Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ (Fed): Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, σχεδιάζουμε να την κρατήσουμε έτσι

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει κάτι που θα επιτρέψει στην Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της και “σταδιακά” να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν θα λειτουγει ως τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

“Η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ευρεία βάση και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω πρόοδο στην κατεύθυνση της βιώσιμης επιστροφής στον στόχο του 2%”, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας σε εκδήλωση στο Νάσβιλ του Τενεσί. 

“Αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένουμε, η πολιτική μας θα κινηθεί με το πέρασμα του χρόνου προς μια πιο ουδέτερη στάση”, ανέφερε ο Πάουελ. “Αλλά δεν βρισκόμαστε σε προκαθορισμένη πορεία. Κίνδυνοι υπάρχουν και στις δύο πλευρές και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση”. 

Ο διοικητής της Fed εκτίμησε πάντως ότι “οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες… ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχιση του αποπληθωρισμού”.

Οι τιμές των αγαθών υποχωρούν, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών, που προηγουμένως εμφάνιζε επίμονο πληθωρισμό, είναι πλέον “κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας”, πρόσθεσε. 

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο διοικητής της Fed ανέφερε ότι παραμένει “ισχυρή”, με τον δείκτη ανεργίας στο 4,2% να παραμένει χαμηλός.

Συνολικά “η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση: σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να την κρατήσουμε έτσι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Fed κατάφερε “να σημειώσει μεγάλη πρόοδο” στο να χαμηλώσει τον πληθωρισμό χωρίς κάποια ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, στο 4,75% με 5,00%. Προηγουμένως το είχε διατηρήσει σταθερό στο υψηλό άνω των 20 ετών του 5,25% με 5,50% για 14 μήνες. 

Related posts

Λαπίντ: Mια συμφωνία με τη Χαμάς είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους

admin

Ινδία: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 100 τραυματίες από τον εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

admin

Βουλγαρία: Στο 22,5% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του α’ τριμήνου

admin

Ερντογάν: Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, δύο κράτη – ένα έθνος

admin

Ολλανδία: Αγρότες κλείνουν δρόμους

admin

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ για τη δημιουργία “κλίματος φόβου”

admin

ΗΠΑ: Περισσότερα από $300 εκατ. συγκέντρωσε η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις τον Αύγουστο, $130 εκατ. εκείνη του Τραμπ

admin

Ισπανία: Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο

admin