Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed: Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:20

“Κλειδώνει” και επίσημα η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι της Fed τον προηγούμενο μήνα έκλιναν στην πλειοψηφία τους υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν ήδη από τότε σε μια μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια τον προηγούμενο μήνα, αφήνοντας όμως παράθυρο για μείωση στην προσεχή συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις πληθωριστικές πιέσεις, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει εδώ και καιρό ότι η Fed θα μειώσει τα εποτόκιά της τον επόμενο μήνα κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από το τρέχον εύρος του 5,25%-5,50% όπου ανήλθαν πέρυσι τον Ιούλιο.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους το κόστος δανεισμού θα έχει μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα. 

Τις προβλέψεις της αγοράς έρχεται, όπως φαίνεται, να επιβεβαιώσουν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, όπου αναφέρεται ότι “η συντριπτική πλειονότητα” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής “παρατήρησε ότι, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν όπως αναμένονται, πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδίαση”.

Σημειώνεται επίσης ότι “πολλοί” αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι το επίπεδο των επιτοκίων είναι περιοριστικό και “λίγοι συμμετέχοντες” υποστήριξαν ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, η διατήρηση των επιτοκίων θα σήμαινε ότι η νομισματική πολιτική να ενέτεινε την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Παράλληλα, τα πρακτικά αναφέρουν ότι αν και όλοι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν στη διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος τον Ιούλιο, “αρκετοί” υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισε ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού εν μέσω της ανόδου της ανεργίας “παρείχε εύλογους λόγους για τη μείωση του εύρους κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτήν τη συνεδρίαση ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση”.

Η άποψη για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στηρίζεται στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές, που επιστρέφουν προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και στην αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που έδειξαν αύξηση της ανεργίας.

Η ταχύτητα αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, από το χαμηλό του 3,4% στις αρχές του προηγούμενου έτους στο 4,3% τον προηγούμενο μήνα, κατέστησε επείγουσα τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων και ώθησε ορισμένους αναλυτές να σημειώσουν ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ισοζύγιο κινδύνων

Οι ανησυχίες της Fed για την αγορά εργασίας ενδέχεται να επιδεινωθούν από την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη ότι τον Μάρτιο υπήρχαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. 

Στα πρακτικά της Fed αναφέρεται ακόμη ότι η “πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί.

Μάλιστα, τον Ιούλιο, μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε προϊδεάσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι “εάν λάβουμε τα δεδομένα που περιμένουμε, τότε μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου”.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι ήδη υψηλότερου του 4% που είχαν θέσει οι αξιωματούχοι της Fed για φέτος στις ανανεωμένες οικονομικές προβλέψεις τους τον Ιούνιο, αλλά και υψηλότερο του 4,2% που προέβλεπαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, παρίτοι οι αγορές προετοιμάζονται ήδη μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν επιφυλακτική όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λόγω των πρόσφατων ψευδών ενδείξεων από το μέτωπο του πληθωρισμού. 

Για παράδειγμα, η διοικητής της Fed, Μισέλ Μπόουμαν, δήλωσε την Τρίτη ότι τον Σεπτέμβριο “θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν” στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν “ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό”.

Οι αγορές πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, όπου ο Τζερόμ Πάουελ εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.


 

Related posts

Φιλιππίνες: Στους 54 ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση

admin

Η Ρωσία αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

admin

Ξεκίνησε η έρευνα του ελβετικού κοινοβουλίου για την κατάρρευση της Credit Suisse

admin

Καταδρομείς των IDF πραγματοποιούν επιδρομή σε σχολεία της Γάζας που χρησιμοποιούνταν ως βάσεις της Χαμάς

admin

Υεμένη: Σκάφος αναφέρει πυραυλικό πλήγμα ανατολικά του Άντεν

admin

Η Ρωσία λέει ότι αναχαίτισε ουκρανικό πύραυλο πάνω από τη νότια περιφέρεια Λίπετσκ

admin

Η ΕΕ βάζει στο μικροσκόπιο τις επιδοτήσεις εισαγόμενων ξένων προϊόντων αιολικής ενέργειας

admin

Σουηδία: Πολιτική καταιγίδα μετά την αποκάλυψη ενός “εργοστασίου τρολ” της ακροδεξιάς

admin

Microsoft: Ξεκίνησαν οι ρωσικές εκστρατείες επιρροής των αμερικανικών εκλογών

admin