Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα μηνύματα που λαμβάνει το Χρηματιστήριο από τις ευρωεκλογές

Τα μηνύματα που λαμβάνει το Χρηματιστήριο από τις ευρωεκλογές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσαν πολλά και σημαντικά μηνύματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο.

Πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και με βάση τους στόχους κάθε κόμματος αλλά και τι περίμενε η αγορά, μπορούμε να συνοψίσουμε τα παρακάτω:

  • Η αποχή ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών με ποσοστό 59% κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί με πολλούς και δοαφορετικούς τρόπους και πάντως αποτελεί ήττα για όλο το πολιτικό σύστημα.
  • Η κυβέρνηση ΝΔ 28,3% παρέμεινε άνετα πρώτη ( 14%) αλλά πέρασε καθαρά κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει (>33%) και μένει να φανεί πως θα συνεκτιμηθεί το ποσοστό αυτό από τους υπέυθυνους για αλλαγή πολιτικής ή/και προσώπων, επιτάχυνση κινήσεων και μεταρυθμίσεων ή και στροφή σε πιο δεξιά ατζέντα. Από την άλλη μεριά, τα πράγματα θα μπορούσαν αν είναι πολύ χειρότερα εάν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό ή αν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ άθροιζαν ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ 14,9% παρέμεινε δεύτερος αλλά δεν έπιασε τον στόχο που έβαλε ο αρχηγός του (>18-20%) , δεν έπεισε ότι μπορεί να καταστεί εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, αλλά από την άλλη κέρδισε επιπλέον χρόνο για να προσαρμόσει την σταρτηγική του και κυρίως για να μην αμφισβητηθεί ο νέος πρόεδρος.
  • Το ΠΑΣΟΚ 12,8% αύξησε μεν σημαντικά τα ποσοστά του έναντι των αντίστοιχων του 2019 ( 5%), αλλά δεν μπόρεσε να πλασαριστεί δεύτερο και κυρίως σε μια εκλογική αναμέτρηση που τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση που είχαν σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουν με σημαντική συρίκνωση των δυνάμεών τους , τα κέρδη του κόμματος ήταν ελάχιστα (ειδικά σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές).
  • Στους κερδισμένους της  αναμέτρησης συγκαταλέγουμε σαφέστατα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9,3% & το ΚΚΕ 9,2% όπου σχεδόν διπλασιάζουν τα ποσοστά τους σε σχέση με του 2019 καθώς και μεγάλο αριθμό κομμάτων στα άκρα του πολιτικού φάσματος (ειδικά προς τα δεξιά της ΝΔ που συγκεντρώνουν άνω του 20%).

Ισως ακόμα πιο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα στο σύνολο της Ευρώπης, όπου με μια πρώτη ματιά γίνεται ορατή η μεγάλη αύξηση των ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων και σχηματισμών, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για το οικοδόμημα της και την προσπάθεια σύγκλισης και ενοποίησης που πρέσβευαν έως τώρα ηγέτες στον πυρήνα της (Macron, Scholz).

H προκύρυξη εθνικών εκλογών στη Γαλλία για το τέλος Ιουνίου, η νίκη του ακροδεξιού κόμματος στην Αυστρία αλλά και οι ήττες κυβερνητικών κομμάτων σε σημαντικές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο,Ισπανία) αναδεικνύουν ένα θέμα που η Ευρώπη θα βρει μπροστά της ειδικά σε περίπτωση εκλογής Trump στις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλο από ακροδεξιά στροφή και κινήσεις απομονωτισμού και αντιπαγκοσμιοποίησης.

Σε επίπεδο ευρωπαικών κομμάτων όλα δείχνουν ότι τα δύο βασικά κόμματα (ΕΛΚ & Σοσιαλιστές) που κρατάνε σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις θα έχουν τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλείου και θα εκλέξουν Πρόεδρο της αρεσκείας τους (Ur.Von der Leyen).

Οι αγορές

Σε ό,τι αφορά στα πεζά χρηματιστηριακά θέματα, σίγουρα το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα δεν θα ενθουσιάσει την αγορά (το αντίθετο) αφού ως πρώτη ανάγνωση ο κόσμος είτε απείχε είτε απογοητεύτηκε με διάφορες πολιτικές που έκανε ή αμέλησε η κυβέρνηση, από την άλλη δεν φαίνεται να πιέζεται χρονικά από άλλο κόμμα και μάλλον είναι στο χέρι της να ολοκληρώσει την τριετή θητεία που μένει με θετικό πρόσημο. Στα αρνητικά που μπορεί κάποιος να αναφερθεί είναι ότι θα ανοίξει συζήτηση για ανασχηματισμό – κάτι που οι αγορές θέλουν να ανακοινώνονται άμεσα και να μην λιμνάζουν για καιρό – κάτι που μπορεί να παγώσει χρονικά τις όποιες μεταρυθμίσεις, αλλά και η πιθανή πολιτική στροφή σε πιο δεξιά στόχευση με αβέβαιο χρηματοοικονομικό αποτύπωμα.

Σε ότι αφορά στο ΧΑ και παρά το θετικό κλείσιμο της Παρασκευής (ΓΔ 1458 0,38%) και 1,85% σε εβδομαδιαία βάση,  πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο σε ευρωπαικό αλλά ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο θα επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία και είναι πιθανό να δούμε ανατιμολόγηση της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα.

Στα θετικά υπενθυμίζουμε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 1ο τρίμηνο και στα αρνητικά την μεγένθυνση του εμπορικού ελλείμματος τόσο σε μηνιαία (Απρίλιο 3 δις) όσο και σε τετραμηνιαία βάση(11 δις).

Σε επιχειρηματικό επίπεδο επιμένουν οι πληροφορίες για οριστικοποίηση του deal της ΤΕΝΕΡΓ με την Masdar σε τιμή κοντά στα 20 ευρώ και μένουν οι ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Σημειώνουμε ως σημαντικά μηνιαία επίπεδα τα 1455 ως σημείο καμπής, 1406 ως σημαντική στήριξη και τις 1480 μονάδες ως αντίσταση.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
#ΧΑ #χρηματιστήριο #ευρωεκλογές

Related posts

Profile: Αύξηση κερδών 43% στο εξάμηνο

admin

Καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής από την Jumbo

admin

Ελλάκτωρ: Αναληθή τα δημοσιεύματα για πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις

admin

Επ.Κεφαλαιαγοράς: Δεν υφίστανται πλέον πέραν της πενταετίας εκκρεμείς υποθέσεις

admin

Χρηματιστήριο: Ο στόχος επιστροφής στις ανεπτυγμένες αγορές ενισχύει το momentum

admin

Inform: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η απορρόφηση απ’την Austriacard Holdings

admin

Χρηματιστήριο: Εγγύτερες στηρίξεις οι 1.380 μονάδες για το Γ.∆.

admin

Η Alpha Finance ανεβάζει σημαντική την τιμή-στόχο της Mytilineos

admin

Goldman Sachs: Η παγκόσμια οικονομία κινείται προς έναν νέο υπερκύκλο

admin