Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πόρισμα κόλαφος της Κομισιόν για το X του Μασκ – Αντιμέτωπο με πρόστιμα και κυρώσεις

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην twitter )του Έλον Μασκ παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το περιεχόμενο στο διαδίκτυο αποφάνθηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι αρμόδιες ρυθμιστικές της ΕΕ, σε ένα πόρισμα που θέτει την πλατφόρμα αντιμέτωπη με πρόστιμα αλλά και περαιτέρω κυρώσεις αν δεν τροποποιήσει τη λειτουργία της.

Το πόρισμα έρχεται έπειτα από επτάμηνη έρευνα υπό τον νέο ευρωπαϊκό νόμο ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act – DSA) ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν το παράνομο περιεχόμενο και τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, υπό έρευνα βρίσκονται το TikTok της ByteDance, η AliExpress και η Meta Platforms (Facebook, Instagram).

Σχετικά με το X, ο ρυθμιστικός βραχίονας της Κομισιόν εντόπισε παραπλανητικά πρακτικές (dark patterns), αδιαφάνεια σχετικά με τις διαφημίσεις και περιορισμένη πρόσβαση των ερευνητές σε δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα εντοπίζει ότι οι επαληθευμένοι λογαριασμοί του X που φέρουν μπλε σήμα δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές πρακτικές του κλάδου, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να κάνουν ελεύθερες και δωρεάν κρίσεις σχετικά με την αυθεντικότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Το X επίσης δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ψηφιακού νόμου (DSA) για την παροχή αξιόπιστου χώρου αποθήκευσης διαφημίσεων, όπως ανέφερε η Κομισιόν. Η πλατφόρμα κατηγορείται ακόμα για αποκλεισμό των ερευνητών από την πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα του.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ, η οποία θα έχει αρκετούς μήνες για να ανταποκριθεί στις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και του 6% του παγκόσμιου τζίρου της εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση του νόμου DSA.

“Το Χ έχει πλέον το δικαίωμα ανταπάντησης — αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η Κομισιόν ενημέρωσε επίσης ότι συνεχίζονται ξεχωριστές έρευνες για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο X και αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Related posts

Χανίγια: “Η Χαμάς εξακολουθεί να επιδιώκει εκεχειρία” παρά το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τρεις γιους του

admin

Στο Ισραήλ έφθασαν οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι

admin

Γέλεν: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν σαφώς βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ θα έχει τα στοιχεία που χρειάζεται μέχρι τον Ιούνιο για να αποφασίσει για τα επιτόκια

admin

ΗΠΑ: Αύξηση 2ετίας στις τιμές εισαγωγών προσθέτοντας και άλλες πληθωριστικές πιέσεις

admin

Γαλλία: Οκτώ συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με τη χρηματοδότηση του PKK

admin

Το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση για έκτακτα μέτρα στη Γάζα στην υπόθεση γενοκτονίας σε βάρος του Ισραήλ την 26η Ιανουαρίου

admin

Πώς η Ρωσία κερδίζει $δισ. “σπάζοντας” τις δυτικές πετρελαϊκές κυρώσεις

admin

Προσφυγή Ισραήλ κατά Τουρκίας στον ΟΟΣΑ για το εμπορικό μποϊκοτάζ

admin