Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός σεισμός από τη νίκη Λεπέν

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στη Γαλλία και οι σεισμικές δονήσεις γίνονται ήδη αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο στα πολιτικά επιτελεία όσο και στις αγορές. Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και του επίδοξου πρωθυπουργού Ζορντάν Μπαρντελά επικράτησε καθαρά στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας – με βάση τα exit polls – ποσοστό της τάξης του 33,2%. Πρόκειται για μια επίδοση, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την RN, καθώς είναι διπλάσια σχεδόν από 18,7% που έλαβε στον πρώτο γύρο του 2022 (σε επίπεδο ψήφων τότε είχε λάβει 4,2 εκατ. και τώρα αναμένεται να αγγίξει τα 12 εκατ.), ενώ υπερβαίνει ακόμη και το 31,4% των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με 28,1%, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας με τους Σοσιαλιστές, το ΚΚ και τους Πράσινους, που είχε συγκροτηθεί και το 2022 υπό την επωνυμία NUPES, για να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη  μετεκλογικά. Οσο για το Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν και υποχώρησε στην τρίτη θέση με 21%, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι, για την ώρα τουλάχιστον και παρά τις σοβαρές απώλειες, απέφυγε τη συντριβή που προέβλεπαν πολλοί.

Η παραπάνω εικόνα αναδεικνύει την πολιτική και εκλογική δυναμική που έχει αποκτήσει η «κυβερνώσα Ακροδεξιά» και στη Γαλλία. Η νίκη της δε αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς σημειώθηκε σε μια αναμέτρηση η οποία σφραγίστηκε και από τη μαζική προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες – σε μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που, αντικειμενικά, θα έχει η έκβασή της για την πορεία της Γαλλίας και συνολικά της Ευρώπης.

Αναμφίβολα λοιπόν Λεπέν και Μπαρντελά έκαναν όχι απλώς επίδειξη ισχύος, αλλά και ένα πρώτο βήμα προς τον στόχο τους: Να διασφαλίσουν τον μαγικό αριθμό των 289 βουλευτών ώστε να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στο δεύτερο μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος – μέλος της ΕΕ, μιμούμενοι την Τζόρτζια Μελόνι στη γειτονική Ιταλία. Κάτι που προφανώς εύχονται και άλλοι Ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, που τους έστειλαν ήδη συγχαρητήρια για την επιτυχία τους.

Δεύτερος γύρος,

η μητέρα των μαχών

Παρ’ όλ’ αυτά, η επίτευξη του παραπάνω στόχου φαντάζει δύσκολη (αν και όχι ακατόρθωτη) το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει κλειδώσει. Κι αυτό διότι οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί ως τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, 7 Ιουλίου, που θα κρίνει τα πάντα. Εκεί, όπως προβλέπει το εκλογικό σύστημα, θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι σε καθεμία από τις (περίπου 500 σε σύνολο 577) μονοεδρικές περιφέρειες στις οποίες ουδείς συγκέντρωσε χθες το 50%, μαζί και με κάθε άλλο υποψήφιο του οποίου το ποσοστό υπερέβη το 12,5%. Επιδίωξή τους θα είναι δε να πάρουν την πρωτιά έστω και με μία ψήφο διαφορά (δεν απαιτείται πλέον απόλυτη πλειοψηφία, αλλά σχετική.

Κάθε πρόβλεψη γι’ αυτή τη μητέρα των μαχών, ωστόσο, θεωρείται τουλάχιστον παρακινδυνευμένη και όλα θα κριθούν σε δύο επίπεδα: αφενός, στις επίσημες και υπόγειες συμφωνίες ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα και, αφετέρου, στο «βουβό» ρεύμα της γαλλικής κοινωνίας – αυτό, δηλαδή, που το 2022 έδωσε στο RN 88 έδρες στον δεύτερο γύρο, όταν όλοι προέβλεπαν ότι θα έπαιρνε 25, στην καλύτερη περίπτωση…

Θα παίξουν τα ρέστα τους

Το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές θα παίξουν τα ρέστα τους σε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα. Ο Μακρόν έσπευσε να καλέσει σε μια ευρεία συσπείρωση για τη στήριξη των δημοκρατικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο. «Ηρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών» είπε χαρακτηριστικά – αν και λίγο αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός, σύμμαχός του και ιδρυτής του κόμματος Ορίζοντες, Εντουάρ Φιλίπ, τάχθηκε εναντίον της ψήφισης υποψηφίων είτε από το RN είτε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε ότι η Ακροδεξιά είναι «προ των πυλών της εξουσίας» και ζήτησε να μην λάβει «ούτε μία επιπλέον ψήφο» στον δεύτερο γύρο. Ο δε Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας και ηγετική φυσιογνωμία του Μετώπου, δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους του από τις περιφέρειες όπου αναδείχθηκαν τρίτοι και δεν έχουν ελπίδα να επικρατήσουν εκείνων του RN – κάτι που προανήγγειλαν και οι Σοσιαλιστές και οι άλλες συνιστώσες του. Τα μάτια στρέφονται, πλέον, στους Ρεπουμπλικανούς, που εκφράζουν την παραδοσιακή γαλλική Δεξιά και είναι διχασμένοι. Αναμφίβολα, με το 10% που φέρεται ότι συγκέντρωσαν χθες μπορούν να αναδειχθούν στον παράγοντα που θα καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης Εθνοσυνέλευσης και το πρόσημο της νέας κυβέρνησης, όμως η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Οπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση» τονίζεται σε αυτή.

Ηπιοι τόνοι από

Λεπέν – Μπαρντελά

Σε αυτό το φόντο, η νικήτρια των χθεσινών εκλογών έδειξε να έχει συνειδητοποιήσει ότι, αν και η μεγάλη ώρα δείχνει να έχει έρθει πιο κοντά, τίποτα δεν έχει κριθεί. Γι’ αυτό και στις πρώτες δηλώσεις που έκανε, η Λεπέν απέφυγε επιμελώς τους πανηγυρικούς τόνους, καλώντας τους ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης και τον «μέσο πολίτη» να συμμετάσχουν μαζικά και στον δεύτερο γύρο, ώστε να επισφραγίσουν το αποτέλεσμα του πρώτου και να κάνουν πράξη τον – μέχρι πρόσφατα αδιανόητο – στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας και της ανάληψης της διακυβέρνησης της Γαλλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μπαρντελά, ο οποίος έκανε λόγο για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και διεμήνυσε πως εφόσον του δοθεί η δυνατότητα να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, τότε θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Γάλλων». Ξεκαθάρισε δε πως είναι έτοιμος για μια ομαλή «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν και θα σέβεται το Σύνταγμα, έστω κι αν υπογράμμισε πως θα επιμείνει «αδιάλλακτα» στις πάγιες θέσεις του.

Η τελική επιλογή παραμένει στα χέρια των ίδιων των ψηφοφόρων.

Related posts

Τα 4 διλήμματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους

admin

Αλλαγές Ποινικού Κώδικα: Ποινές φυλάκισης για βιαιοπραγία εναντίον ιατρικού προσωπικού και δασκάλων

admin

Το ΥΠΕΞ αποσύρει τη ροζ σημαία λόγω διαμαρτυριών

admin

Γεωργιάδης για ψηφιακή ταυτότητα: Στον σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζεται τσιπάκι για να σε παρακολουθεί κανείς

admin

Στο υπουργείο Υγείας ο Μητσοτάκης

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η συμμετοχή στον β’ γύρο – Ψήφισαν 40.000 μέχρι τις 11:30

admin

Τρόμος στην Ευρώπη από τους «μοναχικούς λύκους»

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Γουστάρω» – Γυναίκα του ζήτησε να «ξεδοντιάσει το σύστημα δικαστικών και δημοσιογράφων»

admin

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – «Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος»

admin