Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ Γεραπετρίτη στα Σκόπια με τη Σιλιάνοφσκα

Την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή με τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αρέσκεται στο να παραβιάζει σε κάθε δημόσια παρέμβασή της τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής για τη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Σκόπια – μη σας παραξενεύει το μέρος της συνάντησης καθώς την κυλιόμενη προεδρία της έχει ως και αυτόν τον μήνα η Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον θα έχει σήμερα το αν θα επιλέξει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» και ενώπιον του έλληνα ΥΠΕΞ ασκώντας, όπως η ίδια διατείνεται, το ατομικό της δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας όπως και κατά πόσο σχεδιάζει η Αθήνα να θέσει ούτως ή άλλως το ζήτημα της μη χρήσης του συνταγματικού ονόματος της χώρας από τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην ατζέντα της συνόδου είναι η Γάζα και η σταθερότητα στα Βαλκάνια με συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ άλλων, την Αλβανία που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι και την Τουρκία που θα εκπροσωπηθεί από τον Χακάν Φιντάν, με τον οποίο δεν αποκλείεται ο Γεραπετρίτης να έχει στο περιθώριο ένα σύντομο τετ α τετ.

Αμερικανικός ύμνος για την Τουρκία

Υμνους για την Τουρκία και τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τη Δύση επεφύλαξε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ (στο Reuters) και ενώ η θητεία του εκεί οδεύει προς τη λήξη της. Ηταν εντυπωσιακή, μάλιστα, η απόπειρά του να υποβαθμίσει πολύ τις επαφές της Τουρκίας με τη Χαμάς και τη Ρωσία. Ο Φλέικ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση κι ότι η σχέση με τις ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη», αναφέροντας ως ενδεικτικούς σταθμούς το «πράσινο φως» της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (που το έδωσε παζαρεύοντας και με τα χίλια ζόρια, θυμίζω εγώ) και τη συμφωνία Αγκυρας και Ουάσιγκτον για την πώληση των αμερικανικών F-16. Μια απόφαση στην οποία έπαιξε κι ο ίδιος ο Φλέικ ρόλο μιας και θεωρείται πως, ως πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, χρησιμοποίησε τις επαφές του στο Κογκρέσο για να πείσει αμερικανούς βουλευτές να ξεπεράσουν τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους. Διόλου τυχαία, μάλιστα, φρόντισε να τονίσει ότι «διακομματικά στο Κογκρέσο τα αισθήματα για την Τουρκία είναι, πλέον, φέτος, θετικά» κι ότι αυτό θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Δίαυλος με τη Χαμάς

Συγκράτησα δυο ακόμη στοιχεία της παρέμβασης του αμερικανού πρέσβη. Οτι υποβάθμισε εντόνως τις άριστες ρωσοτουρκικές σχέσεις, επικαλούμενος τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διακοπή της διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και την προμήθεια drones στο Κίεβο. Αλλά και την τοποθέτησή του για τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Χαμάς. Διότι ο Φλέικ αποκάλυψε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δίαυλος μεταξύ της Χαμάς και της Ουάσιγκτον, η οποία, είπε, «μερικές φορές ζητά να τους μεταφέρει μηνύματα». Αφησε ανοικτό δε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, σχολιάζοντας ότι η ακύρωσή της  τον Μάιο οφειλόταν σε προβλήματα προγραμματισμού.

Ο Φιντάν στον Πούτιν

Στο μεταξύ, πάντως, παρότι οι ΗΠΑ ξορκίζουν μια τυχόν ένταξη της Τουρκίας στη συμμαχία των BRICS, ο Πούτιν έστειλε σαφές μήνυμα υποδοχής της Τουρκίας σε αυτή. Και χθες υποδέχθηκε ο ίδιος, με θερμή χειραψία, τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο φρόντισε να έχει ένα τετ α τετ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών BRICS στη δυτική Ρωσία, όπου ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του για στενότερους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ, το οποίο κινείται υπό την ηγεσία της Κίνας. Ο,τι κι αν λέει, δηλαδή, ο πρέσβης Φλέικ, η Αγκυρα θέλει να το έχει δίπορτο…

Ελληνική μάχη για την Ούρσουλα

Σας έγραφα χθες για τα του επόμενου έλληνα επιτρόπου. Αλλά πριν από όλα, βέβαια, προηγείται η επανεκλογή (ή μη) της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Μια υπόθεση στην οποία δυο Ελληνες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βασικός διαπραγματευτής του ΕΛΚ σε επίπεδο ηγετών μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά και ο στενός συνεργάτης του και γραμματέας του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, που έχει αναλάβει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις του παρασκηνίου με τις υπόλοιπες ευρωομάδες. Η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους ευρωβουλευτών για να εκλεγεί. Η παραδοσιακή συμμαχία του ΕΛΚ με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους του Renew έχει 430 ψήφους αλλά θεωρείται πως μερικές δεκάδες ευρωβουλευτών αυτών των τριών ομάδων δεν θα τη στηρίξουν.

Related posts

Προς μετωπική με την Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη

admin

3+1 μηνύματα καθ’ οδόν προς τις ευρωκάλπες

admin

Μάκης Βορίδης: «Οι Σπαρτιάτες δεν θα οδηγηθούν σε διάλυση μέσω της ποινικής διαδικασίας»

admin

Ανασχηματισμός: Αιχμές Κελέτση για την απομάκρυνσή του – «Λυπάμαι που δεν ψήφισα το νόμο για τα ομόφυλα»

admin

Παππάς: Ο Σαμαράς έβαλε το «πέδιλο» της ακροδεξιάς αφήγησης – Σε νέα πολιτική συνθήκη ο Μητσοτάκης

admin

10 γκρίζα σημεία στο πόθεν έσχες του Κασσελάκη

admin

Αρχηγοί στα χαρακώματα για την ακρίβεια

admin

Κουτσούμπας: «Με αισιοδοξία στον αγώνα για την ικανοποίηση αναγκών και δικαιωμάτων του λαού»

admin

Τα 4 βήματα για να αντιστραφεί το κλίμα

admin