Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με μηνύματα για την Ορθοδοξία και αιχμές προς την Τουρκία και τη Ρωσία για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών ξεκίνησε χθες επισήμως τις εργασίες του στην Αθήνα το 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον λόγο έλαβαν, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο». Σημειώνω ότι ο Χρυσουλάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση καθώς, κόντρα στις αρχικές ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμμετείχε στο συνέδριο, «λόγω προγράμματος» όπως απαντούν οι συνεργάτες του. Στους σημερινούς ομιλητές ξεχωρίζει, πάντως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και συχνός επισκέπτης της χώρας μας Μάικ Πομπέο.

Βραβείο

Παράλληλα με όλα αυτά, η οργάνωση, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ανακοίνωσε ότι θα απονείμει το φετινό βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» στη Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του Αλέξει Ναβάλνι, του «μαρτυρικού ήρωα», όπως τον αναφέρει, η οποία έχει αναλάβει πλέον κι η ίδια ηγετικό ρόλο της ρωσικής αντιπολίτευσης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη και γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει κι η ίδια να παραστεί αυτοπροσώπως και να το παραλάβει.

Η πριγκίπισσα Κάκο στην Ελλάδα

Ο εορτασμός του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας είναι η αφορμή της επίσκεψης της πριγκίπισσας Κάκο της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, της πρώτης επίσημης επίσκεψης τής, εξαιρετικά αγαπητής στη χώρα της, νεαρής κόρης του διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονης του αυτοκράτορα Χιροχίτο. Η όμορφη Κάκο ταξίδεψε προχθές για την Αθήνα και ξεκίνησε χθες το επίσημο πρόγραμμά της με μια ενθουσιώδη (από τη μεριά της) ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης από τη Λίνα Μενδώνη και τον γενικό διευθυντή του μουσείου Νίκο Σταμπολίδη, που ανέλαβαν να απαντήσουν στις πολλές απορίες και ερωτήσεις της για τα εκθέματα, τις τεχνικές και την ιστορία τους. Ενώ, στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό σε ειδική εκδήλωση για το έτος Ελλάδας – Ιαπωνίας, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου την κυβερνητική αποστολή συμπλήρωσαν η Ολγα Κεφαλογιάννη κι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Το πρόγραμμά της, κατά τα λοιπά, περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο καθώς και στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών της με τη συγχρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Ενώ στο ενδιάμεσο θα συναντηθεί με Ιάπωνες που ζουν στην Αθήνα αλλά και με Ελληνες που έχουν δεσμούς με τη χώρα της και με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο Τζούντο.

Επίσκεψη και στην Κέρκυρα

Ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης της πριγκίπισσας είναι λιγότερο αναμενόμενος. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να μεταβεί στην Κέρκυρα, για διήμερη περιοδεία που θα ξεκινήσει με μια ξενάγηση στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του νησιού, το οποίο στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές ιαπωνικής τέχνης στην Ευρώπη. Παράλληλα, συνοδεία αξιωματούχων του νησιού, θα επισκεφθεί και ένα ορφανοτροφείο.

Από Λευκωσία, Αθήνα

Επίσκεψη – εξπρές στη Λευκωσία πραγματοποιεί ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι του Κατάρ πριν από την άφιξή του στην Αθήνα. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι τα διάφορα επενδυτικά σχέδια αλλά κι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Λεμεσού, στην οποία συμμετέχει και το Κατάρ ως διεθνής χορηγός. Κατά τα λοιπά, όπως σας γράφαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» χθες, ο εμίρης αναμένεται στην Αθήνα αργότερα σήμερα, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση συνεργασιών σε επενδυτικά πρότζεκτ, συνοδεία καταριανών αξιωματούχων με σχετικά χαρτοφυλάκια. Η προθέρμανση των συζητήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, άλλωστε, εδώ και μήνες, με τις διαδοχικές επισκέψεις που είχαν κάνει Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης στη Ντόχα. Η επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αλ Θάνι στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί αύριο, αλλά ακούω ότι απόψε, μετά την υποδοχή του από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, θα υπάρξει κι ένα ανεπίσημο δείπνο για το καλωσόρισμα.

Related posts

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

admin

ΠΑΣΟΚ: Ένταση μεταξύ Ανδρουλάκη και διαφωνούντων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

admin

Επιχείρηση «Ανανέωση» με θετικές ατζέντες

admin

Σε ποιους επιστρέφει η κυβέρνηση μέχρι 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος

admin

«Στροφή» από τον Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Μετά τον σάλο η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ρωτά πώς έγινε μέλος στον… iSYRIZA

admin

Βορίδης: Με τους νέους εκλογικούς καταλόγους θα στηθούν οι κάλπες

admin

Σε τουρκικά νερά το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

admin

Τουρκία: Μέχρι χάρτες με τη μεγαλύτερη εμβέλεια του πυραύλου Tayfun έβγαλαν

admin