Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι στην Ουάσιγκτον με γεμάτη ατζέντα

Στις ΗΠΑ ταξιδεύει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που θα έχει και διπλό πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς θα γιορτάσει τα φετινά 75α γενέθλια της Συμμαχίας και θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της «σκυτάλης» του γενικού γραμματέα από τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον ολλανδό φίλο του Πρωθυπουργού, τον Μαρκ Ρούτε. Μαθαίνω, μάλιστα, πως ο Μητσοτάκης, πλην της συμμετοχής στα κύρια events της Συνόδου, έχει προσκληθεί και στο NATO public forum, μια παράλληλη επίσημη εκδήλωση, που συνδιοργανώνει η Συμμαχία με την αμερικανική κυβέρνηση και διεθνή fora όπως το GLOBSC, το Atlantic Council και το Council on Foreign Relations, σε μια συζήτηση υπό τον συντονισμό του αμερικανού πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Συναντήσεις

Θυμίζω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτός από τον Πρωθυπουργό, θα μετέχει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και παραμένει ανοιχτό ακόμη αν, εκτός από τους χαιρετισμούς και την προφανή συνύπαρξή τους στις εργασίες της Συνόδου, θα υπάρξει και κάποια πρόβλεψη για ένα τετ α τετ των δυο τους στο περιθώριό της. Το αν θα έχουν, άλλωστε, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση θα είναι ενδεικτικό για το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις Αθήνας και Αγκυρας. Το βέβαιο είναι ότι στη δεύτερη στάση του ταξιδιού, στη Νέα Υόρκη, θα έχει και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Λύκοι κι αετοί

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν αναμένεται σήμερα (εκτός απροόπτου) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου προκειμένου να στηρίξει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας εναντίον της Ολλανδίας στο ματς για τα προκριματικά του Euro. Ή μάλλον – για να είμαστε ακριβείς – να στηρίξει τον αμυντικό της, Μερίχ Ντεμιράλ, που τιμωρήθηκε χθες με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών από την UEFA για τον πανηγυρισμό του στο γήπεδο με εθνικιστική χειρονομία που έχει ταυτιστεί με τους Γκρίζους Λύκους – οι οποίοι ετοιμάζουν μαζική αντίδραση στη Γερμανία. Το θέμα, εν τω μεταξύ, έχει εξελιχθεί και σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της διοργανώτριας Γερμανίας, καθώς η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι «σύμβολα των τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας». Ο Ερντογάν έδωσε λοιπόν, ήδη, μια γεύση των διαθέσεών του χθες, σχολιάζοντας με το γνωστό ειρωνικό ύφος του, «γιατί δεν ρωτάει κανείς τον λόγο για τον οποίο η φανέλα της Εθνικής Γερμανίας φέρει πάνω της έναν αετό;».

Πέρα από το μοντάζ

Επτά στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ  θα περάσουν τις επόμενες ημέρες την πόρτα του εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, που αφορά τη διαρροή των ηχητικών καταγραφών αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς (διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στη σελίδα 55). Αυτά τα οποία – θυμίζω – μερικές ώρες μετά το δυστύχημα δημοσιεύτηκαν μονταρισμένα. Βρίσκω ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η εισαγγελική παραγγελία δεν αφορά το μοντάζ. Και δεν πρόκειται για ευθύνη των δικαστών καθώς, όπως μου εξήγησε νομική πηγή μου, το μοντάζ με το οποίο επιχειρήθηκε επηρεασμός της κοινής γνώμης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής αξιολόγησης, γιατί οι δημόσιες Αρχές είχαν στα χέρια τους το πλήρες υλικό και δεν υπήρξε νομική συνέπεια. Απορώ πραγματικά… Δηλαδή μπορεί ο καθένας να διακινεί παραποιημένο υλικό δικογραφίας, σε υπόθεση τέτοιας σοβαρότητας και να παραπλανεί τους πολίτες, χωρίς καμία συνέπεια;

Στον «αέρα» ο Δήμος Χειμάρρας

Την έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε χθες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας που συνεκλήθη για να εξετάσει την εγκυρότητα της θητείας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και το ενδεχόμενο διενέργειας επαναληπτικών εκλογών. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία της Αλβανίας, ο εκάστοτε εκλεγμένος δήμαρχος πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου εντός τριών μηνών από την εκλογή του, προκειμένου να είναι έγκυρη. Ο Μπελέρης, όμως, παραμένει πάνω από έναν χρόνο πια κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές, ενώ τα αιτήματά του να λάβει άδεια ορκωμοσίας, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του, είχαν όλα απορριφθεί. Ο Μπελέρης παρέστη στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε πρώτα να του έχει δοθεί άδεια για να ορκιστεί πριν τον «απολύσουν». Μετά την απόφαση δε σχολίασε δηκτικά πως «όσοι  αποφάσισαν να κατακτήσουν τον Δήμο της Χειμάρρας θα πρέπει να πιουν το δηλητηριασμένο ποτήρι μέχρι το τέλος». Ενώ, από την πλευρά των νομικών εκπροσώπων του, διευκρινίστηκε ότι θα καταθέσει προσφυγή κατά της χθεσινής απόφασης.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΚΙΕΦ

Να τεθεί εκτός νόμου το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) (το οποίο κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδείχθηκε πρώτο στη Ροδόπη και την Ξάνθη) ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο πανεπιστημιακοί από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι δύο προσφεύγοντες προσβάλλουν ως παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (1/2024), γιατί δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ΚΙΕΦ στις περασμένες ευρωεκλογές. Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς τους, από την ύπαρξη και τη δραστηριότητα του κόμματος παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί οι υποψήφιοί του δήλωναν ότι είναι τούρκοι μουσουλμάνοι.

Κάτι σαν reunion

Μια παρουσία-έκπληξη εντόπισε θεσσαλονικιός φίλος της στήλης (πασοκικών αισθημάτων ο φίλος) στην πολιτική εκδήλωση του Χάρη Δούκα στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους παρισταμένους είδε και τον Γιώργο Αρβανιτίδη, τον πρώην βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. «Και πού είναι το περίεργο;» θα αναρωτιέστε. Μα στο ότι ο Αρβανιτίδης έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κι έκτοτε τελεί επισήμως χρέη διευθυντή του κόμματος Δημοκράτες. Λέτε να ψήνεται καμιά επιστροφή;

Related posts

Σύσκεψη Αυγενάκη με τους αγρότες της Κρήτης – «Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης»

admin

«Αδιανόητο να αμφισβητείται η ηγεσία Κασσελάκη» λέει ο Πέτρος Παππάς

admin

Μέση Ανατολή: Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

admin

Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων

admin

Συνεδριάζει στις 11.00 το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

admin

Ασκήσεις αντιπολίτευσης στα μπλόκα και τα ΑΕΙ

admin

Πολιτικός σεισμός από τη νίκη Λεπέν

admin

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

admin

Επεισόδιο στη Βουλή: Δεν άφησαν μετακλητό του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο πρώην γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη

admin