Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγάλο ερώτημα για τον Τζο Μπάιντεν μετά το “ναυάγιο” στο ντιμπέιτ

Το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ ολοκληρώθηκε και τα επακόλουθα δεν ήταν θετικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο κύριος στόχος του Μπάιντεν ήταν να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του. Αντ’ αυτού, το ντιμπέιτ ενίσχυσε αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Ορισμένοι πολιτικοί και στελέχη των Δημοκρατικών φέρεται να έστειλαν γραπτά μηνύματα σε σχολιαστές του CNN με την ελπίδα ότι ο 81χρονος Μπάιντεν θα αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένοι εξέφρασαν το ενδεχόμενο να πάνε στον Λευκό Οίκο και να εκφράσουν δημοσίως τις ανησυχίες τους για την παραμονή του ως υποψηφίου. Θα μπορούσε ο Μπάιντεν να κάνει πίσω τώρα; Τι θα συνέβαινε; Και ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει;

Μπορεί να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν;

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος θα επιλεγεί επίσημα τον Αύγουστο στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Εκεί, ο υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των “αντιπροσώπων” – των αξιωματούχων του κόμματος που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο. Οι αντιπρόσωποι κατανέμονται στους υποψηφίους αναλογικά με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών κάθε πολιτείας.

Φέτος, ο Μπάιντεν κέρδισε σχεδόν το 99% των σχεδόν 4.000 αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τους κανόνες του DNC, αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι “δεσμευμένοι” σε αυτόν και είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Αλλά αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, θα είναι ελεύθεροι. Δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλον στο κόμμα να επιλέξει τον διάδοχό του, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα έμεναν με ένα ανοιχτό συνέδριο.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Μπάιντεν θα έχει κάποια επιρροή στους υποψήφιους αντιπροσώπους του, αλλά τελικά θα είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ξέφρενη “σύγκρουση” μεταξύ των Δημοκρατικών που θα θέλουν να διεκδικήσεις το χρίσμα.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι σκέφτεται να αποσυρθεί.

Θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να αποσυρθεί;

Αυτό είναι ένα ακόμη λιγότερο πιθανό σενάριο.

Στη σύγχρονη πολιτική εποχή, ένα μεγάλο εθνικό κόμμα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ εχθρική κατάληψη της υποψηφιότητας και δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρά σχέδια για κάτι τέτοιο τώρα.

Ωστόσο, οι κανονισμοί του DNC έχουν κάποια μικρά παραθυράκια που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να καταστήσουν εφικτή την απομάκρυνση του Μπάιντεν.

Οι κανόνες επιτρέπουν στους αντιπροσώπους να αντανακλούν “με καλή συνείδηση τα συναισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν”, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να στραφούν σε κάποιον άλλον αν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα στρέφονταν κατά του Μπάιντεν σε μεγάλους αριθμούς.

Θα μπορούσε η Κάμαλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα πάρει αυτόματα τη θέση του Μπάιντεν, εάν αυτός αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Αλλά οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί ως υποψήφιος για την εκλογική κούρσα του Νοεμβρίου και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα έδινε στον αντιπρόεδρο το πάνω χέρι σε ένα ανοιχτό συνέδριο.

Αντίθετα, η Χάρις θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, όπως κάθε άλλος υποψήφιος.

Δεδομένου ότι είναι ήδη στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, η Χάρις θα μπορούσε σίγουρα να προτιμηθεί. Αλλά η σχετικά χαμηλή δημοτικότητά της στο αμερικανικό κοινό μπορεί να μετριάσει αυτό το πλεονέκτημα.

Η αποδοκιμασία της είναι τώρα χαμηλότερη από εκείνη του Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το FiveThirtyEight.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Μπάιντεν;

Αρκετοί Δημοκρατικοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τον Μπάιντεν σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, όπως ο εκπρόσωπος της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς και η συγγραφέας Μαριάν Γουίλιαμσον.

Αλλά κανείς από τους δύο δεν είναι πιθανό να βρεθεί στην κορυφή οποιασδήποτε λίστας υποψηφίων.

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν. Αλλά κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

“Δεν θα γυρίσω ποτέ την πλάτη μου στον πρόεδρο Μπάιντεν”, δήλωσε ο Νιούσομ την Πέμπτη. “Έχω περάσει πολύ χρόνο μαζί του και ξέρω τι έχει καταφέρει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ξέρω τι είναι ικανός να κάνει και γνωρίζω το όραμά του και δεν έχω κανένα άγχος”.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Πολωνία: Σε συζητήσεις με Ουκρανία για την προμήθεια “σοβιετικών” πυραύλων

admin

Νίγηρας: Την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης ζητά η ECOWAS από τη χούντα – Δεν αποκλείει “προσφυγή στη βία”

admin

Maersk: Ανακοίνωσε έκτακτες χρεώσεις λόγω της διαταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Γερμανία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και το 2024 βλέπουν οι Γερμανοί βιομήχανοι

admin

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει η ίδια για την άμυνά της

admin

Πρόεδρος Κροατίας: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελευθερώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών

admin

Τούρκος αξιωματούχος μιλά ανοιχτά για πιθανές νέες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

admin

Στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ο Νετανιάχου

admin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ισχυρούς ανεμοστρόβιλους

admin