι το πρώτο βήμα για το μεγάλο εργοστάσιο καλωδίων στο Μέριλαντ. Αυτό όμως που έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη της Cenergy είναι η απλότητα και η ταχύτητα στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όλοι δουλεύουν για να ολοκληρωθεί η δουλειά, να ξεκινήσει η επένδυση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η φορολογική απαλλαγή (tax credit) που έχει πάρει η Cenergy από την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ, είναι μεταβιβάσιμη σε τρίτους, μέσω μιας δευτερογενούς αγοράς διαπραγμάτευσης τέτοιων tax credits που αναπτύσσεται και διευκολύνει όλες τις συναλλαγές άρα και τη χρηματοδότηση.


H Citi ψάχνει







Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για τα Έντοκα Γραμμάτια


-Ακόμη μια μικρή στρατηγική κίνηση, ολοκλήρωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ, χωρίς φανφάρες και θριαμβευτικές επίσημες ανακοινώσεις. Πραγματοποιήθηκε χθες, μια δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 3,34% (από 3,73%) και το Δημόσιο πούλησε συνολικά, ΕΓΕΔ αξίας 500 εκατ ευρώ καθώς και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Το μυστικό είναι πως τα Έντοκα Γραμμάτια που έληγαν χθες, ήταν αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΔΔΗΧ μείωσε την έκθεση του σε ΕΓΕΔ κατά 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα, είναι να μειώσει, μέχρι τον Δεκέμβριο, την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου σε βραχυπρόθεσμους τίτλους (ΕΓΕΔ) κατά 8 δισ. ευρώ. Αυτή την εποχή στην αγορά των ομολόγων καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων. Το Αμερικανικό 10ετές ομόλογο πληρώνει 4,3%, το διετές 4,760% ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται πλέον στο 3,532%.


Αλλάζει όνομα (και όχι μόνον) η TÜV HELLAS


-Έχει γίνει μόδα πια στην Αθήνα, το rebranding τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον πολιτικό στίβο. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουνίου, η διοίκηση της TÜV HELLAS (TÜV NORD) θα ανακοινώσει επισήμως την αλλαγή του ονόματος αλλά και της εταιρικής της ταυτότητας. Αλλάζουν πολλά και στον κλάδο της Πιστοποίησης. Τώρα που τα λεφτά από το εξωτερικό έρχονται στην Ελληνική πραγματική οικονομία, οι φορείς που τα διακινούν έχουν ανάγκη από τη σιγουριά που προσφέρει ένας αναγνωρισμένος διεθνώς οργανισμός πιστοποίησης. Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει ήδη συμπληρώσει 37 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα στον τομέα της Επιθεώρησης, Πιστοποίησης αλλά και Εκπαίδευσης των επιχειρήσεων. Τώρα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.


Μεγάλη αναστάτωση στους «non doms» του Λονδίνου


-Δεν είναι μυστικό, τα τελευταία χρόνια, η βρετανική πρωτεύουσα, λειτουργούσε ως πόλος έλξης των βαθύπλουτων κατοίκων του πλανήτη μας, λόγω του εξαιρετικά ευνοϊκού καθεστώτος (μη) φορολόγησης. Τα πράγματα όμως φαίνεται πως αλλάζουν και ήδη διακρίνεται μια έντονη κινητικότητα στον τομέα αυτό. Μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία είναι περίπου βέβαιο ότι στην Downing Street θα εγκατασταθεί ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer με την -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τελευταίων 100 ετών. Θεωρείται σίγουρο ότι το καθεστώς «non-dom» στη Βρετανία θα αλλάξει δραματικά. Ήδη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, την άνοιξη, ο Τζέρεμι Χαντ, ο σημερινός καγκελάριος των Συντηρητικών, έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος «μη κατοικίας» που ισχύει τα τελευταία 225 χρόνια. Οι Εργατικοί, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ακόμη περισσότερους περιορισμούς στο καθεστώς non-dom. Ο όρος «non-dom» περιγράφει κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου η μόνιμη κατοικία βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας non-dom πληρώνει φόρο στη Βρετανία, μόνο για τα χρήματα που κερδίζει στη Βρετανία. Δεν χρειάζεται να πληρώνουν φόρο στην Βρετανική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για χρήματα που κερδίζουν αλλού στον κόσμο. Όλα αυτά φαίνεται πως θα αλλάξουν σύντομα. Οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν εκατοντάδες -εξαιρετικά πλούσιους- εγκατεστημένους στο Λονδίνο ιδιώτες, να αναζητούν νέα καταφύγια για τις περιουσίες τους στους γνωστούς δημοφιλείς εναλλακτικούς προορισμούς, με χαμηλότερη φορολογία, όπως π.χ. στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Μάλτα, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη.


Το εντυπωσιακό ρεκόρ της Τουρκικής οικονομίας







-

--.gr

Related posts

Die Welt: «Ιστορία από έναν άλλο πλανήτη» η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας

admin

Νωρίτερα οι αυξήσεις του 2023 στις συντάξεις – Ποια σενάρια εξετάζονται

admin

Χρηματιστήρια: «Ράλι» με φόντο την Ουκρανία – Πτώση 6% για το πετρέλαιο

admin

«Αλαλούμ» με την πληρωμή των συντάξεων – Οι διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ

admin

Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο σχεδιαζόμενων μεταβιβάσεων απαιτήσεων

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Περιμένουμε πολλές καινούριες καλές τιμές στο Καλάθι του Νοικοκυριού

admin

Πάνω από 120 εκατ. ευρώ απλήρωτες επιστρεπτέες προκαταβολές

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμων και αδυναμία απομάκρυνσης από τις 1.400 μονάδες

admin

ΑΑΔΕ – Ενοίκια: Παράταση για τη δήλωση μίσθωσης ακινήτων – Διαβάστε ποιους αφορά

admin