Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση διαρκείας στη Βουλή για τις υποκλοπές

Σήμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει το ζήτημα των υποκλοπών και της δικαστικής διερεύνησής του να ξεχαστεί έστειλε χθες η αντιπολίτευση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, προκλήθηκαν κόντρες και εντάσεις μεταξύ του Γιώργου Φλωρίδη, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νάσου Ηλιόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με κλήση της εισαγγελέα και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις υποκλοπές και το πόρισμα της δικαιοσύνης, μιλώντας, με σκληρή γλώσσα, για «ελληνικό Watergate».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το αίτημα αυτό ως «βαθύτατα αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική στάση», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «αυτό είναι η συνταγματική εκτροπή, την οποία έχετε συνεχώς στο μυαλό σας». Πληροφορούμαι αρμοδίως ότι το αίτημα για τη συζήτηση των υποκλοπών απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, με τη «γαλάζια» πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κληθεί στη Βουλή η ανώτατη δικαστικός. Παρομοίως είχε απορριφθεί, θυμίζω, στο παρελθόν το αίτημα να κληθούν οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται το Predator.

Αναφορά στις εξαγωγές

Η σκληρή απάντηση του υπουργού, πάντως, προκάλεσε παρέμβαση και του Δημήτρη Μάντζου, που διευκρίνισε ότι το αίτημα κατατέθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάσει του άρθρου 43α του Κανονισμού της Βουλής. Υπενθυμίζοντας ότι θύματα των υποκλοπών ανήκαν στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής ζωής, του στρατεύματος και της δικαιοσύνης, διερωτήθηκε αν είναι δυνατον να λειτουργούσαν «να έρχεται εδώ κάποιος και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλώς» και ότι για τις υποκλοπές είχαν γνώση μόνο «τρεις περίεργοι ιδιώτες με περίεργα χόμπι τρεις μικρές εταιρείες με μεγάλα κεφάλαια που συμβάλλονταν με την ελληνική δημόσια διοίκηση και πήραν και ως επιβράβευση το δικαίωμα να εξάγουν αυτό το λογισμικό σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής». Προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, συνέχεια και από το ΠΑΣΟΚ.

Ομόφωνα η άρση ασυλίας

Με πλειοψηφία 264 «υπέρ» ήρε η Ολομέλεια της Βουλής χθες την ασυλία της Ελένας Ακρίτα, μετά  τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει καταθέσει εναντίον της η Μαρέβα Γκραμπόφσκι για ανάρτησή της στα social media. Η συζήτηση δεν πήγε και τόσο ομαλά, ωστόσο. Η Ακρίτα, από την πλευρά της, ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της άρσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η σύζυγος του Πρωθυπουργού να αποφασίσει «εάν είναι πολιτικό πρόσωπο ή ιδιώτης». Από την άλλη πλευρά, ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε την τοποθέτησή της ως υποκριτική. «Ως πολιτικοί μπορούμε να συγκρουόμαστε – ανέφερε – αφήνοντας εκτός τις οικογένειές μας».

Στο μικροσκόπιο οι παλιές δηλώσεις

Εκτενές ρεπορτάζ του Euronews χθες για τους υποψήφιους επιτρόπους της Κομισιόν που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ακρόασή τους από την Ευρωβουλή, επιβεβαίωσε κι αυτό όσα σας έγραφα για τα «αγκάθια» στην υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε μια διένεξη δεκαετιών μεταξύ ενός κράτους – μέλους, της Ελλάδας και μιας υπό ένταξη χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, θεωρείται διπλωματική επιτυχία στις Βρυξέλλες» σημειώνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι ο Τζιτζικώστας θα κληθεί να απαντήσει για τις αντιδράσεις του και για το ότι την είχε χαρακτηρίσει «βλαβερή και εξαιρετικά επικίνδυνη». Πόσο μάλλον που «τρέχουν» ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που περνούν από την Κομισιόν. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Euronews εκτιμούν ότι θα κληθεί να απαντήσει, επίσης, για τις απόψεις του για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα και την Ακροδεξιά. Είναι θέμα ημερών, θυμίζω, να μάθουμε ποιο χαρτοφυλάκιο θα διεκδικήσει. Και τέτοια διεθνή δημοσιεύματα δεν φτιάχνουν καλό «κλίμα».

Related posts

Ελλάδα για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν

admin

Ο Κασσελάκης πέρασε για ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή της ΝΔ

admin

Λιακούλη: «Κροκοδείλια δάκρυα» από ΝΔ, αλλά αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους στην καταιγίδα της ακρίβειας

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου

admin

Βελανιδιές

admin

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Ασημακοπούλου: Εξωθήθηκε εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ, ζητάμε διερεύνηση του σκανδάλου

admin

Ο Ερντογάν επιμένει στα ήρεμα νερά με την Ελλάδα αλλά αναζητά την «τρικυμία» στο Κυπριακό

admin

Σπηλιωτόπουλος: Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε λόγω Κασσελάκη να φέρει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Σύνοδος… θεατών

admin