Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι φέρνει ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων

Ακριβώς 40 ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος εν πολλοίς διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες για εκτεταμένες μετεκλογικές αλλαγές, είναι στα σκαριά ο δεύτερος κύκλος παρεμβάσεων στα υπουργεία. «Είμαστε κοντά» λέει ενημερωμένη πηγή για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις θέσεις των γενικών γραμματέων αφού αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας: καρατομήσεις στελεχών που χρεώνονται χαμηλή απόδοση, αυτάρεσκες συμπεριφορές ή κακή χημεία έως ρήξη με υπουργούς και υφυπουργούς, μετακινήσεις-καραμπόλες όσων εκτιμάται ότι μπορούν να δοκιμαστούν σε άλλο πόστο και νέες είσοδοι κυρίως με γαλάζιο άρωμα. Εφόσον σε αυτή τη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει δραστικές κινήσεις, όπως σχεδόν προεξοφλείται, και όχι «σημειακές», θα επηρεάσει τουλάχιστον 10 υπουργεία, ανακατεύοντας σημαντικά την τράπουλα στην ευρύτερη κυβερνητική ομάδα.

Ανάμεσά τους υπουργεία πρώτης γραμμής, με βάση τις πολιτικές καθημερινότητας στις οποίες το Μαξίμου θέλει να δείχνει ότι ρίχνει το βάρος μετεκλογικά: Υγείας, Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών κ.ά. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνουν οι φάκελοι που προετοίμασαν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού (Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης), ενόσω στους γαλάζιους διαδρόμους τρέχει εδώ και δέκα μέρες η ονοματολογία. Ως αποτέλεσμα, κάποια… μολύβια δείχνουν να έχουν κατέβει πρόωρα.

Ευκαιρία

Τον Ιούλιο του 2023 άλλαζαν σχεδόν οι μισοί γραμματείς σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία (29 από τους 63), με πρωθυπουργική… βουτιά στις δεξαμενές της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τώρα το μείγμα διαφαίνεται διαφορετικό. Ο ανασχηματισμός των γραμματέων μπορεί να λειτουργήσει για τον Μητσοτάκη ως ευκαιρία για άλλο ένα σήμα εσωκομματικής νηνεμίας και ταυτόχρονα βελτίωσης της συνεργασίας με τους γαλάζιους βουλευτές. Αλλωστε τακτικά (και πιο πρόσφατα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) φτάνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον παράπονα για άφαντους ή δυσκίνητους γραμματείς που αγνοούν επισημάνεις και αιτήματα της ΚΟ ενώ καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες στα υπουργεία. Τόσο που συχνά απαιτείται κεντρική παρέμβαση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν σχεδιασμοί και χρονοδιαγράμματα.

Οι πληροφορίες λένε πρώτον ότι ο Μητσοτάκης εμφανώς θα αξιοποιήσει γαλάζιους, δεύτερον ότι θα δείξει την έξοδο και σε γραμματείς που δεν έχουν καν συμπληρώσει έναν χρόνο και τρίτον ότι θα λάβει υπόψη τις βουλευτικές… γκρίνιες για συγκεκριμένα πρόσωπα, ιδίως τα προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ως οριστική φαίνεται η αποχώρηση μεταξύ άλλων της Ζέφης Δημαδάμα (υπ. Οικογένειας), άλλοτε αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και της Δήμητρας Λυγούρα (υπ. Προστασίας του Πολίτη), η οποία επίσης έχει απασχολήσει με αρνητικό πρόσημο τους νεοδημοκρατικούς ψιθύρους. Σενάρια υπάρχουν για τον Αγγελο Δημοσθένους (υπ. Εσωτερικών), τη Μαρίνα Στέφου (υπ. Οικογένειας), τον Μανόλη Κουτουλάκη (υπ. Ναυτιλίας), τον Γιώργο Βούτσινο (υπ. Παιδείας), τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), τον Κωνσταντίνο Μαγουλά (υπ. Υποδομών), τον Μάνο Λογοθέτη (υπ. Προστασίας Πολίτη) με πιθανή τη μετακίνηση στον τομέα της μετανάστευσης. Στους νεοεισερχομένους ακούγονται οι πρώην βουλευτές Σάββας Χιονίδης, Τάσος Γαϊτάνης, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Γιάννης Μελάς, ο πρώην περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, ο πρώην πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου, αλλά και ο Σπύρος Καρανικόλας που έχει υπάρξει υποψήφιος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Related posts

Δημοσκόπηση: Συμπεριφέρεται αλαζονικά η κυβέρνηση λέει 1 στους 2 – Αυξάνεται η δυσαρέσκεια

admin

Χουλουσί Ακάρ: Το «Γεράκι» του Ερντογάν

admin

Σε δημόσια διαβούλευση από αύριο το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

admin

Ευρωεκλογές 2024: Σχεδόν 6 στους 10 δεν πήγαν να ψηφίσουν – Σε ποιους νομούς η αποχή ήταν πάνω από 70%

admin

REBRANDING

admin

ΚΥΣΕΑ: Παραμένει Α/ΓΕΕΘΑ ο Κωνσταντίνος Φλώρος

admin

Σε εγρήγορση το ελληνικό λόμπι

admin

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη

admin

Έλληνες από το Σουδάν: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Τζιμπουτί – Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

admin