Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι Ουκρανία, ΕΕ, Μέση Ανατολή

Η αναζήτηση ευκαιριών εν μέσω συγκρούσεων στο γεωπολιτικό στερέωμα είναι η κεντρική θεματική «ομπρέλα» υπό την οποία κηρύχθηκε χθες η έναρξη των εργασιών του 28ου ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στο Λαγονήσι. Η πρώτη μέρα άνοιξε με ομιλία του βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να επανεκτιμηθεί η προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς Ευρώπης, προτείνοντας στροφή στη διπλωματία. Ερωτηθείς σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Ράντεφ τόνισε πως δεν θα πρέπει να «συρθεί» η συμμαχία σε αυτόν τον πόλεμο καθώς μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση με πυρηνικά όπλα με συνέπειες σε επίπεδο παγκόσμιο. Ο μολδαβός πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσεάν αμέσως μετά επεσήμανε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ και σχολίασε πως η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια προάγει την ειρήνη για τις επόμενες γενιές.

Ακολούθως, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα τόσο για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα όσο και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία αλλά και για την άνοδο της Ακροδεξιάς την οποία αποκάλεσε απειλή.

«Κοινή γεωγραφία»

«Ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την αρνητική γεωπολιτική εικόνα με τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή» ανέφερε και εξήρε τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσω της πολιτικής που εστιάζει στη θετική ατζέντα κάνοντας ειδική αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών την οποία χαρακτήρισε ως ένα «νέο δυναμικό κεφάλαιο» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Η κοινή γεωγραφία είναι η μοίρα μας» σημείωσε ο Γκιουλ υπογραμμίζοντας πως εν όψει των προοπτικών που ανοίγονται στην οικονομία, την ενέργεια και άλλους τομείς, οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές απέναντι σε ανατρεπτικά στοιχεία που είναι έτοιμα, όπως είπε, να ανατρέψουν το θετικό κλίμα και κάλεσε τις δύο χώρες να μην πέσουν στην παγίδα «περιθωριακών ομάδων που θέλουν να προκαλέσουν».

Κρίσιμο εξάμηνο

Στο πάνελ με θέμα την κρισιμότητα των αμερικανικών εκλογών η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε απογοητευτικό το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων και τόνισε ότι για το επόμενο εξάμηνο οι ΗΠΑ όπως και η ΕΕ «θα βρίσκονται σε πρόβλημα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων που ήδη παρατηρείται, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερε το γεγονός ότι η πρότασή της να σώσουν οι Ευρωπαίοι 8.000 παιδιά από την Παλαιστίνη έχει κολλήσει λόγω προεκλογικής στασιμότητας. Για τις πρόσφατες ευρωεκλογές και την τάση των πολιτών να τις θεωρούν έναν ασφαλή τόπο για να στείλουν μηνύματα αποδοκιμασίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε επόμενο πάνελ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη δική του παρέμβαση στάθηκε σε δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας, την υπερεδαφικότητα και την ασυμμετρία των φαινομένων για να εξηγήσει πώς αυτά έχουν οδηγήσει στο να περάσει η εξωτερική πολιτική από την πρόβλεψη και τη διαχείριση στην εκπόνηση δυνατών σεναρίων, μια άσκηση εξαιρετικά δύσκολη που απαιτεί, όπως ο ίδιος ανέφερε, εκτός από γνώση, τύχη και διαίσθηση. «Με την ολοκλήρωση της “Ατζέντας 2030” η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ενοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της» τόνισε μιλώντας στο τελευταίο πάνελ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη να αναδεικνύει κατά τη δική του παρέμβαση στο τέλος τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τονίζοντας πως θα πρέπει να κινητοποιηθεί προσεχώς ο ελληνικός στόλος.

Related posts

Νέες ταυτότητες: Συνάντηση με εκπροσώπους της Εκκλησίας είχε ο Νότης Μηταράκης – Η διαβεβαίωσή του

admin

Ελληνοτουρκικά: Επιφυλακτική η Αθήνα για τη «στροφή» της Άγκυρας

admin

ΚΚΕ για «Υδωρ 2.0»: Ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού

admin

Η Eλλάδα στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα

admin

Νεα ένταση στην Πύλα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και ΟΥΝΦΙΚΥΠ

admin

Το απόγευμα της Πέμπτης παρουσιάζει ο Μητσοτάκης τις προγραμματικές δηλώσεις

admin

Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά

admin

Οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας

admin

Δημοτικές εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα

admin