Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μήνυμα και οι αλλαγές του Κ.Μ, ο Κασσελάκης και το ΙΧ κόμμα του, το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης

Η αποχή που έφτασε περίπου το 58%-60% με αμέσως προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ εκείνο των ευρωεκλογών του 2009 που (η αποχή) ήταν 52%. Ε, εντάξει δεν είναι και εύκολο να το βρεις όταν ο κόσμος απλώς δεν πήγε κάλπη στην συντριπτική του πλειοψηφία.


Κυβέρνηση





Συμπέρασμα 1: Η ΝΔ, παρότι κέρδισε την πρώτη θέση δια περιπάτου, ίσως με ιστορικό ρεκόρ διαφοράς από τον δεύτερο και double σκορ, μόνο για να πανηγυρίζει δεν είναι, αφού περίμενε κάτι σε 31%-33% και πήρε 28,5%. Δεν ξέρω αν έκανε καλά που έβαλε πήχη τις προηγούμενες ευρωεκλογές που είχε πάρει 33%, γιατί να συγκρίνουμε το 41% του περυσινού Ιουνίου στις εθνικές εκλογές δεν παίζει, είναι λάθος.


Μηνυματάρα…





Συμπέρασμα 2: Ο Κ.Μ είναι βέβαιον ότι εκ χαρακτήρος και ιδιοσυγκρασίας δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι ο ίδιος γνωρίζει καλά τις αδυναμίες και τα φάλτσα της κυβέρνησής του, σε δομές και πρόσωπα και έχει όλον τον χρόνο και τον «πολιτικό χώρο» να επιχειρήσει διορθώσεις. Ο κόσμος που τον εμπιστεύθηκε δεν πήγε σε άλλο μαγαζί, απλά δεν πήγε πουθενά, κάθισε σπίτι του. Ή έστω πήγε για μπάνιο και όχι κάλπη. Θεωρείστε βέβαιο ότι 3-4 υπουργοί, 5-6 υφυπουργοί και μία ή δύο δομές υπουργείων θ’ αλλάξουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει αύριο εν θερμώ ή σε μερικές ημέρες.


Τι μήνυμα όμως;





Συμπέρασμα 3: Τώρα βέβαια από τις αναλύσεις της αποχής και της δυσαρέσκειας μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία όμως μπορεί και να παρερμηνευτούν πάνω στην ταραχή που πάντα δημιουργεί μία πτώση σ’ ένα κόμμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, λένε ότι από τα exit poll φαίνονται δυσαρεστημένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη ΝΔ γιατί καθιερώθηκε η ελάχιστη φορολόγησή τους. Εντάξει, αν είναι να μην πληρώνει κανείς τίποτα για να ξαναγυρίσουν όλοι στη ΝΔ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει σε μεταρρυθμίσεις στο «βαθύ κράτος», στην Υγεία, σε άπειρα καθημερινά θέματα. Νομίζω είναι στο χέρι του Μητσοτάκη να κάνει μπροστά και όχι πίσω όπως ας πούμε έκανε ο Σαμαράς στις ευρωεκλογές και μετά τον πήρε η κατηφόρα.


Κασσελάκης


Συμπέρασμα 4: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί επίσης να πανηγυρίζει γιατί δεν κέρδισε συγκρινόμενος ούτε με τον Τσίπρα αρχηγό στις ευρωεκλογές 2019 (23%), ούτε με τον Τσίπρα εθνικές εκλογές 2023 (17,8%). Όμως έχει ένα ευπρεπές ποσοστό και θα κάτσει εκεί να ολοκληρώσει φαντάζομαι το Ι.Χ. κόμμα του και να κάνει βόλτες με τον Τάιλερ και τη σκυλίτσα του, αερολογώντας. Μια χαρά πάντως για αυτό που είναι πήρε, αλλά να δούμε τη συνέχειά του γιατί ο ίδιος έχει μία «αστάθεια» και αυτό κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Ενδιαφέρουσα άσκηση…


Ανδρουλάκης





Συμπέρασμα 5: Το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και είναι εξόχως αρνητικά εντυπωσιακό ότι η ΝΔ που είναι σχετικά όμορος χώρος του έπεσε αισθητά, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν πήρε τίποτα και ο Ανδρουλάκης έμεινε στο 13%. Δεν το λες και επιτυχία να μη σταυρώσεις ψήφο από τα δεξιά και αριστερά σου, αλλά πάντως οι συσχετισμοί και τα πρόσωπα εντός του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπω να μπορούν να το ξεκουνήσουν εύκολα. Θα σηκώσει κανείς το γάντι στον Νίκο Α. και ποιος θα είναι αυτός, ο Γερουλάνος, ο Χριστοδουλάκης, η Μιλένα, η Γιαννακοπούλου ή ο Χάρης Δούκας ο δήμαρχος; Χλωμό το βλέπω.


Το Χρηματιστήριο και το εκλογικό σοκ σε Γαλλία, Γερμανία


-H ολοκλήρωση των ευρωεκλογών κλείνει έναν κύκλο για την ελληνική αγορά και εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει αυτή καθ’ αυτή το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς δεν μεταβάλλονται κρίσιμες ισορροπίες και κανείς (πλην Βελόπουλου) δεν έχει λόγους να αισθάνεται ευτυχής. Αντίθετα, αυτά που συνέβησαν κυρίως σε Γαλλία -που οδηγείται σε εκλογές- και Γερμανία -με το «χαστούκι» στην κυβέρνηση Σολτς- δικαιολογημένα προκαλούν μεγάλο σκεπτικισμό και σοβαρές ανησυχίες, καθώς πρόκειται για εξελίξεις που επηρεάζουν το ηθικό της αγοράς η οποία διατηρεί την επαφή με τις 1.500 μονάδες και καλείται να καταρρίψει το τεχνικό εμπόδιο των 1.464 μονάδων. Στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα είχε πταίσματα. Στην Ευρώπη όμως προέκυψαν κακουργήματα και συνήθως τέτοιες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν κλυδωνισμούς συνολικά στις ευρωπαϊκές αγορές και, κατ΄ επέκταση, στο ΧΑ. Οπότε θα περιμένουμε να διαπιστώσουμε πώς οι αγορές θα διαχειριστούν συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΕ.


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μετράμε μέρες


-Και τώρα που δεν μας απασχολούν πλέον οι ευρωεκλογές, μπορούμε να επιστρέψουμε στις δουλειές και τις επιχειρηματικές εξελίξεις που τρέχουν. Και ξεκινώ τα νέα της αγοράς από τη ΓΕΚ και την επικείμενη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για την οποία η στήλη είχε γράψει πως θα έχουμε ανακοινώσεις μέχρι τη Δευτέρα. Τα νέα είναι όπως ακριβώς τα είπε η στήλη, πρόκειται για deal done, αλλά (ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα) οι ανακοινώσεις έχουν μεταφερθεί για Τετάρτη με Πέμπτη, δηλαδή 12-13 Ιουνίου, αντί για σήμερα 10 Ιουνίου. Είμαστε στο στάδιο τελικής κατάρτισης των σχετικών κειμένων με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε τρεις διαφορετικές χώρες οπότε η απόκλιση μιας – δυο ημερών είναι εύλογη.


Εθνική: “Ένα τμήμα του buy back πριν από το καλοκαίρι”


-Ένα άλλο θέμα το οποίο μετά τις Ευρωεκλογές φτάνει στο κρίσιμο ορόσημο των αποφάσεων είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική τράπεζα. Θα μου πείτε «χθες ψηφίσαμε και σήμερα το dark room θα μας πει τι θα γίνει;». Σωστό, αλλά η στήλη μπορεί να σας πληροφορήσει τι ετοιμάζουν στην Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα τι σχεδιάζει ο εξ επαγγέλματος καλύτερα πληροφορημένος για την Εθνική, Παύλος Μυλωνάς. Λοιπόν, ο Π. Μυλωνάς -μιλώντας στη Μαδρίτη την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του 28ου Χρηματοοικονομικού Συνεδρίου της Goldman Sachs- είπε κατ΄ ιδίαν σε διαφορετικούς ξένους αναλυτές ότι ένα τμήμα του buy back των μετοχών της ΕΤΕ (από το ΤΧΣ) θα γίνει “pre summer”, δηλαδή πριν από το καλοκαίρι.


Νέα πρόστιμα στο λιανεμπόριο


-Νέα πρόστιμα σε λιανεμπορική αλυσίδα λέγεται στην αγορά ότι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στον Κ. Σκρέκα έχουν φτάσει καταγγελίες για μεγάλη αλυσίδα λιανικής που παραβιάζει τον νέο νόμο για τις εκπτώσεις διαφημίζοντας μείωση τιμών μέχρι 40%, αλλά για το 90% των κωδικών η μείωση των τιμών είναι 20%. Οι καταγγελίες, που κάνουν λόγο για διαρκείς παραβιάσεις, εξετάζονται και αν ισχύουν τότε είναι σαφής παραβίαση του νέου νόμου, οπότε θα επιβληθούν κυρώσεις.


Η ΙΝΤRAKAT και η “Αττική Οδό” της Ρουμανίας


-Σημαντική πρόοδο σημειώνει η ΙΝΤRAKAT στην κατασκευή του περιφερειακού Βουκουρεστίου, που αποτελεί την “Αττική Οδό” της Ρουμανίας. Ακριβώς λόγω της ταχύτητας με την οποία κατασκευάζεται αυτό το μεγάλο οδικό έργο, η ΙΝΤRAKAT για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 5 πιο γρήγορων κατασκευαστών έργων αυτής της κατηγορίας στη Ρουμανία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος απηχεί τις απόψεις της ρουμανικής δημόσιας εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και αποτελεί μια θετική εξέλιξη που πιστώνεται ο επικεφαλής της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου καθώς μέσα σε περίπου μισό χρόνο μετά την εξαγορά της Άκτωρ από τον Όμιλο Intrakat, άλλαξε πλήρως την εικόνα της ιστορικής εταιρείας.


Η ώρα των μετόχων για τις τράπεζες


-Μετά το πολυαναμενόμενο «ναι» από τον SSM στη διανομή μερισμάτων, επόμενο βήμα για τις τράπεζες είναι η πραγματοποίηση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους. Πρώτη θα είναι η Piraeus, η γενική συνέλευση της οποίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2024, με το συνολικό προς διανομή ποσό να ανέρχεται σε 0,063 ευρώ ή 79 εκατ., ήτοι το 10% των ενοποιημένων καθαρών κερδών που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας για το 2023. Στη συνέχεια σειρά παίρνουν στα τέλη Ιουλίου Eurobank και Alpha Bank. H Eurobank (0,0933 ανά μετοχή, ποσοστό διανομής 30% επί των καθαρών κερδών του έτους 2023) έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στις 23 Ιουλίου και η Alpha Bank (0,026 ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 20% των κερδών της περυσινής χρήσης) στις 25 Ιουλίου. Όσο για την Εθνική Τράπεζα (0,36 ανά μετοχή, payout ratio 30% επί της καθαρής κερδοφορίας), είναι ασφαλές να ειπωθεί πως η δική της ΓΣ θα πραγματοποιηθεί επίσης στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διανείμουν σε μερίσματα το ποσό των 875 εκατ. από τα κέρδη τους το 2023.


Η αμερικανική αναποδιά της Intralot


-Αποκαλύφθηκε τελικά ο λόγος που ο CEO της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Νικ. Νικολακόπουλος ανεβοκατέβαινε τις αμερικανικές Πολιτείες τον τελευταίο καιρό. Προσπαθεί να ανανεώσει τις υφιστάμενες συμφωνίες διαχείρισης λοταριών και να αναπτύξει νέες. Την Παρασκευή, ήρθε ένα χτύπημα από το Κολόμπους του Οχάιο. Η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε άλλον διαχειριστή το 10ετές συμβόλαιο για 10.000 slot machines που μέχρι σήμερα είχε η Intralot. O N. Νικολακόπουλος κατάφερε να περιορίσει τη ζημιά η οποία τελικά αφορά ένα μικρό μέρος περιφερειακού συστήματος το οποίο έτσι κι αλλιώς, θα διατηρήσει μέχρι το 2027 και κατόπιν θα παραδώσει στον επόμενο διαχειριστή. Στον ισολογισμό της Intralot, η συγκεκριμένη σύμβαση του Οχάιο αφορά 1 εκατ. δολάρια από τα συνολικά 25 εκατ δολάρια λειτουργικών κερδών. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Intralot έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην αναπτυσσόμενη τουρκική αγορά, η δυναμική της οποίας μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 20 εκατ. $ στα EBITDA. Η κεφαλαιοποίηση της Ιντραλότ παραμένει κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή 97% μεγαλύτερη από πέρυσι τέτοια εποχή…


Πάει πιο μετά η Korinthian Foods


-Προς μετάθεση για τους επόμενους μήνες πηγαίνει το εγχείρημα εισαγωγής της Korinthian Foods στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομηχανικής εστίασης αναμένει κάποιες σημαντικές συμβάσεις το προσεχές διάστημα που θα ενισχύουν τον ισολογισμό της και κρίθηκε σκόπιμο να αποτυπωθούν στα οικονομικά της αποτελέσματα πριν από την εισαγωγή. Ωστόσο, στην απόφαση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δύσκολο κλίμα αλλά και η επενδυτική κόπωση που υπάρχει στην αγορά. Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 28,2 εκατ. (από 16 εκατ. το 2022) και κέρδη προ φόρων 7,75 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. το 2022).


Κουτσολιούτσοι


-Για να μην ξεχνιόμαστε, συνεχίζεται η δίκη των Κουτσολιούτσων με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Την πιο σκληρή στάση κράτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δια του δικηγόρου της ζήτησε την καταδίκη όλων των κατηγορούμενων με αποτέλεσμα να δεχθεί τις ειρωνείες των δικηγόρων της υπεράσπισης. Ο στόχος είναι η δίκη να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα.


Η εξαίρεση του Γιάννη Στουρνάρα


-Ο κεντρικός τραπεζίτης συνήθως δεν παρίσταται σε εορταστικές εκδηλώσεις των τραπεζών, πολύ περισσότερο σε επετειακές συναντήσεις συνεταιριστικών τραπεζών. Έκανε την εξαίρεση, την περασμένη Παρασκευή, για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας την οποία χαρακτήρισε «πρότυπο χρηστής λειτουργίας και ορθού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου για το τραπεζικό μας σύστημα». Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα όχι μόνο δεν χρειάστηκε κρατική ενίσχυση ή ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις, χωρίς προσφυγή στον «Ηρακλή» ή κρατική βοήθεια». Το αποτέλεσμα της διοίκησης είναι θετικό, καθώς όπως είπε η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι πλέον η μόνη συνεταιριστική τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών(FEBEA) κ. P. Sassia μίλησε για την εννιάχρονη συνεργασία με την Συν. Καρδίτσας. Ο Bruno Dunkel, Γενικός Διευθυντής του βελγικού fund Helenos που συμμετέχει εδώ και έναν χρόνο, στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας τόνισε ότι η Helenos βρήκε στη Συνεταιριστική Καρδίτσας «ένα τέλειο παράδειγμα τράπεζας που παρέχει με σεβασμό πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε τοπικούς επιχειρηματίες που βασίζεται στην ανθεκτικότητα και δημιουργεί αντίκτυπο, ενώ ταυτόχρονα συμμορφώνεται με όλες τις κανονιστικές υποχρεώσεις».


Το «εξτραδάκι» των Περιφερειών


-Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές είναι μια ακριβή υπόθεση και με αρκετά απρόβλεπτα έξοδα. Κάπως έτσι, την Παρασκευή 7 Ιουνίου ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος έβγαλε ένα «εξτραδάκι» για τις Περιφέρειες της χώρας λόγω των Ευρωεκλογών. Πρόκειται για επιχορήγηση με συνολικό ποσό 425.000 ευρώ, που εγκρίθηκε μετά από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών «για την κάλυψη δαπανών προμήθειας γραφικής ύλης και κάθε υλικού εξοπλισμού και εργασίας που είναι απαραίτητες για την προπαρασκευή και διεξαγωγή των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024». Πάμε τώρα στην κατανομή, όπου τα πρωτεία, όπως φαντάζεστε, κατέχει η Περιφέρεια Αττικής με 107.475,42 ευρώ. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 65.414,87 ευρώ και στη συνέχεια έρχονται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 34.730,68 ευρώ, η Δ. Ελλάδας με 32.302,78 ευρώ, η Θεσσαλίας, με 30.244,83 ευρώ, η Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 28.857,45 ευρώ, η Κρήτης με 26.360,24 ευρώ και πολύ κοντά η Στ. Ελλάδας με 26.337,06 ευρώ. Στις τελευταίες θέσεις οι Περιφέρειες Ηπείρου με 21.504,36 ευρώ, Δ. Μακεδονίας με 16.972,25 ευρώ, Ν. Αιγαίου με 13.295,70 ευρώ, Ιονίων Νήσων με 11.353,38 ευρώ και Β. Αιγαίου με 10.150, 98 ευρώ.


Η διοίκηση του ΧΑ και οι περιπέτειες με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση


-Τελικά αποδεικνύεται ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, για να προσελκύσει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η προσπάθεια «Paris Spring MidCap Event» της ΕΧΑΕ, χωρίς εκπροσώπηση των συστημικών τραπεζών (οι διοικήσεις των οποίων ήταν σε άλλο roadshow στην Μαδρίτη), είχε τελικά περιορισμένη επιτυχία. Συμμετείχαν οι διοικήσεις 9 εισηγμένων (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, AUSTRIACARD, DIMAND, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, OPTIMA BANK, ΟΛΠ, ΔΕΗ και PROFILE) και η κάθε μία από αυτές κατάφερε να κλείσει στο Παρίσι όχι περισσότερα από 3 ραντεβού (one to one) με ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η προσπάθεια της διοίκησης του Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί σε δύο ακόμη roadshows για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στη Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο και στη Γενεύη τον Δεκέμβριο. Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 65% της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών blue chips και μόλις το 14% των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.


H επόμενη κρίση θα αφορά τις πιστωτικές κάρτες


-Η ακρίβεια πλήττει όλα τα νοικοκυριά. Τα υψηλά επιτόκια προσθέτουν εισόδημα μόνον σ’ αυτούς που έχουν αποταμιεύσεις και δεν έχουν χρέη. Ο μέσος καταναλωτής όμως προσπαθεί να διαχειριστεί την ακρίβεια με το δίκοπο μαχαίρι των πιστωτικών καρτών. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται ανάγλυφα στην υπερκαταναλωτική αμερικανική κοινωνία. Από το 2020 μέχρι σήμερα τα χρέη των Αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο των οφειλών των αμερικανικών νοικοκυριών έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 17,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο το χρέος πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2020, και έφτασε στο ρεκόρ των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 1ο τρίμηνο του 2024. Αυτός ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων πιστωτικών καρτών είναι 2 φορές ταχύτερος από ό,τι καταγράφηκε στην 4ετή περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στις Η.Π.Α. έχουν εκτοξευθεί από 16% τότε, σε πάνω από 23% σήμερα. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις, όχι μόνον στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, δεν έχουν αντίρρηση σ’ αυτό το «φούσκωμα» του ιδιωτικού χρέους γιατί ταυτόχρονα «φουσκώνει» το ΑΕΠ και συνεπώς μειώνει το κλάσμα του Δημοσίου Χρέους προς το ΑΕΠ.


-

--.gr

Related posts

ΔΥΠΑ: Περίπου 26.000 voucher κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου

admin

Παράνομη κρίθηκε η επιστροφή των συνταξιούχων και παράλληλα εργαζομένων στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενων

admin

Wall Street: Μικρή πτώση μετά το θετικό σερί 4 εβδομάδων

admin

Τουρκία: Υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ έναντι του δολαρίου η λίρα

admin

Lockdown – Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ποια μέτρα θα ισχύουν από τις 25 Ιανουαρίου

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά – Ποιοι θα πληρωθούν

admin

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ

admin

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν το πρόλαβαν

admin

Καταργείται η «ακρόαση των ασφαλισμένων» για επιτάχυνση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης

admin