Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed: Διχασμένοι οι αξιωματούχοι για το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων

Η “μεγάλη πλειοψηφία” των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στάθηκε υπέρ της έναρξης μιας περιόδου πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που επισφραγίστηκε από μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά την συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν απόψε. Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπήρξε ευρύτερη συμφωνία ως προς το ότι η κίνηση αυτή δεν θα δεσμεύσει την Fed σε κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον. 

Οι υποστηρικτές της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης παρατήρησαν ότι “η αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα την έφερνε σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τους πιο πρόσφατους δείκτες για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας”, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου, στην οποία η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4,75% – 5,00% από το εύρος 5,25% – 5,50% που διατηρούσε από τον Ιούλιο του 2023.

Άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι υπήρχε μια “εύλογη υπόθεση” για μείωση των επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουλίου και ότι τα στοιχεία που προέκυψαν έκτοτε απλώς ενίσχυαν την θέση για χαλάρωση της πολιτικής. 

Δεν έλειψαν πάντως και οι συμμετέχοντες που υποστήριξαν τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως “θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση”. 

Τα πρακτικά παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποικιλία απόψεων εντός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενέκριναν μια μείωση επιτοκίων μεγέθους που συνήθως εφαρμόζεται όταν η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ότι η οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα και χρειάζεται στήριξη μέσω πιο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρθηκαν στην μείωση ως μια “αναπροσαρμογή” της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του γεγονότος ότι ο πληθωρισμός έχει έχει μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα του 2022 και 2023, και -με βάση ορισμένα μέτρα- βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2% της Fed.

“Ήταν σημαντικό να επικοινωνηθεί”, αναφέρουν τα πρακτικά, ότι η κίνηση “δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη λιγότερο ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών.”

Παρόλα αυτά, η ανησυχία για την αγορά εργασίας αυξάνεται μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed, με αξιωματούχους να σημειώνουν τις πρόσφατες αυξήσεις στο ποσοστό ανεργίας και τα αδύναμα δεδομένα για την απασχόληση και τον πληθωρισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν, αναφέρεται στα πρακτικά, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, με τον ρυθμό και το τελικό σημείο να παραμένουν ανοιχτά προς συζήτηση. 

Τα νέα στοιχεία θα καθορίσουν και την πορεία της πολιτικής, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν πως αν η οικονομία συμπεριφερθεί ως αναμένεται, “θα ήταν πιθανώς σκόπιμο να κινηθούμε προς μιας ουδέτερη στάση με την πάροδο του χρόνου”. 

Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης προκάλεσε τη διαφωνία της κυβερνήτριας της Fed, Μισέλ Μπάουμαν – την πρώτη διαφωνία που καταγράφηκε από το 2005-, η οποία τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, στις νέες οικονομικές προβλέψεις που εκδόθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όλοι εκτός από δύο υπευθύνους χάραξης πολιτικής προέβλεψαν μειώσεις κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης φέτος.

Πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θεώρησαν “ασήμαντη” τη διαφορά για την οικονομία μεταξύ της έναρξης της περιόδου χαλάρωσης με μείωση 50 μονάδων βάσης έναντι των 25 μονάδων, ενώ η μεγαλύτερη μείωση μετά τις αδύναμες εκθέσεις απασχόλησης του Αυγούστου και του Ιουλίου επέτρεψε στον Πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να επισημάνει στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση την “ισχυρή” αρχή στη χαλάρωση της πολιτικής και τη δέσμευση να διατηρηθεί μια υγιής αγορά εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την απασχόληση έδειξαν ανάκαμψη της απασχόλησης και πτώση του ποσοστού ανεργίας. Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων των προηγούμενων μηνών ενίσχυσαν επίσης τις αυξήσεις μισθοδοσίας του Ιουλίου στις 144.000 από 89.000, διαγράφοντας μια ιδιαίτερα αδύναμη μέτρηση που, όπως είπαν ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μείωση επιτοκίων τον ίδιο μήνα, αν είχε γνωστοποιηθεί τότε.

Related posts

Μνημόνιο για άξονα μεταφορών και συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψε ο Ερντογάν στη Βαγδάτη

admin

Λιβύη: Η Μανγκούς διέφυγε στην Τουρκία – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ντμπέιμπα

admin

“Τελείωσε η περίοδος της υπερθέρμανσης, έφτασε η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού” προειδοποιεί ο Γκουτέρες

admin

Η Γερμανία πυροδοτεί κρίση του Χώρου Σένγκεν

admin

Ισραήλ: Ταυτοποιήθηκαν 126 όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς – Ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό

admin

Στα χέρια της ιταλικής Cisalfa η δραστηριότητα και τα assets της χρεοκοπημένης γερμανικής SportScheck

admin

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου

admin

Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχουν στο Paris Pride υπό τον φόβο ανόδου των διακρίσεων σε περίπτωση νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές

admin

Γερμανία: Οι οικονομικοί πονοκέφαλοι ξυπνούν μνήμες εποχών που αποκαλούταν ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης

admin