Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μια οικογένεια θεωρείται φτωχή ακόμα και με τρεις κατώτατους μισθούς – Αυξάνονται τα ψυχολογικά και οι αυτοκτονίες

Το “μαύρο” παιχνίδι μεταξύ του πληθωρισμού, του κατώτατου μισθού και της φτώχειας των πολιτών της Τουρκίας συνεχίζεται, καθώς για ακόμα μια φορά το όριο πείνας στην Τουρκία για τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκε στις 17.725 τουρκικές λίρες, ήτοι 546 δολάρια, υπερβαίνοντας τον κατώτατο μισθό των 17.002 τουρκικών λιρών, σύμφωνα με μελέτη της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων (TÜRK-İŞ).

Το όριο πείνας αυξήθηκε σε 17.725 λίρες από 16.763 λίρες για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ το όριο της φτώχειας ανήλθε σε 57.736 λίρες, ή αλλιώς σε 1.778 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια οικογένεια θέλει πάνω από τρεις κατώτατους μισθούς για να μην θεωρείται φτωχή. Η μελέτη έδειξε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 5,55% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 74,88% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η μελέτη ορίζει το όριο πείνας ως το χρηματικό ποσό που χρειάζεται να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα Άγκυρα για υγιή και ισορροπημένη διατροφή, ενώ το όριο της φτώχειας περιλαμβάνει άλλα έξοδα όπως ρούχα, στέγαση (ενοίκιο και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας). μεταφορές, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. “Η αύξηση στην τιμή των βασικών αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά [των ανθρώπων]”, ανέφερε το εργατικό σωματείο. “Η αγοραστική δύναμη των μισθών συνεχίζει να μειώνεται κάθε μήνα”.

Η TÜRK-İŞ ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων εντάθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάρτιο, όταν το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε πρώτο σε ψήφους μετά από πολλές δεκαετίες επιφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η TÜRK-İŞ, μετά τις δημοτικές εκλογές πολλά βασικά είδη διατροφής παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις τιμών. Αυτή η άνοδος του κόστους εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση που παρατηρείται από την αρχή του έτους, με την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις δαπάνες τροφίμων να ανέρχεται σε 3.293,31 λίρες μόνο το πρώτο τετράμηνο.

Ο σημερινός κατώτατος μισθός των 17.002 λιρών ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, μέσα σε τέσσερις μήνες, ο αριθμός αυτός είναι πλέον κάτω από το όριο της πείνας.

Η Τουρκία είναι γνωστή για το σχετικά υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που δουλεύει αμοιβόμενο με τον κατώτατο μισθό. Τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί εργάτες κερδίζουν μισθό που κινείται γύρω από τον κατώτατο μισθό. Η χώρα διαθέτει επίσης έναν εκπληκτικά μεγάλο τομέα μαύρης εργασίας, με πολλούς ανθρώπους να εργάζονται ανεπίσημα, μέρος των οποίων είναι για τις ανάγκες των θρσκευτικών ταγμάτων της Τουρκίας που κινούν τα νήματα υπογείως.

Τα ψυχολογικά και οι αυτοκτονίες

Οι ψυχίατροι λένε ότι η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και η ανεργία έχουν οδηγήσει σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον τουρκικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Δρ Μπουρχανετίν Καγιά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και κάθε χρόνο ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Τουρκία είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο χρόνο. Επιπλέον, η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατά 75% την τελευταία  δεκαετία .

Η αυξανόμενη φτώχεια οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των πιο ευάλωτων της κοινωνίας, όπως  φοιτητές και  πρώην δημόσιοι υπάλληλοι  που απολύθηκαν με έκτακτα διατάγματα σε μια κυβερνητική εκκαθάριση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν μπήκαν επίσης στη μαύρη λίστα στη βάση δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πιθανοί εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, καθιστώντας αδύνατη την εύρεση εργασίας σε άλλους τομείς και οδηγώντας σε οικονομικά προβλήματα και φτώχεια. 

Εκτοξεύθηκε ξανά ο πληθωρισμός

Με ιλιγγιώδη ρυθμό συνέχισε να κινείται και τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αν και ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθώς το εξαιρετικά υψηλό πλέον επίπεδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας δείχνει να αρχίζει να περιορίζει κάποιο μέρος των πιέσεων.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός καταναλωτή στην Τουρκία έτρεξε τον περασμένο μήνα με 69,8% σε ετήσια βάση επιταχύνοντας από 68,5% του Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK). Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,18%.

Σημειώνεται ότι οι νομισματικές αρχές της Τουρκίας είχαν δηλώσει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, προτού επιβραδυνθεί κάτω από το 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μια ομάδα από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους που συστρατεύθηκε για να παρακολουθεί τον πληθωρισμό σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές παρατήρησής του και όχι σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο Ερντογάν (κατά καιρούς αλλάζουν τα προϊόντα που παρακολουθούν, ώστα να μειώνεται και ο ανακοινώσιμος πληθωρισμός), ανακοίνωσε στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του ENAGgroup αυξήθηκε κατά 5,02% τον Απρίλιο. Η αύξηση του δείκτη τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 124,35%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η ENAG Τον Απρίλιο οι τιμές των προϊόντων της κατηγορίας “Ενδύματα και Υποδήματα” αυξήθηκαν περισσότερο. Ακολούθησαν τα “Εστιατόρια και ξενοδοχεία” με άνοδο 9%.

Οι πολίτες αντιδρούν στις αυξήσεις των τιμών σε εστιατόρια και καφετέριες… Τις τελευταίες εβδομάδες στα social media έχουν γίνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ σε εστιατόρια και καφετέριες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (ITO) για τον πληθωρισμό, οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 4,89% μηνιαίως και ο ετήσιος πληθωρισμός κατά 78,81% τον Απρίλιο, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

ΠΚ

Related posts

ΗΠΑ: Διέλυσε τις προβλέψεις η αγορά εργασίας με νέο άλμα 339.000 θέσεων τον Μάιο

admin

Η Tesla θα δαπανήσει περισσότερα από $500 εκατ. φέτος για να επεκτείνει το δίκτυο ταχείας φόρτισης

admin

Γερμανία: Μουσουλμάνοι μαθητές φέρονται να ζήτησαν επιβολή της Σαρία στο σχολείο τους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

admin

Nikkei: Ο Πούτιν είπε στο Σι ότι η Ρωσία θα πολεμάει στην Ουκρανία για πέντε χρόνια

admin

Ισραήλ: Αναβολή δημοτικών εκλογών στις 9 εκκενωθείσες περιοχές

admin

Ισραήλ: Ο στρατός ολοκλήρωσε τη διήμερη έρευνα στον καταυλισμό Νουρ αλ Σαμς της Δυτικής Όχθης

admin

Βατικανό: Προσοχή σε υποτιθέμενα υπερφυσικά γεγονότα

admin

Κίνα: Το Πεκίνο επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενοποιημένη ανάπτυξη του εσωτερικού και του εξωτερικού εμπορίου

admin

Εκλογές στη Σλοβακία για νέο πρόεδρο, με αιχμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin