Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Λαβρόφ προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τις κόκκινες γραμμές μας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή παράδοση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να μην παίζουν με τις “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χάνουν το αίσθημα της αμοιβαίας αποτροπής που στήριζε την ισορροπία ασφαλείας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον από τον Ψυχρό Πόλεμο και ότι αυτό είναι επικίνδυνο.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια στην Ουκρανία πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία – για την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ασκήσει πιέσεις – ο Λαβρόφ ανέφερε σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση ότι “δεν θα εκπλαγώ από τίποτα. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο που έθεσαν για τον εαυτό τους”.

“Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν – παίζουν με τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν πρέπει να το κάνουν αυτό”, τόνισε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση από τότε που ξεκίνησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 να μην προσπαθήσει να εμποδίσει τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Αλλά η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων παρέχοντας τανκς, προηγμένους πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Αυτό έχει ωθήσει ορισμένους δυτικούς πολιτικούς να υποστηρίξουν ότι η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι μπλόφα και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τα δώσουν όλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ έχει πει ότι η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, γελοιοποιεί τις κόκκινες γραμμές του Πούτιν.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα όρια, αλλά κάνει λάθος αν πιστεύει ότι τις συνέπειες οποιασδήποτε κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία θα τις υποστεί κυρίως η Ευρώπη.

“Έχουν την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα τους αγγίξει”, δήλωσε ο Λαβρόφ. Αυτό, είπε, υπονομεύει όλες τις αρχές που είχαν στηρίξει τη στρατηγική σταθερότητα με την Ουάσιγκτον από τη σοβιετική εποχή.

“Αυτό το αίσθημα της αμοιβαίας αποτροπής – για κάποιο λόγο αρχίζουν να το χάνουν. Αυτό είναι επικίνδυνο”, είπε.

Προειδοποιήσεις

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει τον “Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει “καταστροφικές συνέπειες, ενδεχομένως, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο” και δεν θα ήταν αυτό καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα που ο Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ρωσία προβαίνει σε αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα επειδή η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απειλούν τη Ρωσία κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει πει πώς σκοπεύει να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, ούτε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Related posts

Γάζα: Φόβοι για την τύχη των αμάχων παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

admin

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο το 2021 η καταναλωτική εμπιστοσύνη

admin

Βαγδάτη και Ουάσινγκτον σε συνομιλίες για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή αποχώρηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

admin

Ουκρανία: Σε τουλάχιστον 4 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις

admin

Κατάρ: Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς θα αρχίσουν αφού απελευθερωθούν οι πολίτες

admin

Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Οι πολίτες καλούνται στις κάλπες με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας εν μέσω εξάπλωσης των καρτέλ των ναρκωτικών

admin

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο με τα έσοδα σε ρεκόρ

admin

Ο Σοϊγκού χαρακτήρισε σήμερα τη Βόρεια Κορέα “σημαντικό εταίρο” για τη Μόσχα

admin

Γερμανία: Δικαιολογημένα οι αρχές ταξινομούν ως “ύποπτη ακροδεξιά” την AfD, αποφάνθηκε δικαστήριο

admin