Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πρόταση για “Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση” είναι ένδειξη στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία μιας “πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης” εφόσον κερδίσει μια δεύτερη θητεία αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση και την αντιπαράθεση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Σε ένα έγγραφο όπου παρουσιάζει το πρόγραμμά της πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το αν θα της δοθεί μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η προσπάθεια θα περιλαμβάνει σχέδια-ναυαρχίδες για αντιαεροπορική άμυνα και κυβερνοάμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το έγγραφο αντανακλά τις “μεταβαλλόμενες προτεραιότητες” της φον ντερ Λάιεν και είπε πως οι προτάσεις της δίνουν ένα “στρατιωτικό χρώμα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η πρότασή της “επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, την κλιμάκωση της έντασης, την αντιπαράθεση και την εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης”.

“Όλα είναι αρκετά προφανή εδώ”, είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως, ενώ η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ, οι ενέργειες κρατών μελών όσον αφορά την Ουκρανία “έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα διαλόγου και σκέψης για τις ανησυχίες της Ρωσίας”.

“Αυτές είναι πραγματικότητες στις οποίες πρέπει να ζήσουμε και αυτό μας αναγκάζει να διαμορφώσουμε τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής μας αναλόγως”, είπε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα θεωρήσει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένης της ανάμιξης της συμμαχίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σε βιντεοδιάσκεψη σχετικά με τη νέα στρατηγική ναυτικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι έχει μιλήσει για την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα.

“Βέβαια, η συγκεντρωμένη παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ –δίνουμε προσοχή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)– αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση, μία επιπλέον απειλή προς τη Ρωσία”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

“Βέβαια, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια”.

BX

--Reuters

Related posts

Νορβηγία: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Έφτασαν σε υψηλό 15 ετών

admin

Ρωσία: Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα προειδοποιεί ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση

admin

ΕΚΤ: Διατηρούνται οι προβλέψεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% το 2025

admin

Κίνα: H οικονομία ανακάμπτει αλλά απογοητεύει τους επενδυτές

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την κατάρρευση σχολείου

admin

Στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία – “Τουρκικό σπίτι” το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέει ο Μπαχτσελί

admin

Η Αργεντινή καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

admin

Η βρετανική MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με συστήματα αεράμυνας αξίας 5 δισ. δολαρίων

admin