Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πονοκέφαλος η χρηματοδότηση για τους Ελληνες ξενοδόχους

Μόνο το 20% των Ελλήνων ξενοδόχων δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή το 35% των επιχειρηματιών του κλάδου καλείται να αντεπεξέλθει σε σημαντικές προκλήσεις ως προς την εύρεση κεφαλαίων, με την Ελλάδα να καταγράφει τελικά μία πρωτιά με αρνητικό πρόσημο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής, την έρευνα για τον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο που πραγματοποίησε η Statista σε συνεργασία με την Booking.com, πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων ξενοδόχων ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μικρή ή καμία δυσκολία στην εύρεση κεφαλαίων, με ένα 20% να συναντά εμπόδια στην κατεύθυνση χρηματοδότησης.

Με βάση την έρευνα, οι ξενοδόχοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι περιορισμένη σε σχέση με το προηγούμενο φθινόπωρο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ισπανία, η δυνατότητα εύρεσης χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες του κλάδου φιλοξενίας ενισχύθηκε από το 48% στο 50%.

Αντίστοιχα, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023, η Πορτογαλία κατέγραψε αξιοσημείωτη βελτίωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, από το από 30% στο 48%, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Σε γενικές γραμμές, οι σκανδιναβικές χώρες και η Ισπανία ανέφεραν τα λιγότερα εμπόδια ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης, με το 54% των Νορβηγών επιχειρηματιών να αναφέρει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα εμπόδιο στην εύρεση χρηματοδότησης και μόλις το 5% να δηλώνει ότι δυσκολεύεται.

Στον αντίποδα πάνω από το 1/4 των Γάλλων ξενοδόχων (28%) δήλωσε ότι η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι (πολύ) δύσκολη.

Στην τελευταία θέση, με αρνητικό ρεκόρ, βρέθηκε η Ελλάδα, καθώς οι ξενοδόχοι της χώρας ανέφεραν στην πλειονότητά τους πως κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζουν δυσκολία, παρά ευκολία, πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι, αυτές περιλαμβάνουν το υψηλό ενεργειακό κόστος (78%), το μισθολογικό κόστος (65%), την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού (61%), ενδεχόμενες αυξήσεις φόρων (58%), τη γεωπολιτική αβεβαιότητα (55%) και τη γραφειοκρατία (53%).

Πονοκέφαλο στους Έλληνες ξενοδόχους, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, προκαλούν, πέραν του ενεργειακού κόστους (93%), ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας (75%), η γεωπολιτική αβεβαιότητα (70%), το μισθολογικό κόστος (65%) και στο κόστος των υπηρεσιών (60%). Στον αντίποδα, μόνο το 29% ανησυχεί για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνηθειών των ταξιδιωτών και το 35% ανησυχεί για το ενδεχόμενοι οι τουρίστες να επιλέξουν άλλους προορισμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου του 2024 σε δείγμα 920 στελεχών και διευθυντών ξενοδοχείων από την Ευρώπη.

Related posts

Βελτιωμένη προσφορά για Alpha Bank από UniCredit

admin

Dimand: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και προσωπικό

admin

Αρανίτης (Intrakat): Στόχος η συνολική αποδοτικότητα στον τομέα των μεταφορών

admin

Στις 10 Σεπτεμβρίου οι Γενικές Συνελεύσεις της Folli- Follie

admin

Βλασταράκης (Eurobank): Μπαίνουν πολλαπλάσια κεφάλαια στις ελληνικές startups

admin

Νέο κατάστημα iStorm στο εμπορικό κέντρο River West

admin

Flexopack: Έκδοση ομολόγου 12,9 εκατ. ευρώ

admin

ΔΙΑΣ: Στα €4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2021

admin

Κερδοφορία 4 δισ. από τις ασφαλιστικές στη μετά PSI δεκαετία

admin