Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το καμπανάκι της Γαλλίας, οι φάκελοι (και η λαδόκολλα) της Ραφήνας ταράζουν τη ΝΔ, τα ροζ και τα πράσινα ξεκατινιάσματα…

Τώρα, χθες, στη σκιά του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα έφεραν πρώτο κόμμα την Ακροδεξιά της Λεπέν, δεύτερο κόμμα έναν συνασπισμό Αριστεράς συριζαϊκού τύπου και σε κατάρρευση τον Μακρόν. Θα περιμένουμε τον δεύτερο γύρο, αλλά η ζημιά στην Ευρώπη μάλλον είναι μπροστά μας ορατή…


Οι απόρρητοι φάκελοι της λαδόκολλας…





-Στα τρέχοντα νέα της ημέρας έχουμε πολλά και ωραία, όπως η εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου με τους… απόρρητους φακέλους του Κώστα-Ραφήνα-Καραμανλή, στην οποία αναμένεται να πάει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του βιβλίου και ο Σαμαράς με πλήθος νεοδημοκρατών που έχουν κινητοποιήσει οι ίδιοι προκειμένου να δείξουν στον Μητσοτάκη ότι μετράνε κι αυτοί στο κόμμα. Τώρα εγώ βιβλίο συναδέλφου μου δεν θα το κρίνω, αλλά για τη διακυβέρνηση του Ραφήνα ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και… ο Προκόπης κρυφό καμάρι. Κυβέρνησε άνετα και αν τον… πείραξε κάτι ήταν καμιά τυροκαυτερή, ούτε Ρώσοι, ούτε Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι… Εριξε έξω τη χώρα, έφυγε νύχτα και φόρτωσε το παλτό στον ΓΑΠ που δεν κατάλαβε από πού του ήρθε. Και το χειρότερο ήταν ότι μετά τα ‘φτιαξε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι και τη γράφω, και φυσικά την ίδια γνώμη έχει και ο Σαμαράς, αλλά τώρα είναι τούρμπο με τον Μητσοτάκη οπότε πάνε παρέα.


Και ο Μητσοτάκης;





-Προσοχή, για να εξηγηθούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κ.Μ τα κάνει όλα καλά και ωραία και φυσικά πρωτίστως εκείνος κρίνεται, ειδικά τώρα που η κυβέρνησή του βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στροφή της θητείας της από το 2019. Θα φανεί έως το Φθινόπωρο πάντως αν θα ισορροπήσει ή θα… υποστεί κι αυτός την κατάρα της δεύτερης τετραετίας, όπου όλα γίνονται πιο δύσκολα.


Ανδρουλάκης





-Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, ο Ν.Α έκανε -έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο- το σωστό, προκήρυξε εκλογές το Φθινόπωρο. Αλλά αυτά που λέει, ότι δεν συμβιβάστηκε με τα διαπλεκόμενα, είναι μπούρδες, απλώς τα διαπλεκόμενα κατάλαβαν ότι το άλογο είναι ψόφιο και το άφησαν στην τύχη του.


Δούκας


-Αντιθέτως τώρα ο Δούκας θα έχει, όπως φαίνεται, την ευκαιρία του και είναι μάλλον μια τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, όπως περίπου ξέρουμε το κόμμα αυτό ή ό,τι απέμεινε. Δεν θα είναι εύκολο πάντως για τον Δούκα να δικαιολογήσει διπλοθεσία Δημάρχου και Αρχηγού. Και πιστεύω ότι στο τέλος, αν εκλεγεί αρχηγός, δεν θα καταφέρει να μείνει και Δήμαρχος.


ΣΥΡΙΖΑ





-Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δρόμο το ξεκατίνιασμα αλλά είναι σαφές πια ότι το παιδί αυτό, ο Στέφανος, δεν μπορεί… τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως ό,τι απέμεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικά έχω την αίσθηση ότι ο Κασσελάκης δεν θα ξεχειμωνιάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο εύκολα στον χώρο. Εχει σημασία τι θα συμβεί και στο δίπλα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.


Με 219 εκατ. ξεκινά το EOS II του Απόστολου Ταμβακάκη


-Και με τη «βούλα» έκλεισε το νέο fund EOS ΙΙ υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή μπήκαν οι τελικές υπογραφές για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και, εκτός απροόπτου, σήμερα ή αύριο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Το EOS Hellenic Renaissance Fund II, όπως ονομάζεται το δεύτερο fund που θα διαχειρίζεται η EOS Capital Partners, κατάφερε να συγκεντρώσει για το πρώτο κλείσιμο 219 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το αυτόματα το μεγαλύτερο ελληνικό private equity fund! Απ’ αυτά, τα 100 εκατ. ευρώ τα έβαλε η ΕΑΤΕ και τα υπόλοιπα 119 εκατ. ευρώ ιδιώτες επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων γνωστά ονόματα του επιχειρείν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να γίνει και το οριστικό κλείσιμο στη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων για το fund με στόχο να φθάσει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ «δύναμη πυρός». Μάλιστα, απ’ την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως το EOS Hellenic Renaissance Fund II έχει πλέον ισχυρές πιθανότητες να έχει ως επενδυτή και fund του Κόλπου. Το πρώτο fund της EOS είχε συγκεντρώσει 150 εκατ. ευρώ με τα οποία και ολοκλήρωσε τις επενδύσεις του. Οι ανακοινώσεις για το EOS II αναμένονται άμεσα, πιθανόν και σήμερα.


Πού «σκόνταψαν» Do Value και Intrum


-Αν μη τι άλλο ήταν απρόσμενο να “σκοντάψουν” στην αδειοδοτική διαδικασία από την Τράπεζα της Ελλάδος δύο από τους μεγαλύτερους servicers της ελληνικής αγοράς, η Do Value και η Intrum, στις οποίες δεν δόθηκε νέα άδεια, αλλά παράταση των υφιστάμενων αδειών ως τον Οκτώβριο. Φαίνεται ότι και στις δυο περιπτώσεις η εμπλοκή αφορούσε τυπικού χαρακτήρα ζητήματα που σχετίζονται με τους μετόχους τους, τα οποία όμως ήταν απαραίτητα για την έγκριση της νέας άδειας. Πηγές από την Do Value έλεγαν πως ο φάκελος κατατέθηκε εμπρόθεσμα αλλά κάποια έγγραφα, που αφορούσαν κυρίως τη Mubadala (μέτοχο του βασικού μετόχου της Do Value), δεν πρόλαβαν να ελεγχθούν από την ΤτΕ. Από τις επαφές που είχαν με την ΤτΕ εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει νέα συνεδρίαση στην κεντρική τράπεζα, θα συζητηθούν τα τελευταία στοιχεία και θα δοθεί η νέα άδεια. Πηγές της Intrum έκαναν λόγο για ανάλογης φύσεως ζητήματα με μετόχους της μητρικής, αν και επισήμως από την εταιρία δηλώνουν πως δεν σχολιάζουν επί κανονιστικών και εποπτικών διαδικασιών και συνεχίζουν για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.


Βγαίνουν από το συρτάρι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού


-Προκάλεσε απορίες στην κατασκευαστική πιάτσα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έσπευσε να ανακοινώσει ότι επανεξετάζει το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού και τον Άξονα Ελευσίνας-Οινόης και βγάζει από το συρτάρι τις πρότυπες προτάσεις που είχαν καταθέσει εδώ και έναν χρόνο στο υπουργείο οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες του κλάδου. Ξεκαθαρίζει μάλιστα προς τους ιδιώτες ότι, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, τα έργα θα τρέξουν με το μοντέλο των ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων. Το παράδοξο είναι ότι πριν από λίγες μέρες κορυφαία στελέχη τεχνικών εταιριών, απ’ αυτές που έχουν καταθέσει προτάσεις για τα νέα οδικά έργα της Αττικής, δήλωναν άγνοια για την τύχη των προτάσεων που υπέβαλαν στο υπουργείο. Μην σας πω ότι σχεδόν τις θεωρούσαν ξεχασμένες! Δεν είχαν καλή πληροφόρηση ή μήπως τα έργα εξαγγέλλονται τώρα, αλλά η ωρίμανσή τους θα χρειαστεί πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση; Θα δείξει. Προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, έλεγε επίσης ότι εδώ και έναν χρόνο η εταιρεία του έχει καταθέσει στο υπουργείο μελέτη και για την αποκατάσταση των υποδομών στην Θεσσαλία, η τύχη της οποίας επίσης αγνοείται. Το δίδυμο Σταϊκούρα-Ταχιάου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των έργων στη Θεσσαλία θα τρέξουν μέσα στο καλοκαίρι ώστε οι συμβάσεις να υπογραφούν τον Σεπτέμβριο. Θα έχουν δηλαδή και επετειακό χαρακτήρα, μιας και ο Daniel τότε θα συμπληρώνει έναν χρόνο από το καταστροφικό πέρασμά του.


Αναβαλλόμενος φόρος


-Με τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ελληνικές τράπεζες ασχολείται report της Autonomous που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου και έχει ενδιαφέρον γιατί τελευταία πολύ συζήτηση γίνεται για το θέμα αυτό. Στο τέλος 2023 για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν οι αναλυτές, το DTC ήταν 12,9 δισ. και αντιστοιχούσε στο 44% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ επιπλέον 2,6 δισ. ήταν το DTA (9% των κεφαλαίων). Προφανώς ο αναβαλλόμενος φόρος δεν σταματά τη διανομή μερισμάτων, αλλά η εποπτεία το έχει στο μυαλό της όταν σκέφτεται διανομές κεφαλαίου από ελληνικές τράπεζες, αναφέρεται στο report και στέκεται στην πρόσφατη δήλωση του Γ. Στουρνάρα, σε συνέντευξή του πως η ΕΚΤ περιλαμβάνει τον αναβαλλόμενο φόρο στον λογαριασμό μεταξύ άλλων παραγόντων κατά τη διάρκεια της εγκριτικής διαδικασίας, όπως και σε σχετική αναφορά στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Απριλίου για την ποιότητα κεφαλαίων των τραπεζών.


Ξεκίνησαν οι κόντρες ΔΕΗ – ΟΤΕ


-«Ο ήλιος λάμπει για όλους». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε να τοποθετείται ο Μιχάλης Τσαμάζ, τέως πλέον, επικεφαλής του ΟΤΕ, στην ερώτηση που έγινε στη ΓΣ της εταιρείας για την είσοδο της ΔΕΗ με ιδιόκτητο δίκτυο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική παροχή υπηρεσιών οπτικής ίνας. Ο Τσαμάζ είπε πως ο ανταγωνισμός είναι καλοδεχούμενος και δεν προβληματίζει τον ΟΤΕ, αντίθετα, τον κάνει καλύτερο, θυμίζοντας πως προ δεκαετίας ο ΟΤΕ είχε 15 ανταγωνιστές στην αγορά και σήμερα πολύ λιγότερους. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα πως η νέα διοίκηση Νεμπή θα συνεχίσει με τον ίδιο επιτυχή τρόπο να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό. Η απάντηση ήταν βγαλμένη από το… τεφτέρι των CΕΟ, ωστόσο πολλοί στην αγορά θεωρούν πως η είσοδος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη αλλαγών στα telecoms. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια επιχείρηση με μεγάλο μέγεθος και σημαντικά κεφάλαια να ξοδέψει, εστιάζοντας σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, την οπτική ίνα, εκεί δηλαδή που, αργά ή γρήγορα, θα στραφούν οι καταναλωτές καθώς η εμπορική κόντρα μεταξύ των παρόχων θα ρίχνει τις τιμές.


Τα παράπονα των μετόχων


-Πάντως η τελευταία συνάντηση του Τσαμάζ με τους μετόχους δεν ήταν μόνο αγάπες και λουλούδια. Υπήρξαν πολλά παράπονα για την τακτική που ακολουθείται σταθερά εδώ και έξι χρόνια, μέσω της οποίας οι αγορές ιδίων μετοχών που πραγματοποιούνται στη συνέχεια ακυρώνονται, με αποτέλεσμα η Deutsche Telekom να αυξάνει διαρκώς το ποσοστό της. Σήμερα με την πρακτική αυτή οι Γερμανοί έχουν φτάσει να ελέγχουν το 53,4% του ΟΤΕ. Αρκετοί μέτοχοι ζήτησαν να ενημερωθούν για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται αυτό, ερώτημα που βέβαια θα έπρεπε να απευθυνθεί στον μητρικό όμιλο της DT και όχι στον ΟΤΕ.


Η πρώτη εμφάνιση Νεμπή


-Στη γενική συνέλευση της Παρασκευής δεν ήταν παρών ο νέος CEO, Κώστας Νεμπής, αφού οι μέτοχοι ενέκριναν την αλλαγή του ΔΣ, το οποίο και συγκροτήθηκε σε σώμα αργότερα μέσα στη μέρα επικυρώνοντας την τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΟΤΕ. Παραβρέθηκε, όμως, μαζί με τον Τσαμάζ στο αποχαιρετιστήριο event για τους εργαζόμενους του Ομίλου. Εκεί ο Τσαμάζ ευχαρίστησε ξανά όλο το προσωπικό και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ως αποχαιρετιστήριο δώρο του έδωσαν μια μικρογραφία του γνωστού μεταλλικού καραβιού που βρίσκεται για χρόνια έξω από την είσοδο του διοικητικού μεγάρου και το οποίο πήγαινε προς απόσυρση, αλλά παρέμεινε στη θέση του με παρέμβαση του απερχόμενου CEO. Στο event ήταν και ο Κώστας Νεμπής ο οποίος θυμήθηκε την πρόσληψή του από τον Τσαμάζ στη Vodafone. Είπε μάλιστα πως ως νεότερο σε ηλικία στέλεχος ήταν αρκετά… δυναμικός και είχε έρθει σε διαφωνία με τον τότε προϊστάμενό του στη Vodafone. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως όσα του είχε πει τότε σε πολλές περιστάσεις ήταν σωστά και πως μέχρι σήμερα πορεύεται με τις συμβουλές του και το ίδιο θα πράξει ως νέος επικεφαλής του ΟΤΕ. Στη συνέχεια πόσταραν την κοινή τους φωτογραφία στο LinkedIn…


Αγοράζουμε 7 δορυφόρους


-Στo ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi αύριο το απόγευμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υπογράψει μια συμφωνία 60 εκατ. ευρώ με την Open Cosmos που θεωρείται κορυφαίος πάροχος διαστημικών αποστολών και δεδομένων. Η σύμβαση προβλέπει την ανάπτυξη ενός αστερισμού παρατήρησης της Γης που αποτελείται από 7 δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν καθημερινά εικόνες υψηλής ανάλυσης και πολύ υψηλής ανάλυσης. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από αυτόν τον αστερισμό θα χρησιμοποιούνται για το Κτηματολόγιο, την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και την αύξηση της γεωργικής αποδοτικότητας. Αυτοί οι 7 δορυφόροι του ελληνικού αστερισμού θα συλλέγουν δεδομένα από ένα περίπλοκο και τεχνικά προηγμένο σύστημα οργάνων πολλαπλών αισθητήρων σε χαμηλή, γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένων οπτικών πολυφασματικών και υπερφασματικών καμερών πολύ υψηλής ανάλυσης, δεκτών Internet of Things (IoT) και αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS), που θα συμπληρώνονται από ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα συμπληρώσει υφιστάμενα συστήματα, όπως το Copernicus της ΕΕ.


Η κατσίκα με τα δύο κεφάλια και τα fake news


-Αναρωτιέμαι αν τα fake news που διακινούνται κατά καιρούς για την αιολική ενέργεια και τις -, τα διαδίδουν κάποιοι γιατί τα πιστεύουν ή γιατί αυτό εξυπηρετεί το αφήγημα της κινδυνολογίας για να αποτρέψουν την ορμή των επενδυτικών σχεδίων. Και το λέω αυτό γιατί άκουσα πρόσφατα έναν σοβαρό θεσμικό παράγοντα του κλάδου, που έχει και δική του εταιρεία αιολικής ενέργεια,ς να το περιγράφει. Ένας κτηνοτρόφος, όπως είπε, προσπαθούσε να τον αποτρέψει να εγκαταστήσει ένα αιολικό στην Εύβοια (σημειωτέον, είναι η περιοχή όπου οι ανεμογεννήτριες έχουν πιάσει κάθε ραχούλα και βουνό) γιατί, λέει, μία κατσίκα έβγαλε από τις ανεμογεννήτριες δύο κεφάλια! Είχα να την ακούσω τη θεωρία αυτή από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ! Όπως όμως γίνεται αντιληπτό τα fake news για τις ανεμογεννήτριες είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο απασχολεί και την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και εμποδίζει την ανάπτυξη των έργων. Απασχολεί όμως πολύ περισσότερο μεγάλες εταιρείες του κλάδου που τρώνε άκυρο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η συνωμοσιολογία ξεπερνά κάθε όριο, συνδέοντας τις δασικές πυρκαγιές με τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη της αιολικής βιομηχανίας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις είτε εγκαταστάθηκαν πριν από την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή, καταλαμβάνοντας κάτω από το 0,06% των εκτάσεων. Και όπως τονίζουν με έμφαση, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται υπό όρους εντός δασικών εκτάσεων με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.


Πρωτομηνιά χωρίς διάθεση για τοποθετήσεις


-Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με τα βλέμματα στο Παρίσι, τις εκτιμήσεις για το τι έπεται και τις αντιδράσεις των αγορών. Στα δικά μας από σήμερα, ξεκινά -για πρώτη φορά έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια- η περίοδος καταβολής μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών. Ερχονται τα λεφτά της Eurobank η οποία έμμεσα και άμεσα επιστρέφει το μεγαλύτερο ποσό της ιστορίας της (342 εκατ. ευρώ) ακολουθεί η Εθνική με 322 εκατ. ευρώ, η Alpha με 122 εκατ. και η Τρ. Πειραιώς 79 εκατ. ευρώ. Τα καλά νέα σταματούν εδώ γιατί προς το παρόν στη χρηματιστηριακή αγορά δεν υπάρχει προσμονή για άλλες σημαντικές θετικές εξελίξεις, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια window dressing σε συγκεκριμένες μετοχές που βοήθησαν να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης σε θετικό έδαφος. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Ιούνιος ήταν ένας πτωτικός μήνας (-1,93%) και ο Ιούλιος δεν υπόσχεται κάτι σημαντικό, προς το παρόν. Ταυτόχρονα, όλοι οι παράγοντες, που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από τις 1.400 μονάδες, εξακολουθούν να υφίστανται και γι’ αυτό ο στόχος των 1.500 μονάδων μέσα στον μήνα είναι ρεαλιστικός, εάν κι εφόσον το διεθνές περιβάλλον παράξει ειδήσεις που καθησυχάζουν τους διαχειριστές κεφαλαίων.


Μετρημένα βήματα από ΟΔΔΗΧ με το βλέμμα στη Γαλλία


-Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών έχει αναστατώσει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Τα γαλλικά ομόλογα τιμολογούνται πλέον πιο χαμηλά από ομόλογα κρατών που έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (πορτογαλικό, ιταλικό, ελληνικό κ.λπ.) ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν… ακόμη και… πρόγραμμα διάσωσης για τη γαλλική οικονομία εφόσον κυβερνήσουν οι ακραίοι και υλοποιήσουν τα πρόγραμμά τους. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οι αγορές φαίνεται να προτιμούν μια Λεπέν που θα μετατραπεί σε… αρνάκι όπως η Μελόνι, παρά έναν αριστερό σχηματισμό που θέλει να διαλύσει την Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτή την αναταραχή, η Ελλάδα αύριο προχωρά σε μια μικρή έκδοση (500 εκατ. ευρώ) Εντόκων Γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ενώ -κι αυτό είναι το πολύ σημαντικό- ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει το 80% των δανειακών αναγκών της χρονιάς με φυσιολογικά επιτόκια. Εκείνη η έκδοση του 30ετούς ομολόγου, στα τέλη Απριλίου, τελικά αποδείχθηκε σώφρων κίνηση αφού αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15% (οι αγορές τότε είχαν προσφέρει 33 δισ. ευρώ)…


Τι φοβούνται οι αγορές


-Στις ΗΠΑ αναζητούν ήδη των αντικαταστάτη του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για την Προεδρία. Στη Γαλλία, διερευνούν τις δυνατότητες του Προέδρου Μακρόν να διαχειριστεί με ευελιξία μια συγκατοίκηση με πρωτοφανείς ιδεολογικές διαφορές. Στη Γερμανία, δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Η Γαλλία σήμερα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο σε φορολογικά έσοδα προς ΑΕΠ και ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Αντίθετα, οι ΗΠΑ εμφανίζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά φόρων και δαπανών μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο χώρες (Γαλλία και ΗΠΑ) επιβαρύνονται με τεράστιο -μη βιώσιμο, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα- Δημόσιο Χρέος. Η Γαλλία, από το 1974 και μετά, ουδέποτε είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό και από σήμερα η κατάσταση χειροτερεύει. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλεόνασμα προϋπολογισμού για περισσότερα από 20 χρόνια και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 10 χρόνια το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι τουλάχιστον 5%. Η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολη και ασταθής…


Antenna Cinema Productions


-Περίοδος πυκνών εξελίξεων για τον όμιλο Κυριακού. Μετά το deal του Θ. Κυριακού -μέσω του K Group- με την Qatar Investment Authority για το fund του 1 δισ. δολ., που θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός του χώρου των ΜΜΕ, είχαμε, όπως μαθαίνω -την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου- τη σύσταση μιας νέας εταιρείας. Πρόκειται για την «Αντέννα Κινηματογραφικές Παραγωγές και Διανομές Μ.Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «Antenna Cinema Productions», με σκοπό τις υπηρεσίες παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σε αντίθεση, δηλαδή, με το fund που «τροχοδρομεί» μαζί με την ​QIA, η νέα εταιρεία αφορά την «καρδιά» της δραστηριότητας του Ομίλου Antenna, ο οποίος έχει φιλόδοξα σχέδια και για αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και με ιδρυτή και μοναδικό μέτοχο τη “VillageRoadshow Οργάνωση και Εκμετάλλευση Επιχειρήσεων Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας Ελλάς”, που ανήκε κατά το παρελθόν στον αείμνηστο Δημήτρη Κοντομηνά και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, αποκτήθηκε από τον Όμιλο Antenna. Όσον αφορά τη διοίκηση της νεοσύστατης «Antenna Cinema Productions», ορίστηκε τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γεώργιο Ράλλη, Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γεώργιο Χριστοδούλου και μέλος την Ευαγγελία Ντάκουρη.


Αγορές μετοχών της AustriaCard


-Η μετοχή της AustriaCard Holdings δεν έχει εντυπωσιάσει τους μετόχους της αφού παραμένει κάτω από την κεφαλαιοποίηση των 210 εκατ. ευρώ και με σχετικά λίγες συναλλαγές. Ο επικεφαλής της Austria Card, Nίκος Λύκος, ανακοίνωσε ότι αγόρασε συνολικά 137.000 μετοχές της εταιρείας. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η επαναγορά 51.000 ιδίων μετοχών από την εταιρεία. Η AustriaCard (εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης) ενισχύει σταθερά τη θέση της στον χώρο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ειδικά μετά την πρόσφατη εξαγορά της εξειδικευμένης σε research and data analytics εταιρείας LSTech, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αντί 1,6 εκατ. ευρώ.


Πτώση 37%


-Μία ακόμη απόδειξη των ταραγμένων καιρών που ζούμε είναι και οι τρομερές διακυμάνσεις στις αγορές των εμπορευμάτων. Θυμάστε ότι πριν από δύο μήνες οι αγορές φοβόντουσαν ότι θα στερέψει η αγορά της σοκολάτας εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της τιμής του κακάο. Τις τελευταίες 10 ημέρες οι διεθνείς τιμές του κακάο κατρακύλησαν έως και -30%, καταγράφοντας ρεκόρ πτώσης δεκαημέρου στην ιστορία του προϊόντος – η μεγαλύτερη πτώση 10 ημερών ποτέ. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι στη Δυτική Αφρική επικρατούν τώρα εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες που θα ευνοήσουν τις καλλιέργειες. Από την υψηλότερη τιμή που είχε φτάσει το κακάο, σήμερα η πτώση είναι της τάξης των 4.200 δολαρίων ή 37%. Και πάλι, σήμερα το κακάο είναι κατά 85% ακριβότερο από τον περασμένο χρόνο.


-

--.gr

Related posts

H Amazon αγοράζει «κοψοχρονιά» μεταχειρισμένα αεροσκάφη

admin

Παγκόσμια έρευνα: Οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ζουν εις βάρος μας – Ένα τρισ. δολάρια «κρύβεται» σε φορολογικούς παραδείσους

admin

Bloomberg: Η ΕΕ θα καθυστερήσει την απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Λάχλαν Μέρντοχ: Στα χέρια του η μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούπερτ

admin

7 ονειρεμένες κατοικίες που ισορροπούν πάνω σε γκρεμούς – Δύο βρίσκονται στην Ελλάδα

admin

Bonus στο Δημόσιο: Ποιοι θα πάρουν έως και 2 μισθούς επιπλέον

admin

POS: Έως 29 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να το συνδέσουν με το ταμειακό τους σύστημα

admin

Market pass: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές

admin