Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ προσαρμόζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο

Σε μια σπάνια αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Δύσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε σήμερα για τις προσπάθειες της Συμμαχίας να προσαρμόσει τις δυνατότητές της στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ασκήσεις ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και τη ρητορική της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ “υπέρτατη εγγύηση ασφαλείας” και μέσο για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Παρότι είναι ευρέως γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη, σπανίως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρονται δημοσίως σε αυτά τα όπλα.

Αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε “τρέχουσα προσαρμογή” του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Ολλανδία διακήρυξε τον Ιούνιο πως τα πρώτα της μαχητικά F-35 είναι έτοιμα να φέρουν πυρηνικά όπλα και ότι οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους στην Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια “επικίνδυνη ρητορική” της Ρωσίας για τα πυρηνικά, καθώς και αυξημένο αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων ετοιμότητας για τη χρήση τους.

Χθες Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, με φόντο – σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα – τις απειλές από χώρες της Δύσης.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί, σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, ενισχύοντας την Ουκρανία με οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά ρωσικών εδαφών.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τους πυρηνικούς πυραύλους του, εκ των οποίων κάποιοι είναι σε θέση να πλήξουν εδάφη χωρών του ΝΑΤΟ.

- - – ΜΠΕ

Related posts

Η Τουρκία πουλά σε Άραβες το λιμάνι της Πούντας στη Σμύρνη – Πιθανός αγοραστής από τα ΗΑΕ

admin

Μελόνι: Απερίφραστη καταδίκη κάθε επίθεσης στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας

admin

Αζερμπαϊτζάν: Οι Αρμένιοι αποσχιστές του Καραμπάχ άρχισαν να παραδίδουν οπλισμό, παρουσία Ρώσων στρατιωτικών

admin

Βρετανία – Σούνακ: Υποχρεωτική θητεία για τους 18χρονους αν εκλεγούν οι Τόρις στις βουλευτικές εκλογές

admin

Γερμανία: Πολιτικοί προειδοποιούν για ρωσική κατασκοπεία μέσω του ακροδεξιού κόμματος AfD

admin

Όχημα έπεσε σε μπάρα κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Τόκιο – Αστυνομικός τραυματίστηκε

admin

ΗΠΑ: Εκτοξεύθηκαν κατά 353.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

admin

Γαλλία: Επιστροφή στα σχολεία με την απαγόρευση της αμπάγια να κυριαρχεί

admin

ΗΠΑ: Τριμερής σύνοδος ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας τον Αύγουστο στο Καμπ Ντέιβιντ

admin