Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προτεραιότητα η πολιτική κοινής Άμυνας για την επόμενη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Για τη δημιουργία μιας “αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης” δεσμεύτηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα επόμενα πέντε χρόνια, με εμβληματικά έργα στον τομέα της αεροπορικής και κυβερνοάμυνας, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

“Τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της  πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα εντός της ημέρας για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας.

“Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της (ευρωπαϊκής) ενιαίας αγοράς”, πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να διορίσει έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για την Άμυνα – μια νέα θέση – και είπε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια “Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας” τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της.

Είπε ότι τα μεγάλα αμυντικά έργα της ΕΕ “θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μεγαλύτερες κοινές και διασυνοριακές απειλές μας”.

“Συνεργαζόμενοι με τα κράτη μέλη και σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προτείνουμε μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο”, πρόσθεσε.

“Θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μεγάλα έργα είναι ανοιχτά σε όλους και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας –τόσο ρυθμιστικά όσο και οικονομικά– για να διασφαλίσουμε ότι σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Η φον ντερ Λάιεν δεν είπε πώς θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα. Ωστόσο, είπε ότι η Επιτροπή της θα κάνει “προτάσεις για επείγουσες αμυντικές επενδυτικές ανάγκες”.

Related posts

Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σάγιεντ στην Τύνιδα

admin

Φινλανδία – Προεδρικές: Ο κεντροδεξιός Στουμπ και ο “πράσινος” Χααβίστο στον β’ γύρο

admin

Καναδάς: Ο Τριντό ζητά από την Ινδία να συνεργαστεί στην έρευνα για τη δολοφονία αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ

admin

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τον Μπάιντεν για “παραπληροφόρηση” ως προς τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

admin

Πρωθυπουργός ιρακινού Κουρδιστάν: Το Ιράν επιτίθεται σε πολίτες, αβάσιμες οι κατηγορίες για “αρχηγείο” της Μοσάντ στην περιοχή

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 38.011 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου

admin

ΗΠΑ: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του F-35 που αναζητούσαν επί σχεδόν 24 ώρες οι αρχές

admin

Ισημερινός: Αποτροπιασμός στη διεθνή κοινότητα για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

admin

Σομαλία: Πειρατές κατέλαβαν φορτηγό πλοίο και κρατούν ομήρους 23 ναυτικούς από το Μπανγκλαντές

admin