Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τα βλέμματα στη Μισέλ Ομπάμα

Του Κώστα Ράπτη

“Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος της πρότασης, αλλά ούτε ξέρει και αυτός”. Η δηκτική αυτή απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν συμπυκνώνει τις εντυπώσεις που άφησε η προεκλογική “τηλεμαχία των δύο προέδρων”, η οποία διοργανώθηκε από το CNN τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στην Ατλάντα.

Το αν ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου έχει στην ηλικία των 81 ετών τη στοιχειώδη ρώμη, φυσική και σωματική, που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων του για άλλα τέσσερα χρόνια είναι το κατεξοχήν ερώτημα που περίμεναν οι τηλεθεατές να απαντηθεί. Ο κατά… τρία ολόκληρα χρόνια νεότερός του, Ντόναλντ Τραμπ ήταν δεδομένο ότι θα σφυροκοπούσε αυτό ακριβώς το θέμα, προβάλλοντας για τον εαυτό του μία εικόνα ενεργητικότητας και αυτοπεποίθησης.

Υπήρξαν στιγμές που ο Μπάιντεν έδειχνε να χάνει τα λόγια του, ενώ η φωνή του ήταν παραδόξως λεπτή και αδύναμη. Οι οπαδοί των Δημοκρατικών αισθάνθηκαν άβολα, ιδίως στην αρχή του ντιμπέιτ, να παρακολουθούν τον υποψήφιό τους, για τον οποίο το επιτελείο του χρειάστηκε να μας πληροφορήσει ότι υπέφερε από κρυολόγημα, κοντά στη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση που τον ταλαιπωρεί.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο το ντιμπέιτ διοργανώθηκε αυτή τη φορά τόσο νωρίς στην προεκλογική περίοδο, προκειμένου οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις να ξεχαστούν τους επόμενους μήνες. Ενδέχεται οι δύο μονομάχοι να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Για ισχυρούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών το ντιμπέιτ με τον Τραμπ είχε ορισθεί ως η δοκιμασία την οποία έπρεπε να περάσει επιτυχώς ο Μπάιντεν, προκειμένου να μην αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Αύγουστο προσφέρεται για την δια βοής ανάδειξη νέου υποψηφίου, εάν έως τότε ο Μπάιντεν αποσυρθεί.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες, που προφανώς ενδιαφέρονται να μην δουν τον Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, άρχισαν μετά το ντιμπέιτ να απευθύνουν εκκλήσεις για “επιστράτευση” της άλλοτε πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα. Και οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί τους έχουν κάθε λόγο να τροφοδοτούν αυτή τη συζήτηση.

Ήδη ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε τα εξής: “Παρακολουθώντας απόψε την βασανιστική απόδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πλέον μεγαλύτερες από 80% οι Δημοκρατικοί να απορρίψουν τον Μπάιντεν”. Ο ίδιος είχε προβεί σε αυτή την πρόβλεψη εννέα μήνες νωρίτερα και θεωρεί ότι δρομολογείται η υλοποίησή της.

Η Μισέλ Ομπάμα έχει πάντως διαψεύσει τα σενάρια ότι θα διεκδικήσει την προεδρία. Και παρεμπιπτόντως, απέχει παραδειγματικά από την προεκλογική εκστρατεία, καθώς, όπως ανάφερε σε αποκλειστικό δημοσίευμά του την Πέμπτη το Axios, η πρώην πρώτη κυρία φέρεται αποξενωμένη από την οικογένεια Μπάιντεν, μετά το περιπετειώδες διαζύγιο του προεδρικού υιού Χάντερ με την φίλη της Κάθριν Μπιουλ.

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, η σύζυγός του δεν έχει παραστεί σε επίσημες ή προεκλογικές εκδηλώσεις πλάι στον Τζο Μπάιντεν το τελευταίο διάστημα και μοιάζει πλήρως απορροφημένη από τη δική της, μη κομματική καμπάνια ενθάρρυνσης της συμμετοχής στις εκλογές υπό τον τίτλο When We All Vote.

Οι θιασώτες της υποψηφιότητάς της, πάντως, επιμένουν ότι τόσο οι σπουδές της σε Πρίνστον και Χάρβαρντ όσο και η οκταετής εμπειρία της στον Λευκό Οίκο, η οποία της προσέφερε γνωριμίες και γνώση του τρόπου με τον οποίο εργάζεται ο πολιτικός μηχανισμός, την καθιστούν κατάλληλη για την διεκδίκηση της προεδρίας. Για να μην μιλήσει κανείς για τα επικοινωνιακή πλεονεκτήματα του να βγαίνει στο προσκήνιο μια 60χρονη δυναμική Αφροαμερικανίδα μητέρα, όταν η διαθέσιμες επιλογές (Τραμπ εναντίον Μπάιντεν) μόνο απογοήτευση εμπνέουν στους ψηφοφόρους. 

Related posts

Κύπρος – Ν. Χριστοδουλίδης: Εκφράζω τη χαρά μου που υποδέχομαι τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

admin

Toyota: Αυξάνει κατά 8 δισ. δολ. την επένδυσή της στη μονάδα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στη Β. Καρολίνα

admin

Εμ. Μακρόν: Η Ουκρανία να μπορεί να “εξουδετερώσει” τις ρωσικές βάσεις εκτόξευσης πυραύλων

admin

Τουρκία: Το υπ. Εξωτερικών καταδικάζει την “ισραηλινή επίθεση” σε τουρκικό νοσοκομείο της Γάζας

admin

Η Βρετανία στέλνει και το HMS Richmond στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Ιαπωνία: Ισχυρή αναβάθμιση της ανάπτυξης στο 2,7% το πρώτο τρίμηνο

admin

Κίνα: Η στιγμή που ο δράστης μαχαιρώνει τον Ισραηλινό διπλωμάτη στη μέση του δρόμου – Σκληρό βίντεο

admin

Γερμανία: Σε χαμηλό άνω του ενός έτους ο πληθωρισμός

admin

Ισραήλ – Χαμάς: 100 μέρες πολέμου με αυξανόμενους κινδύνους και ψυχολογική πίεση

admin