Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η «Θάτσερ» των Εργατικών που αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών

Η Ρέιτσελ Ριβς, πρώην πρωταθλήτρια στο παιδικό σκάκι και οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.


Μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών, η Ριβς αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο αφού ήταν σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος στην αντιπολίτευση.





Το κόμμα της είχε θέσει την οικονομία στο επίκεντρο του προεκλογικού του προγράμματος, στοχεύοντας στην ανάπτυξη. Η 45χρονη Ριβς δήλωσε πρόσφατα στους επιχειρηματίες: «Αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων». «Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας» στα δημόσια οικονομικά, πρόσθεσε, σχόλια που προκάλεσαν συγκρίσεις με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας.


Σε αντίθεση με τη συντηρητική Θάτσερ, η οποία ιδιωτικοποίησε βασικούς τομείς αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1979, η Ριβς επιθυμεί επανακρατικοποιήσεις, ιδίως για την ενέργεια, καθώς εμπνέεται από την πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.





Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν τη Great British Energy, μια δημόσια εταιρεία που θα ηγηθεί της χρηματοδότησης, παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα, για την «πράσινη» μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Τζέιμς Γουντ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι οι Εργατικοί και η Ριβς επιδιώκουν μια «υπεύθυνη» προσέγγιση του δημόσιου χρήματος.


Γεννημένη στο Λονδίνο, η Ριβς αξιοποίησε την οργή των Βρετανών για την προκάτοχο του Σούνακ, Λιζ Τρας, της οποίας ο μη χρηματοδοτούμενος μίνι προϋπολογισμός του 2022 έριξε τη λίρα στα τάρταρα και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στα ύψη, εκτινάσσοντας το κόστος διαβίωσης. «Θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα, χωρίς να δίνουν μεγάλες υποσχέσεις για υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν», πρόσθεσε ο Γουντ.





Η Ριβς ήταν πρωταθλήτρια στο σκάκι σε ηλικία 14 ετών πριν σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακό στο London School of Economics. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως οικονομολόγος για μια δεκαετία, αρχικά στην Τράπεζα της Αγγλίας, προτού μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα.


Εργαζόταν στη βρετανική τράπεζα HBOS όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, με αποτέλεσμα η τράπεζα να λάβει ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν. Το 2010, όταν οι Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία σε συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, η Ριβς εξελέγη βουλευτής των Εργατικών στο Λιντς Γουέστ της βόρειας Αγγλίας. Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Στάρμερ την διόρισε σκιώδη υπουργό Οικονομικών των Εργατικών.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:www.--.gr

Related posts

Αναστολή συμβάσεων στις κλειστές επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν – Στα 534 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού

admin

Ποιοι μπορούν να πάρουν περισσότερες δόσεις για την ρύθμιση οφειλών

admin

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά – Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση

admin

Economist: Στην πρώτη θέση η ελληνική οικονομία και το 2023

admin

Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων ΟΑΕΔ και Δώρου

admin

Market Pass: Ανοίγουν οι αιτήσεις την Παρασκευή – Ποιοι θα το πάρουν πρώτοι

admin

Κορωνοϊός: Προς επέκταση τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

admin

Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές – Δείτε βίντεο από λαϊκές αγορές

admin

Viva Wallet -JPMorgan: Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα κριθεί το «μπρα ντε φερ»

admin