Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος πρεσβευτής στη Νότια Κορέα: Απειλές σχετικά με τις ρωσοβορειοκορεατικές σχέσεις είναι απαράδεκτες

Ο ρώσος πρεσβευτής στη Νότια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι υπογράμμισε στο υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας πως απειλές και εκβιασμοί εναντίον της Μόσχας αναφορικά με την ενίσχυση των δεσμών της με τη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτοι.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί κατά του συμφώνου αμοιβαίας άμυνας που συνήφθη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Χονγκ-κιούν εξέφρασε τη θέση της Σεούλ σχετικά με το σύμφωνο και τη ρωσοβορειοκορεατική στρατιωτική συνεργασία στον πρεσβευτή Γκεόργκι Ζινόβιεφ, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κιμ είπε στον Ζινόβιεφ ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας προς τη Βόρεια Κορέα βλάπτει την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και θα έχει αναπόφευκτα “αρνητικό αντίκτυπο” στις σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και τη Μόσχα.

Ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός κάλεσε επίσης τη Ρωσία να “δρα με υπευθυνότητα”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιουλ και ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασαν τη ρωσοβορειοκορεατική συνθήκη ως σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ανακοίνωσε επίσης σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Τσο και Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Πέμπτη, συζήτησαν επίσης τρόπους αντίδρασης στο σύμφωνο και συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις απαντήσεις της Νότιας Κορέας στη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δήλωσαν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα παράσχει αμέσως στρατιωτική βοήθεια, αν η άλλη αντιμετωπίσει ένοπλη επίθεση.

Ο Τσο δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνεργασία, που βοηθάει στην ενίσχυση των βορειοκορεατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, συνιστά σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν διάφορους τρόπους για να απαντήσουν στην απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα που δημιουργείται από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,1% κατέγραψε η ανάπτυξη των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς τον Οκτώβριο

admin

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Δεν υπάρχει “βιασύνη” για μείωση

admin

Ιταλία: Συγχαρητήρια του ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Ο Ερντογάν αυξάνει ξανά τον μισθό του κατά 39%

admin

Ουκρανία: Η κυβέρνηση απολύει κορυφαίους αξιωματούχους της κυβερνοάμυνας εν μέσω εισαγγελικής έρευνας για διαφθορά

admin

Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

UNICEF: Πάνω από 8.000 παιδιά έχουν μολυνθεί από τη χολέρα μέχρι στιγμής φέτος στη ΛΔ Κονγκό

admin

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Περού κάτω από τα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας

admin

ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν δεκάδες εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη

admin