Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΜΗΠΩΣ ΖΕΙ;

Οι ζωντανοί με τα ζωντανά και οι πεθαμένοι με τα πεθαμένα, λέει η παροιμία. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου το όνομα αναφέρεται τελευταία λες και είναι ζωντανός ή, τουλάχιστον, πολύ πρόσφατος. Οχι μόνο στο πρίσμα της επιδραστικότητας (στην έρευνα της Metron Analysis για τη Μεταπολίτευση θεωρείται η πολιτική μορφή που διαμόρφωσε περισσότερο απ’ όλες τα τελευταία 50 χρόνια), αλλά και με αυτή της αποδόμησης. Από τη Βρετανία, που βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «χαρισματική προσωπικότητα», αλλά «πρωτόλειο λαϊκιστή», που «υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετό του».

28 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Με μια πρώτη ματιά, ο Μητσοτάκης δίνει μια μάχη που έχει χάσει από χέρι: όταν κάποιος κερδίζει δείκτες δημοφιλίας 105 χρόνια μετά τη γέννησή του και 28 από τον θάνατό του δεν περιμένει (φυσικά και συμβολικά) τον καλό λόγο κανενός αντιπάλου. Οι κεντροαριστεροί που ψηφίζουν ΝΔ λόγω Μητσοτάκη, όμως, δεν είναι εκείνοι που ανήκουν στους φαν του Παπανδρέου – ή τουλάχιστον, δεν συνεχίζουν να τον λατρεύουν ως τοτέμ. Κι αυτό δίνει στον πρόεδρο της ΝΔ ελευθερία κινήσεων για ενίσχυση της κομματικής συσπείρωσης ενόψει ευρωκάλπης, χωρίς να «καίει» τα ανοίγματά του.

ΣΤΑ «ΚΑΣΤΡΑ»

Ανδρουλάκης και Κασσελάκης θα επισκεφθούν την Ρόδο – ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη. Το κυνηγητό αυτό έχει εξήγηση: στα Δωδεκάνησα διεξάγεται και ένας γύρος της παράλληλης μάχης για την Κεντροαριστερά. Ενα παραδοσιακό προοδευτικό «κάστρο» που είχε υποκύψει στη συριζαϊκή γοητεία την περίοδο της κρίσης, τα Δωδεκάνησα άλλαξαν χέρια μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023. Στην πρώτη κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε οριακά πρώτος για περίπου 1.500 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά τον Ιούνιο για περίπου 1.300. Και πρεστίζ και ουσία, λοιπόν, γιατί όσο μεγαλύτερη η κόντρα τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει έστω και μία ψήφος.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Α’ Αθήνας, από την άλλη, στο (κεντρο)αριστερό σπέκτρουμ διεκδικείται και από τη Νέα Αριστερά, στην οποία ανήκουν πια τέσσερις από τους πέντε πρώτους του εθνικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και διεκδικείται με τρόπους που ταιριάζουν στο αριστερό ακροατήριο της περιοχής: χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς» στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητές τους Αλέξη Χαρίτση, Γιώργο Σταθάκη, Μαριλένα Κοππά, τον ίδιο τον συγγραφέα και συντονισμό του Φοίβου Κλαυδιανού. Τα βιβλία βοηθούν πάντα προεκλογικά στον συκεκριμένο χώρο, κυρίως όμως βοηθούν τη ζύμωση. Η οποία θα χρειαστεί και πριν και μετά την κάλπη.

Related posts

25η Μαρτίου: Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση πυξίδας και αρχηγού

admin

Νέα Αριστερά: Ανακοινώθηκαν οι πρώτες δέκα υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο

admin

Νέα πολεμική πρόκληση Ερντογάν προς την Αθήνα: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε με πυραύλους

admin

2+1 αιτίες για τις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΟΚΑΝΑ: Επανένταξη σε τρία βήματα

admin

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου

admin

Σκρέκας: Γεωτρύπανο στα Γιάννενα το 2023

admin

Κύμα αντιδράσεων και στη Βρετανία

admin