Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ: Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό του 7% στο 2,7%, αλλά παραμένει ακόμη πολύ υψηλός και μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve, σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας ότι “χρειάζεται να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχυθεί η πεποίθησή μας πως κινείται σταθερά προς το 2%”.

Ο επικεφαλής της Fed ξεκίνησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία σημειώσει πρόοδο και προς τους δύο στόχους που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζας: την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης.

“Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ως προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “η αγορά εργασίας έχει περιέλθει σε καλύτερη ισορροπία, με την προσθήκη θέσεων εργασίας να συνεχίζεται και με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό επίπεδο”. 

Παράλληλα σημείωσε ότι “ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από (περίπου) 7% στο 2,7%, αλλά παραμένει πολύ υψηλός”, ενώ επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% με στόχο την εξασφάλιση μιας ισχυρής οικονομίας επωφελούς για όλους”. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Fed διατηρεί την περιοριστική στάση της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

Ο επικεφαλής της Fed παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θέλουν περισσότερο “καλά δεδομένα” για να πειστούν για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αν και οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν μειωθεί κάπως”, ανέφερε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι “οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνονται καλά εδραιωμένες”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι η Fed χρειάζεται περισσότερα “καλά δεδομένα”, δεδομένου ότι αυτά που έχουν ληφθή μέχρι σήμερα δεν έχουν βοηθήσει τη Fed να αποκτήσει “περισσότερη εμπιστοσύνη” ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2%, ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της.

Την ίδια άποψη απηχεί άλλωστε και η ανακοίνωση της FOMC, όπου αναγνωρίζεται ότι έχει σημειωθεί “μέτρια” περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών, σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση της Fed ότι καταγράφεται “έλλειψη” προόδου.

Ερωτηθείς εάν άλλαξε η στάση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής μετά την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ απάντησε ότι “η σημερινή έκθεση εκλαμβάνεται ως πρόοδος και ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης” ότι επιτυγχάνεται ο στόχος μας. “Αλλά δεν θεωρούμε ότι έχουμε πειστεί ότι δικαιολογείται η έναρξης αυτήν τη στιγμή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πρόεδρος της Fed απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων. Όπως ανέφερε, κανείς στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δεν περιλαμβάνει την αύξηση των επιτοκίων στο βασικό του σενάριο.

Άλλωστε, όπως τόνισε, μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από μόνη της δεν θα είχε και μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, επισημαίνοντας ότι σημαντικότερο ρόλο παίζει η πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Related posts

Διπλωματικό επεισόδιο με την επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Αφρικής στην Πολωνία

admin

Καζακστάν: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε πυρκαγιά σε ορυχείο της ArcelorMittal στη χώρα

admin

IDF: Η ισραηλινή αεροπορία αναχαίτισε εχθρικό αεροσκάφος που εισήλθε από την Συρία

admin

Υεμένη: 17 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα

admin

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν – Κρίστερσον

admin

Ζελένσκι: “Ξήλωσε” όλους τους επικεφαλής των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης

admin

Μεσανατολικό: Το Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα

admin

Καταγγελίες κατά Ρωσίας για τις συνθήκες κράτησης του ακτιβιστή Όλεγκ Ορλόφ

admin

Σύντομα στην Ελλάδα τα τρία πρώτα ελικόπτερα Romeo του ΠΝ – Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές

admin