Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσκλητήριο γενεών σήμερα στο Ζάππειο

Ανήμερα τον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ φοράει τα καλά του στο Ζάππειο και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια: όλες οι φυλές του, νεαρότερες και μεγαλύτερες, στελέχη που πρωταγωνίστησαν και άλλα που θέλουν να βρεθούν στη θέση τους στο μέλλον θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στους επίσημους εορτασμούς του κόμματος που καθόρισε την πορεία της Μεταπολίτευσης. Ανάμεσά τους οι τρεις εν ζωή πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος), στελέχη που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος το 1974 και θα τιμηθούν από τη σημερινή ηγεσία. Εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θα μιλήσει θεσμικά στον εορτασμό, παρόντες, προφανώς, θα είναι και όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – οι οποίοι, όπως και ο νυν πρόεδρος, έχουν ως σημαία της υποψηφιότητάς τους την ολική επαναφορά τους. Και για τους λάτρεις της παραπολιτικής, όλα θα μετρηθούν και θα έχουν τον συμβολισμό τους: από το χειροκρότημα που θα λάβουν έως τα πηγαδάκια που θα σχηματιστούν στο πλάι τους από στελέχη που έχουν κάνει και τη σχετική κινητοποίηση.

Ολοι οι υποψήφιοι παρόντες

Αυτή η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της ενότητας και την προεκλογική εκστρατεία θα συγκεντρώσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Ζάππειο. Με δεδομένο ότι τρεις εκ των υποψηφίων (Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου) προγραμμάτισαν τις δικές τους εκδηλώσεις για να γιορτάσουν τα πασοκικά πενηντάχρονα, προσδίδοντας και ένα είδος πολιτικής ταυτότητας στις καμπάνιες τους – ο Γερουλάνος επέλεξε την επέτειο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Διαμαντοπούλου επέλεξε να κάνει μια εκδήλωση με τη νέα γενιά, θέλοντας να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον του κόμματος. Σε άλλη γραμμή, ο Χάρης Δούκας απηύθυνε κάλεσμα για το Ζάππειο, για την επίσημη κομματική εκδήλωση, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της ενότητας τουλάχιστον όσον αφορά τον συμβολικό εορτασμό.

Debate και δημοσκοπήσεις

Η σημερινή εκδήλωση δεν θα είναι η τελευταία στην οποία οι υποψήφιοι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο μετά τις κάλπες, καθώς αναμένεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 του μήνα, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τα προγράμματά τους – ενώ εν αναμονή βρίσκεται και η απόφαση για την πιθανή τηλεμαχία ανάμεσά τους. Θα είναι όμως η τελευταία φορά στην οποία δεν θα είναι αντίπαλοι – και η διαχείριση της κοινής παρουσίας, αλλά και των αντιδράσεων των στελεχών που τους στηρίζουν απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους, έχει τη δική της σημασία στο ύφος που θα έχει από εδώ και στο εξής ο δρόμος προς την κάλπη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και επιτόπιες δημοσκοπήσεις, εν αναμονή τουλάχιστον τριών ακόμα ερευνών που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα αναδείξουν τα ως τώρα δεδομένα της κούρσας, μετά και την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η βασική εκτίμηση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι πως ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα φτάσουν στην κάλπη, αλλά και την προέλευσή τους, όλα μπορούν να γίνουν – ακόμα και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου να αποτελέσει έκπληξη.

Στο Ζάππειο, πέρα από το πολιτικό διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος (για το οποίο ο Ανδρουλάκης δίνει έμφαση στην αυτονομία του), στη Χαριλάου Τρικούπη αξιοποιούν και τον μύθο του κόμματος όσον αφορά τη συμβολή του στην πορεία της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και σε πολιτισμικό επίπεδο, με τη συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος «έντυσε» μουσικά σημαντικές στιγμές της μετάβασης από τη χούντα στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία.

Related posts

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis στο MEGA: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση – απογοήτευση από ΣΥΡΙΖΑ

admin

Προκαλεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Ψέματα» όσα λένε οι Έλληνες πολιτικοί για τον Πόντο

admin

Ατόπημα

admin

Κλιμακώνεται η ένταση Ελλάδας – Τουρκίας για νησιά και μεταναστευτικό

admin

Ελλείψεις φαρμάκων: Ερχεται ποινικό δικαστήριο για όσους κρατάνε στοκ

admin

Στη Θεσσαλονίκη Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και Χαρίτσης για την 30η Agrotica

admin

Ανδρέας Δρυμιώτης για ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης προέκυψε λόγω της απελπισίας των ψηφοφόρων

admin

Νέες συμμαχίες και μετακινήσεις πριν από τη σύγκρουση

admin