Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των υπογραφών κρίνει την τελική λίστα

Και έπειτα έμειναν επτά – και ο αριθμός τους, μετά την επικύρωση των υποψηφιοτήτων από την αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Η αποχώρηση της Μιλένας Αποστολάκη από την κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασιστεί στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους υποψηφίους που συνεχίζουν.

Επιβεβαιώνει, υπό μια έννοια, πως ο αριθμός των ενδιαφέρομενων ήταν ήδη μεγάλος και ενδεχομένως να δημιουργεί και πρακτικές δυσκολίες, όπως αυτή της συλλογής υπογραφών – αν και, όπως λένε οι πληροφορίες από το περιβάλλον της βουλευτή Βόρειας Αθήνας, η ίδια ήταν πολύ κοντά στον στόχο των 5.000 υπογραφών στήριξης που απαιτούνται για την ανακήρυξη ενός υποψηφίου από την ΕΔΕΚΑΠ.

Η μάχη στην Αττική

Η Αποστολάκη διαμήνυσε ότι παρότι η ίδια έχει κάνει την επιλογή της, δεν προτίθεται να «δώσει γραμμή» προς έναν υποψήφιο στα στελέχη και τα μέλη που τη στήριζαν. Οι ισορροπίες, ωστόσο, αλλάζουν κυρίως για την Αττική και την περιφέρειά της, στην οποία τη μερίδα του λέοντος της πασοκικής δυναμικής διεκδικούν κυρίως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας.

Η ποικιλομορφία του Λεκανοπεδίου, που έγκειται κυρίως στο ότι πολλοί εκ των υποψηφίων έχουν την έδρα τους σε μια εκ των περιφερειών της, μειώθηκε κάπως, ενισχύοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όσους θέλουν να «μετρηθούν» ψηλά στα πέριξ της πρωτεύουσας.

Η Αττική είναι, έτσι κι αλλιώς, ειδική περίπτωση για όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: ο Νίκος Ανδρουλάκης «χρεώνει», με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο, το χαμηλό αποτέλεσμα του κόμματος στην Αττική στις τελευταίες ευρωεκλογές στα πρόσωπα που έθεσαν θέμα αμφισβήτησής του διεκδικώντας την ηγεσία – τρία εκ των οποίων, πια, έχουν έδρα μια περιοχή στην Αττική και δύο εξ αυτών την Α’ Αθηνών.

Η συγκεκριμένη συζήτηση, με βουλευτές και στελέχη να απαντούν πως οι απόλυτοι αριθμοί στον Δήμο Αθηναίων αποδεικνύουν άνοδο και να αποδίδουν το αποτύπωμα του κόμματος στην πρωτεύουσα και σε θολά κεντρικά μηνύματα, ήταν άλλωστε και μια από αυτές που έφερε νωρίτερα από το καταστατικά προβλεπόμενο τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας από τη βάση.

Η μάχη για την Αττική και τις περιφέρειές της φαίνεται και στον τρόπο που αναφέρονται σ’ αυτήν οι υποψήφιοι: «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και στο Λεκανοπέδιο, να διορθώσουμε τα λάθη μας μέσα από μία δίκαιη αποτίμηση και όχι με πονηριές του τύπου “φύγε εσύ, να έρθω εγώ, για να κάνω μαγικά το ΠΑΣΟΚ 40%”», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (newsbomb.gr), την ώρα που ο Χάρης Δούκας προβάλει το επιχείρημα της νίκης στην Αθήνα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ως παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει και μπορεί να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τη μεριά του, ο Παύλος Γερουλάνος έριξε τα δικά του «καρφιά» χθες στον συνυποψήφιό του (OPEN), λέγοντας πως «ένας δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να κάτσει στον Δήμο του και να δουλέψει για να πάει ο Δήμος καλά, ενώ η δική μας δουλειά είναι να πάει το ΠΑΣΟΚ καλά», αλλά και προς την πλευρά του Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως «στην Αττική οι πολίτες δεν νιώθουν πως τους αφορά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι που συμβαίνει γενικώς στα αστικά κέντρα».

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τις συμφωνίες του δεύτερου γύρου, με αφορμή την απόσυρση της Αποστολάκη, η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο (Αθήνα 9,84) για «ανοησίες».

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης ενόψει του β’ γύρου

admin

Πως ο Ολυμπιακός έφερε στο ίδιο τραπέζι Τσίπρα, Παπανδρέου και Ρουσόπουλο

admin

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

admin

Qatargate: Μέσω Τούρκου επιχειρηματία τα λεφτά από το Κατάρ

admin

Τσίπρας για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Κάνετε κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις

admin

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Το ΥΠΕΞ για τη ματαίωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος

admin

Σκυλακάκης: Eχουμε ρεκόρ επενδύσεων και πολλές εξαγωγές

admin

Δένδιας: Στην Τουρκία ο υπ. Εξωτερικών – Με Τσαβούσογλου σε Αντιόχεια

admin