Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πανέτα: Η ΕΚΤ να είναι έτοιμη για πολιτικά σοκ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από πολιτικά σοκ που μπορεί να προκύψουν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Ελσίνκι, λίγες ημέρες πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο εκλογής νέου κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι προσφέρουν “μόνο ένα από τα πολλά πιθανά αποτελέσματα”.

“Η νομισματική πολιτική απαιτεί μια διαχείριση των κινδύνων και των σεναρίων, όχι μόνο των βασικών γραμμών”, δήλωσε ο Πανέτα. “Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και απαιτούν ευαισθητοποίηση, ευελιξία και σχέδια δράσης ανάλογα με το κράτος”.

Τα σχόλια έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή στην Ευρώπη, με την προοπτική ότι είτε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είτε μια αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις επερχόμενες εκλογές. Το σκηνικό της περασμένης εβδομάδας άφησε τους επενδυτές να απαιτήσουν το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα από το 2012.

“Η πολιτική εναλλαγή μεταφράζεται φυσιολογικά σε αβεβαιότητα πολιτικής: Τα νοικοκυριά και οι επενδυτές πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πώς οι επερχόμενες κυβερνήσεις θα χειριστούν πολλές κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις”, δήλωσε ο Πανέτα.

“Μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και υποτιμήσεις νομισμάτων, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αλλά μπορεί επίσης να κλονίσει την εμπιστοσύνη και να αποδυναμώσει τη ζήτηση, ανακόπτοντας ή ακόμη και αντιστρέφοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που έχουμε δει μέχρι στιγμής”.

Related posts

Αυτό είναι το προφίλ του οφειλέτη με «κόκκινο δάνειο»

admin

Ζημιές στο α΄ τρίμηνο για τη UniCredit

admin

Στην OTP Bank η Alpha Bank Αλβανίας

admin

Holzmann (ΕΚΤ): Τα προγράμματα QE θα μπορούσαν να τελειώσουν το επόμενο φθινόπωρο

admin

Ενεση €21 δισ. στη διατραπεζική αγορά από την κινεζική κεντρική τράπεζα

admin

Τράπεζες: «Φρένο» SSM στις υπερβολικές προσδοκίες για μέρισμα

admin

Σταϊκούρας: Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς στις αγορές

admin

Βρετανική τράπεζα δίνει στεγαστικά έως και 40 ετών με σταθερό επιτόκιο

admin

Bullard (Fed): Χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

admin