Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Προδομένος” νιώθει ο Μπάιντεν από Ομπάμα, Πελόζι και ζεύγος Κλίντον – “Αυτοί ευθύνονται για τη νίκη Τραμπ το 2016”

Ένας πολιτικά “πολιορκημένος” Τζο Μπάιντεν μπήκε στο πιο αποφασιστικό σαββατοκύριακο της 50χρονης πολιτικής του καριέρας την Παρασκευή, ενώ αναρρώνει από τον Covid-19 σε απομόνωση στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ και φέρεται να αισθάνεται “θυμωμένος και προδομένος” από τους πολιτικούς συμμάχους του, καθώς μεγεθύνονται οι εικασίες ότι ίσως ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο βρετανικός Guardian, σύμβουλοί του συζητούσαν τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τον καθορισμό μιας πιθανής ανακοίνωσης αποχώρησης, ενώ η διάθεση παραίτησης στις τάξεις του επιτελείου της εκστρατείας του φέρεται πια να είναι ανεξέλεγκτη.

Με έξι στους 10 Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να αναφέρουν σε δημοσκόπηση των AP-NORC Center for Public Affairs Research που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ότι η Καμάλα Χάρις θα γινόταν μια καλή πρόεδρος των ΗΠΑ, οι σύμμαχοι της αντιπροέδρου έχουν αρχίσει διακριτικά προετοιμασίες ώστε εκείνη να αναλάβει επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, φλερτάροντας δωρητές και δημιουργώντας ένα νέο μήνυμα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που γίνει τελικώς εκείνη η προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών.

Μια σπάνια αχτίδα φωτός για τον Μπάιντεν ήρθε από μια επιστολή την Πέμπτη, την οποία υπέγραφαν περισσότερες από 1.400 μαύρες γυναίκες – υποστηρικτριές του, οι οποίες υποστήριξαν ότι πρέπει να παραμείνει υποψήφιος και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής ψηφοδελτίου θα “παρέκαμπτε τη βούληση εκατομμυρίων ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε μια δημοκρατική διαδικασία” στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Μια άλλη δημόσια δήλωση υποστήριξης την Παρασκευή προήλθε από τον Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή του Βερμόντ που έχει γίνει ένας από τους πιο διαπρύσιους υποστηρικτές του Μπάιντεν μετά το φιάσκο του τελευταίου στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των Ισπανόφωνων του Κογκρέσου ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τον Μπάιντεν, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της αντίθεσης της ομάδας στον Τραμπ, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο σε μια στιγμή που ο πρόεδρος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση. “Μια νέα προεδρία Τραμπ θα ήταν καταστροφική για την κοινότητα των Λατίνων σε ολόκληρη τη χώρα. Μην κάνετε λάθος, οι Λατίνοι σε εθνικό επίπεδο θα φέρουν το κύριο βάρος των συνεπειών μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ”, δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας, Λίντα Σάντσεθ.

Όμως, καθώς 30 Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου βουλευτή της Καλιφόρνια, Άνταμ Σιφ, έχουν καλέσει πια τον Μπάιντεν να αποχωρήσει – ακόμη τέσσερις βουλευτές και ένας τρίτος γερουσιαστής μόνο την Παρασκευή – ο πρόεδρος φέρεται να είναι θυμωμένος με ανώτερα στελέχη του κόμματος για ενθάρρυνση της εκφραζόμενης δυσαρέσκειας. Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι η Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που προσπάθησε να πείσει τον Μπάιντεν για τη μείωση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, καθώς και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, που σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάιντεν θεωρεί ότι τον έχουν υπονομεύσει μέσω της σιωπής τους.

Μετά από εβδομάδες αγέρωχων δηλώσεων ότι θα παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών, παρά τις ανησυχίες για την ηλικία και τη διανοητική του οξύτητα στον απόηχο του καταστροφικού ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν επανεξετάζει τη θέση του. “Η πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται κατανοητή”, είπε μια πηγή κοντά στον Μπάιντεν στους New York Times, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν ο Μπάιντεν ανακοίνωνε σύντομα την αποχώρησή του για να επιτρέψει στον Χάρις να αναλάβει την προεδρική υποψηφιότητα.

“Δεν βλέπω πώς μπορεί [ο Μπάιντεν] να ξεπεράσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις”, ανέφερε στο Politico πηγή των Δημοκρατικών κοντά στον Λευκό Οίκο. “Αισθάνομαι ότι το τέλος είναι κοντά”.

Η αποφασιστικότητα του Μπάιντεν φέρεται να κλονίστηκε από έναν συνδυασμό εντατικών μηχανορραφιών της Πελόζι, νέων δημοσκοπήσεων από τις πολιτείες που δείχνουν την πορεία του προς τη νίκη στις κρίσιμες πολιτείες να είναι εξαιρετικά δύσκολη και ενός μποϊκοτάζ από βασικούς δωρητές.

Η Πελόζι, μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του, λέγεται ότι χρησιμοποίησε τις γνώσεις της ως προς τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και τον πολιτικό χάρτη για να τον πείσει ότι η θέση του είναι αδύναμη.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι έχει στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει, βασιζόμενος σε στοιχεία του βοηθού του, Μάικ Ντόνιλον. Όταν ωστόσο χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα μιλώντας στην Πελόζι σε μια πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, εκείνη του είπε να “της δώσει τον Ντόνιλον στο τηλέφωνο” για να συγκρίνουν τα δεδομένα τους από τις δημοσκοπήσεις, υπονοώντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν παραπλανάται από συνεργάτες του, ανέφεραν οι New York Times.

Η δημόσια πίεση εντάθηκε περαιτέρω την Πέμπτη, όταν ένας δεύτερος Δημοκρατικός Γερουσιαστής, ο Jon Tester από τη Μοντάνα, κάλεσε δημοσίως τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα. Πολλοί περισσότεροι από τους 30 Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που έχουν ζητήσει δημόσια την απόσυρσή του το έχουν κάνει κατ’ ιδίαν.

Οι σύμμαχοι της Πελόζι την απεικονίζουν να φέρεται με ιδιαίτερα ευαίσθητο και προσεκτικό τρόπο προς τον Μπάιντεν -αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματά του ως προέδρου, το μακρύ ιστορικό του στον πολιτικό στίβο και το γεγονός ότι έχει Covid- ενώ χρησιμοποιεί διακριτικά ήπια πειθώ.

“Είναι σαν μάγος”, δήλωσε πηγή στο Hill. “Είναι εξαιρετικά προσεκτική. Προσπαθεί σκληρά να κρατήσει την ισορροπία και τον βοηθά να πάρει μια απόφαση τραβώντας τον απαλά, ποτέ πιέζοντάς τον”.

Αυτό ωστόσο δεν έχει ηρεμήσει τους συμμάχους του Μπάιντεν, ένας από τους οποίους συνέκρινε τη μοίρα του με εκείνη του Ιούλιου Καίσαρα.

“Άνθρωποι που γνωρίζουν αυτόν τον άνθρωπο για 30, 40 χρόνια τον μαχαιρώνουν κατάστηθα ή και στην πλάτη”, δήλωσε στο Politico ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας και της κυβέρνησης. “Φέρονται όπως στον Ιούλιο Καίσαρα σε αυτόν τον άνθρωπο”.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν φέρεται να συμμερίζεται τέτοια συναισθήματα, λέγοντας στους βοηθούς του ότι αισθάνεται “πληγωμένος και προδομένος” για το πώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος –που στο παρελθόν είχε χλευάσει ως “ελίτ”– έχουν προσπαθήσει να τον σπρώξουν εκτός κούρσας.

Σύμμαχος του Μπάιντεν δήλωσε στο NBC News ότι τα κομματικά στελέχη που προσπαθούν τώρα να τον κάνουν στην άκρη ευθύνονται για τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2016.

“Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε για ένα λεπτό ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που κυριολεκτικά μας έδωσαν όλους Ντόναλντ Τραμπ; Το 2015, ο Ομπάμα, η Πελόζι, ο [Chuck] Schumer [ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία] παραμέρισαν τον Μπάιντεν υπέρ της Χίλαρι. Έκαναν λάθος τότε και κάνουν λάθος τώρα”, είπε η πηγή.

“Ίσως θα έπρεπε να μάθουμε μερικά μαθήματα από το 2016. Ένα από αυτά είναι οι δημοσκοπήσεις είναι μ…κίες. Και δεύτερον, ίσως ο Τζο Μπάιντεν είναι περισσότερο σε επαφή με πραγματικούς Αμερικανούς απ’ ό,τι οι Ομπάμα-Πελόζι-Σούμερ”.

Η πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, συνέχισε να τονίζει ότι ο Μπάιντεν έχει “δουλειά να κάνει”, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εκστρατεία δεν έχει κρυμμένο “το κεφάλι στην άμμο”.

“Για κάθε άτομο που έχει δηλώσει ότι ανησυχεί, υπάρχει ένα άλλο άτομο που τον είδε και μας είπε ότι είσαι ο τύπος μας και θέλουμε να είμαστε μαζί σου”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι εμφανίσεις του Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία ήταν καθησυχαστικές για την εκστρατεία. “Όσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν εκεί έξω μετά το ντιμπέιτ, καθησυχάζονται”.

Ωστόσο, μια τέτοια αισιοδοξία φαίνεται όλο και πιο σπάνια εντός της εκστρατείας του Μπάιντεν, με το CNN να αναφέρει ότι κάποιο προσωπικό έχει προχωρήσει σε διαδικασία “ήσυχης αποχώρησης”. “Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις κάποιον που να λέει ιδιωτικά ότι πρέπει να παραμείνει”, δήλωσε μέλος της προεκλογικής ομάδας του αρχηγού του αμερικανικού κράτους. “Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει”.

Related posts

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση και του πληθωρισμού στη χονδρική στο 0,1%

admin

Εγκρίθηκε η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Volkswagen στη Ρωσία έναντι Є125 εκατ.

admin

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι

admin

Γερμανία: Αστυνομικές επιδρομές εναντίον ισλαμιστικής οργάνωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ

admin

Ολλανδία: Συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ για την Παλαιστίνη

admin

Κως, Κάλυμνος, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος έγιναν τουρκικά νησιά από τη Milliyet

admin

Ευρεία σύσκεψη αύριο υπό τον Β. Κικίλια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Αττική σε περίπτωση χιονοπτώσεων

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

admin

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν σχεδιάζει αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ

admin