Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιεί η Αθήνα για τη διγλωσσία των Σκοπίων

Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους κινήθηκε η απάντηση της Αθήνας στο πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να κατακεραυνώνει, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, τη διγλωσσία που τήρησε το Σαββατοκύριακο στη Βουλή ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος στις προγραμματικές του δηλώσεις αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» ενώ κατά την ορκωμοσία του έκανε χρήση της συνταγματικής ονομασίας, αφού πρώτα ο ίδιος είχε περιγράψει τον προσδιορισμό «Βόρεια» ως «επαίσχυντο».

Στη βασική ατζέντα

Για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έκανε λόγο ο έλληνας ΥΠΕΞ, συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας με την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. «Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μη χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε πως «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έθεσε το ζήτημα της διγλωσσίας από πλευράς της γειτονικής χώρας και ενώπιον του ομολόγου του Τίμκο Μουκούντσκι, του νέου ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ως βασική ατζέντα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε τρία επίπεδα

Κατά την παρέμβασή του εντός του Συμβουλίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την πραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν επισημαίνοντας την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών που ισχύει έναντι όλων. Ενώπιον των ομολόγων του, ο ίδιος τόνισε πως «η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι ανεπίτρεπτη», για να καταλήξει λέγοντας πως «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη» υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση της πιστής τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου. Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, μεταξύ ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ομολόγων τους από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται «στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στο εξής σε τρία επίπεδα: το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την τήρηση θεμελιωδών κανόνων δημοκρατίας, κράτους δικαίου και προστασίας μειονοτήτων και την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου». «Η αρχή “pacta sunt servanda” (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατόπιν ελληνικών διπλωματικών παρεμβάσεων και ενεργειών.

Ανεβάζει στροφές

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, παράλληλα, τονίζουν πως, έως και την ορκωμοσία του Μίτσκοσκι, η ελληνική πλευρά τηρούσε στάση αναμονής προσδοκώντας ότι, με το πέρας της προεκλογικής περιόδου στα Σκόπια, θα πρυτάνευε η λογική. Με την επιλογή όμως του νέου πρωθυπουργού να ακολουθήσει την πορεία διγλωσσίας που πρώτη χάραξε η πρόεδρος της χώρας, η Ελλάδα αναπόφευκτα ανεβάζει διπλωματικές στροφές με το ζήτημα της παραβίασης του πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών να αναμένεται πλέον να τεθεί και από τον έλληνα Πρωθυπουργό στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώπιον του Μίτσκοσκι και των λοιπών μελών της Συμμαχίας.

Related posts

Νίκος Ανδρουλάκης: Επτά προτάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση της Κουμουνδούρου στο Θύμιο Γεωργόπουλου και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

admin

Τέμπη: Στον τόπο της τραγωδίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

admin

Αύριο συζητείταιστην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

admin

Ασκήσεις γαλάζιας αποσυμπίεσης

admin

Η κρίσιμη ψήφος των 17άρηδων – Τα κριτήρια και τι ζητούν οι νέοι

admin

Γερμανία για τουρκικές προκλήσεις: «Η αμφισβήτηση κυριαρχίας δεν είναι αποδεκτή» λέει το Βερολίνο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσκόπηση «δείχνει» νίκη Κασσελάκη την Κυριακή

admin

Κασσελάκης: Προσκαλώ το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου – Ας ξεκινήσουμε από αυτό

admin