Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τι αλλάζει στη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών

Την χρυσή τομή στο ζήτημα της προστασίας των τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων βρήκε η κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε εχθές το βράδυ βελτιωτική τροπολογία στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του λιμανιού της Καβάλας, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα.

Με βάση την τροπολογία στον έλεγχο για πιθανή απιστία στην περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο η εισαγγελική αρχή θα ζητείται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως το πλέον αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο (2) επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύφος αυτής.

Related posts

Τράπεζα Ελλάδος: Bad bank και πτωχευτικός αντίδοτα στα κόκκινα δάνεια

admin

Τετράωρη στάση εργασίας στις τράπεζες αύριο Τετάρτη

admin

Τανισκίδης – Optima: Η πανδημία επιτάχυνε την πορεία μας

admin

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

Έρχονται οι πρώτοι κανονισμοί για τα κρυπτο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

admin

Τιμή-στόχος €1,35 για την Πειραιώς από την HSBC

admin

ΕΕΤ: Ο Γιάννης Κωστόπουλος επάξια χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης των τραπεζιτών»

admin

Κεντρικός τραπεζίτης: Κλειδί για τη μείωση επιτοκίων οι μισθοί

admin

Alpha Bank: Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού τιμών σε ενέργεια-τρόφιμα

admin