Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού για τρεις στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ

Ο φόβος πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ «θα πέσουν καρέκλες» δεν επιβεβαιώθηκε, ο κύβος όμως ερρίφθη: το ΠΑΣΟΚ, με εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη που έγινε ομόφωνα δεκτή στο σώμα, οδεύει σε κάλπη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι θα είναι τουλάχιστον τρεις – ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να λάβει εκ νέου εντολή, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι χθες ξεκαθάρισαν και επίσημα την πρόθεσή τους στο ανώτατο όργανο του κόμματός τους.

Οι βολές, βέβαια, δεν έλειψαν: «Οποιος ψάχνει με απολίτικους και επικοινωνιακούς όρους ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, το πιο πιθανό είναι να υποστεί μια ακόμη ήττα», ανέφερε ο Ανδρουλάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποτυχία των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την αντιπολίτευση του TikTok – μια ευθεία αναφορά, ωστόσο, και στο αφήγημα που προβάλλει ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα δεν μας καθιστά δύναμη ανατροπής ούτε μας βάζει σε τροχιά διακυβέρνησης. Ούτε ο Μητσοτάκης θα φύγει έχοντας απέναντί του κόμματα του 13% και του 15%. Να ξαναγίνουμε κόμμα μελών, όχι στελεχών και μηχανισμών», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας, δηλώνοντας πως «δεν κρύβεται» και καλώντας τη Χαριλάου Τρικούπη να πάρει θέση και για τις επιθέσεις εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου εναντίον του. Τον Ανδρουλάκη χτύπησε και ο Παύλος Γερουλάνος: «Ναι, οι παρέες γράφουν ιστορία, αλλά την πολιτική ιστορία γράφουν κόμματα. Ανοιχτά, δημοκρατικά, σύγχρονα. Χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο και αναγεννημένο», ανέφερε, σχολιάζοντας επί της ουσίας τον τρόπο που θεωρεί πως πορεύτηκε η σημερινή ηγεσία.

Αυτοκριτική και αιχμές

Και οι τρεις υποψήφιοι επεσήμαναν τη σημασία του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο, μιλώντας για ένα «άνοιγμα» που ωστόσο δεν θα θέτει σε αμφιβολία την αυτονομία της παράταξης. Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έκανε την αυτοκριτική του, μιλώντας για λάθη που έκανε – ρίχνοντας, ωστόσο, τα βέλη του και προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρεί πως συνέβαλαν στο «θολό μήνυμα» που εξέπεμψε το κόμμα σε μια σειρά από νομοσχέδια. «Πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται, ενώ η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά από το 2016 υπέστη στρατηγική ήττα με εσωστρέφεια, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με μια παραλυσία βάζοντας το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό», σχολίασε για όσους τον αμφισβητούν, μιλώντας για «δημόσιο χαρακίρι» που ξεκίνησε από το βράδυ του αποτελέσματος.

«Παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα»

«Τα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως στα γνωστά τραπέζια του τριγώνου του κέντρου των Αθηνών για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα», διεμήνυσε – προαναγγέλλοντας ένα συνέδριο μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στο οποίο θα κληθούν και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Η στάση Ανδρουλάκη σχολιάστηκε από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, που τόνισε πως «έλεγαν πως βιαζόμασταν, όμως τελικά οι εκλογές θα γίνουν άμεσα», ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρώτος που έθεσε το θέμα προσφυγής σε κάλπη εντός του 2024 (και χθες δεν πήρε τον λόγο), τόνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «η πρότασή μου για εκλογές εντός του 2024 έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια πρόταση που δίνει προοπτική στην παράταξη. Ενώνουμε δυνάμεις».

Αντίστοιχα καυστικά, πάντως, ήταν τα σχόλια προεδρικών στελεχών για τον Δούκα, μιλώντας για εμφανές άγχος εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων. Η πρόταση του Ανδρουλάκη περιελάμβανε και τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, στην οποία διάκεινται θετικά τόσο η πλευρά Δούκα όσο και η πλευρά Γερουλάνου – από το στρατόπεδο του πρώην υπουργού έχουν επιλέξει να παίξουν εντελώς προγραμματικά.

Η διαδικασία εκλογής

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Ο Ανδρουλάκης προανήγγειλε διαδικασίες στα πρότυπα του 2021, που σημαίνει πως βασικό ρόλο αναλαμβάνει η αρμόδια επιτροπή εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ), η οποία ελέγχεται από την πλειοψηφία. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να καταθέσουν υπογραφές στήριξης, ενώ, εκτός απροόπτου, η διαδικασία εκλογής θα είναι ανοιχτή έως και την ημέρα των εκλογών για τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ενώ οι κάλπες θα ελέγχονται για τυχόν διπλοψηφίες με ηλεκτρονική διασύνδεση. Τα διαδικαστικά θα απασχολήσουν τις διαφορετικές πλευρές το ερχόμενο διάστημα, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή, οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ο τελικός αριθμός των υποψηφίων: εκτός από τους Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνο τουλάχιστον δύο ακόμα στελέχη εμφανίζονται να συζητούν, να μετρούν και να εξετάζουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Το επόμενο είναι αν η «φαγωμάρα» των επόμενων 98 ημερών θα δημιουργήσει ένα κλίμα εσωστρέφειας που θα παραμείνει και την επόμενη ημέρα – διάθεση που ωστόσο δεν φάνηκε χθες, τουλάχιστον στον βαθμό που φοβούνταν τα «ουδέτερα» στελέχη, που δεν δήλωσαν χθες ποιον προτίθενται να στηρίξουν.

Related posts

«Ό,τι είχα να πω το είπα» και ο… νοών νοείτω, λέει ο Σαμαράς

admin

Τουρκία: Χάρτης με κατοχή εδαφών της Ελλάδας και της Συρίας

admin

Ερντογάν: Κεραυνοί ΗΠΑ και Μενέντεζ κατά του «σουλτάνου»

admin

Αποκάλυψη: Που βρίσκονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορήθηκαν ως πραξικοπηματίες

admin

Μάντζος σε Βορίδη για Τέμπη: Όταν έρθουν οι ποινικές δικογραφίες να είστε έτοιμοι

admin

Κύπρος: Viral τα κρυμμένα τασάκια στο Προεδρικό Μέγαρο

admin

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για το «μοντάζ φράσεων» στα Τέμπη: Ποιος και πότε έδωσε την εντολή;

admin

Μητσοτάκης για Κασιδιάρη: Δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση – Να συζητήσουμε για τη χρηματοδότηση κομμάτων

admin

Ερντογάν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με όσους μας βλέπουν ως εχθρό» λέει στον Μητσοτάκη

admin