Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες απευθύνουν προειδοποιήσεις σε Κίνα και Ιράν

Η ομάδα G7 δεσμεύεται να λάβει μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία. 

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο προσχέδιο οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκαν  επίσης σε κυρώσεις κατά οντοτήτων που συνέβαλαν ώστε η Ρωσία να παρακάμψει τις πετρελαϊκές κυρώσεις, βοηθώντας την στη μεταφορά

Ειδικότερα, η αναφορά έγινε για “οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διευκολύνουν τη Ρωσία να αποκτήσει αντικείμενα ή εξοπλισμό για την αμυντική βιομηχανική της βάση και υποστηρίζουν ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”.

Ως προς τις επικείμενες κυρώσεις, τονίζεται πως θα περιοριστεί η πρόσβαση ατόμων και οντοτήτων “τρίτων χωρών”, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών των G7.

Επιπλέον, στο οικονομικό σκέλος, υποσχέθηκαν να “αναλάβουν δράση” και να “αποκαταστήσουν τη συνεχιζόμενη ζημία” για την αντιμετώπιση των “αθέμιτων” επιχειρηματικών πρακτικών της Κίνας, καλώντας την ασιατική υπερδύναμη “να απέχει από την υιοθέτηση μέτρων ελέγχου των εξαγωγών, ιδίως όσον αφορά κρίσιμα ορυκτά”.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι ηγέτες των G7 “θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράσεις για την προστασία των επιχειρήσεών από αθέμιτες πρακτικές, για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού και την αποκατάσταση της συνεχιζόμενης ζημίας”.

Προειδοποιήσεις και κατά του Ιράν

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Παρασκευή το Ιράν για την προώθηση του πυρηνικού προγράμματος και δήλωσαν ότι θα είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέα μέτρα εάν η Τεχεράνη μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνεδρίασης.

“Καλούμε την Τεχεράνη να σταματήσει και να αντιστρέψει την πυρηνική κλιμάκωση, καθώς και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που δεν έχουν καμία αξιόπιστη πολιτική αιτιολόγηση”, αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters. 

Related posts

Κολομβία: Κυβέρνηση και διαφωνούντες των πρώην FARC αναγγέλλουν κατάπαυση του πυρός

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Απόστρατοι της Luftwaffe εκπαιδεύουν Κινέζους πιλότους

admin

Συρία: Επτά παιδιά σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό στη Ντεράα

admin

Fraport: Καλύτερα των προσδοκιών τα EBITDA γ΄ τριμήνου – Ανήλθαν στα 478,1 εκατ. ευρώ

admin

Υεμένη: Σκάφος αναφέρει πυραυλικό πλήγμα ανατολικά του Άντεν

admin

Για τις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε πρόταση νόμου για επισκευή προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές

admin

Κυπριακό – Ε. Τατάρ: Kαλεί τον N. Χριστοδουλίδη για συνεργασία στη βάση “δύο κρατών”

admin

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα

admin