Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Stefanos έμπλεξε με τον (κλασικό) Σατανά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Harry πυροβολεί τον (sitting duck) αρχηγό, η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ αλλάζει χέρια, ο Λίβανος κόστισε στην ΑΒΑΞ

Γιατί έτσι είναι το στυλ του, ούτως ή άλλως. Έλα όμως που στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ γίνεται πάρτι…


Κασσελάκης κατά πάντων





-Έλεγα κι εγώ καλοκαίρι μπήκε, στα 35άρια είμαστε ήδη από ζέστη, εκλογές ξανά έχουμε σε τρία χρόνια, οπότε θα πάνε για μπανάκια τα παιδιά και από Σεπτέμβριο το ξανανοίγουμε το ευαγές ίδρυμα. Αλλά εδώ γίνεται χαμός… μαδοτέτοιο που λένε και οι πιτσιρικάδες και μάλιστα κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Δουλειά δεν είχε ο Stefanos στα Hampton’s και άρχισε τις αναρτήσεις και έτσι όπως πήρε φόρα και υστερίασε για τα καλά δεν θ’ αφήσει τίποτα όρθιο. Τι μαύρα λεφτά στα κόμματα, τι θα πέσω μαζί με τη διαπλοκή, ό,τι θες λέει (σ.σ. Στεφανάκο αγόρι μου, η διαπλοκή δεν πέφτει, ρώτα και κανένα πιο σοβαρό από σένα να σου πει…). Τον εκνεύρισε και ο Καρτερός με τις φιλοσοφίες του στην Αυγή την Κυριακή και την έκλεισε την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, τουλάχιστον το καθημερινό φύλλο να μην το βλέπει κάθε μέρα.


Σατανάς Αλέξης…





-Από τις λίγες αλλά καλές πηγές που διαθέτω στον ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησα γιατί απασφάλισε τόσο άσχημα ο αρχηγούλης και μου το έσκασε το παραμύθι ο άνθρωπός μου: «Α πα πα τον τρέλανε ο Τσίπρας με το Συνέδριο, το είδε και πολυτελές και βαρβάτο, πήγαν και όλοι σού λέει τι κάνουμε εδώ». Τώρα πρόβλεψη δεν υπάρχει γιατί κάθε ώρα γίνεται και ένας καυγάς μεταξύ τους, εδώ πλακώθηκαν ακόμα και τα τρολ μεταξύ τους. Μόνο εκείνη η φουκαριάρα η Πεν Νταλαούρα του έχει μείνει του Στέφανου γιατί τον λατρεύει, αντιθέτως η marka2 τον πούλησε, μάλλον κοπήκανε τα μεροκάματα. Πάντως εγώ δεν βλέπω να ξεχειμωνιάζει ο αρχηγός έτσι όπως πάει. Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα σκληρά με τις υπεράκτιες….


ΠΑΣΟΚ – Τον πρόλαβε ο Δούκας





-Ο Harry λοιπόν (Χάρης Δούκας), όσο ησυχούλης φαίνεται τόσο μουλωχτός μας προκύπτει. Έμαθε το Σ.Κ. ότι ο «κυνηγημένος αρχηγός» Ν.Α. θα πάει στα όργανα (πεθαίνω γι’ αυτά) να πει ότι οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνουν κατά τον Μάρτιο του 2025 (εγώ λέω Νίκο και του 2026 καλύτερα γιατί τότε μπορεί να κάνει και εκλογές ο Μητσοτάκης) και σού λέει κάτσε να τον προλάβω. Έτσι βγήκε ο Harry χθες και λέει παιδιά κάλπες τον Νοέμβριο, η αλήθεια είναι ότι δεν είπε… και αύριο ο άνθρωπος. Τώρα περιμένουμε να το πουν και οι υπόλοιποι για να δούμε πού θα κάτσει.


Η τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή τριπλέτα


-Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (για εμάς, γιατί οι Καθολικοί εργάζονταν τη Δευτέρα) έδιναν και έπαιρναν οι συνεννοήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Τα πράγματα είχαν μπει ήδη χθες σε μια σειρά και μαθαίνω ότι έγινε και τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη-Τουσκ (ΕΛΚ), Σολτς-Σάντσεθ (Σοσιαλιστές) και Κάλας-Ντε Κροο (Φιλελεύθεροι), προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Και μόλις οριστικοποιήθηκε, διέρρευσε αρμοδίως στο Politico. Ίσως το μόνο πρόβλημα που έχει μείνει είναι η γκρίνια της Μελόνι, τις ψήφους της οποίας θέλει η Ούρσουλα, οπότε θα αναλάβει να μιλήσει μαζί της, για να δει τι μπορεί να κάνει για την Ιταλίδα πρωθυπουργό που έμεινε εκτός ευρωπαϊκών αξιωμάτων.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Συμφωνία για το 51%, διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση





-Κατέληξαν σε συμφωνία ο βασικός μέτοχος της εταιρίας συμβούλων ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (DBC diadikasia) Χρ. Καινούργιος σε σχήμα επιχειρηματιών υπό τον Κων. Σάκαρη. Η συμφωνία για την πώληση του 51% προβλέπει τίμημα 30 εκατ. ευρώ και το σχήμα των αγοραστών είναι αυτό το διάστημα σε διαπραγματεύσεις με δύο τράπεζες για τη χρηματοδότηση του deal. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ έχει ανεκτέλεστο έργων ύψους 88 εκατ. στην τριετία.


Η Μότορ Όιλ «κλειδώνει» την Ηλέκτωρ


-Η εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Μότορ Όιλ κλειδώνει και οριστικά στις 17 Ιουλίου, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν την εξαγορά του 94,44% της εταιρείας που διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Με τη κίνηση αυτή η Μότορ Οιλ ενισχύει την παρουσία της και σε μια ακόμη «πράσινη» επιχειρηματική δραστηριότητα, στον τομέα διαχείρισης στερεών υλικών και αποβλήτων κ.α., έχοντας ήδη εξαγοράσει εδώ και μια διετία περίπου την Θαλής (Thalis ES).


Ο Λίβανος κόστισε στην ΑΒΑΞ


-Η ΑΒΑΞ είχε αναλάβει το 2013 ένα μεγάλο έργο για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στον Λίβανο, κοντά στην πόλη Τρίπολη. Η συμφωνία με την κυβέρνηση του Λιβάνου προέβλεπε προϋπολογισμό 470 εκατ. δολαρίων για το έργο Deir Aamar (Phase II), ωστόσο οι δύο πλευρές ήρθαν σε αντιπαράθεση και ο ελληνικός όμιλος αποχώρησε από το project γιατί δεν έλαβε την παραμικρή αμοιβή. Η ΑΒΑΞ προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Στην πορεία η διοίκηση του ομίλου είχε περιορίσει την εκτίμηση ανακτησιμότητας μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης (51,8 εκατ.) και στη συνέχεια έχει απομειωθεί μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023. Ωστόσο η απόφαση του ICSID δεν δικαίωσε την ΑΒΑΞ καθώς έκρινε πως το κράτος του Λιβάνου δεν παραβίασε τις υποχρεώσεις του και τώρα η εισηγμένη καλείται να πληρώσει και 1,3 εκατ. για την κάλυψη δικαστικών εξόδων. Η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για «απρόσμενη» απόφαση και λέει πως διερευνά όλες τις δυνατότητες αντίδρασης. Να σημειωθεί πως στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρεται πως «οι διαιτητικές αποφάσεις βάσει της Σύμβασης Ουάσινγκτον, ως τελικές και δεσμευτικές για τα μέρη, δεν προσβάλλονται παρά με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ίδιου του ICSID ανεξαρτήτως της έδρας της διαιτησίας».












Το οικόπεδο της εκκλησίας στο Παλαιό Ψυχικό


-Αυτό το οικόπεδο ποιος θα το πάρει; Ο λόγος για το μοναστηριακό ακίνητο στο Παλαιό Ψυχικό, στην οδό Ταϋγέτου 21, επιφάνειας 615 τ.μ.. Η Γυναικεία Κοινοβιακή Πρότυπος Ιερά Μονή της Θεομήτορος, Ν.Π.Δ.Δ., κατόπιν και της απόφασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β’ , προχωρά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση υπό τη μορφή αντιπαροχής. To ακίνητο περιλαμβάνει και κτίσμα 208 τ.μ., ενώ ο Συντελεστής Δόμησης στην περιοχή, αμιγούς κατοικίας, είναι 0,60. Στόχος η ανέγερση και κατασκευή νέου κτιρίου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με αποκλειστική χρηματοδότηση του αναδόχου. Οι σχετικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα μέσα Ιουνίου.


Μίνι «ανασχηματισμός» στην Coco-Mat


-Ένα μικρό «ανασχηματισμό» είχαμε όπως μαθαίνω στην Coco-Mat των αδελφών Ευμορφίδη. Συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου έγινε μια ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του μέλους η Ροσάννα Μόρτογλου, η οποία εκπροσωπούσε το Libra Group, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Στη θέση της τοποθετήθηκε ο Νίκος Βέρρας, που όπως πληροφορούμαι, είναι ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος του Libra Group. Ο N. Βέρρας το 2013, εντάχθηκε στην EuroEnergy, θυγατρική του Libra στις -, και το 2020 προήχθη σε Group General Counsel του Libra. Μου φαίνεται σαν αναβάθμιση της εκπροσώπησης στην Coco-Mat. Κατά τα άλλα δεν υπήρξαν αλλαγές στο Δ.Σ. Έτσι μετά την ανασυγκρότηση σε σώμα παρέμεινε Πρόεδρος ο Γεώργιος Μινάρδος, Διευθύνων Σύμβουλος ο Μιχάλης Ευμορφίδης και στις θέσεις των μελών, ο Θόδωρος Κούστας, ο Ηλίας Τσινταβής, ο Νίκος Βέρρας και φυσικά ο Πολ Ευμορφίδης.


Ξέμεινε από άσσους το Χρηματιστήριο


-Δεν υπάρχουν λαγοί στο καπέλο, δεν έχει άλλους άσσους στο μανίκι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το μεγάλο ενεργειακό deal ανακοινώθηκε, η κατάταξη των αγορών από το MSCI πέρασε και δεν ακούμπησε, 9 εισηγμένες έκοψαν χθες μέρισμα και μία (ο ΟΠΑΠ) επέστρεψε γενναιόδωρα κεφάλαιο στους μετόχους του. Ακόμη και αυτό το τέλος του πρώτου εξαμήνου, δεν ωθεί τους επαγγελματίες επενδυτές σε κινήσεις window dressing, σε προσπάθειες αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων. Την Παρασκευή τελειώνει ο Ιούνιος αλλά την Κυριακή ψηφίζουν οι Γάλλοι και το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Dimand και η μετοχή διολίσθησε -2,57%, η Εθνική δεν πρόκειται να έχει αφήγημα πριν τον Σεπτέμβρη και έχασε -2,49%. Η Coca Cola, o OTE και η Cenergy μαζί με την Motor Oil έκαναν το καθήκον τους με εντυπωσιακές ανοδικές κινήσεις αλλά στο τέλος η αγορά υπέκυψε κάτω από το βάρος της απουσίας αυθεντικών αγοραστών. Όλοι περιμένουν με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Ακόμη και η αυριανή διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο τη «στρατηγική ατζέντα» της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία, πολύ μικρή σημασία έχει αν σε λίγες εβδομάδες η Γαλλία αναζητά την ηγεσία και τη διεθνή συμπεριφορά της.


Αγοράζουν τις μετοχές τους


-Σταθερά κάτω από την τιμή του 1 ευρώ κινείται η μετοχή της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ από την αρχή του χρόνου. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας αντιδρούν αγοράζοντας μετοχές από το ταμπλό. Έτσι όμως μειώνουν το free float, τις μετοχές σε ελεύθερη διαπραγμάτευση παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου να βελτιώσει το «βάθος» της αγοράς. Η Orilina που σήμερα αξίζει 127,3 εκατ. ευρώ, στις αρχές Ιουνίου ανακοίνωσε την πρόθεση της να αγοράζει ίδιες μετοχές από το χρηματιστηριακό ταμπλό ενώ την περασμένη μόλις εβδομάδα ο Τρύφων Νάτσης και η Δέσποινα Παντοπούλου – Νάτση, μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέτοχοι της Εταιρεία αγόρασαν 2.578.861 μετοχές με μέση τιμή 0,94 ευρώ.


Οι καιροί αλλάζουν και στο κέντρο του χρηματιστηριακού σύμπαντος


-Στο κεντρικότερο σημείο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, στο κέντρο του χρηματιστηριακού σύμπαντος, η ελβετική Τράπεζα UBS προσπαθεί εδώ και καιρό να πουλήσει ένα τεράστιο κτίριο, συγκρότημα γραφείων συνολικού εμβαδού 86.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο βρίσκεται στις οδούς 50th Street και 135 West και η διαδικτυακή δημοπρασία της UBS ξεκίνησε με αρχική προσφορά το ευτελιστικό ποσό των 7,5 εκατ. δολαρίων. Αυτά τα εμβληματικά, τεράστια ακίνητα στο δίπλα στη Wall Street που κάποτε άξιζαν πολλά δισεκατομμύρια, σήμερα δεν μπορούν να βρουν αγοραστή. Ακόμη και τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία που είναι οι συνήθεις επενδυτές σε τέτοιου είδους αξίες γιατί τους αποφέρουν σταθερές αποδόσεις, σήμερα προτιμούν τα υψηλότοκα κρατικά ομόλογα. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιοι συγκρότημα γραφείων θα απαιτούσε σήμερα μεγάλου ύψους επένδυση για να μετατραπεί σε «πράσινο» και λειτουργικό χώρο εργασίας. Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις αναζητούν χώρους εργασίας στην εποχή που οι περισσότεροι προτιμούν την εξ αποστάσεως εργασία


H κρίση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας


-Η αμερικανική οικονομία είναι περισσότερο γνωστή για τους πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Περίπου το 44% του Αμερικανικού ΑΕΠ παράγεται από μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 61,7 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδή το 46,4% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει ένας δείκτης. Ο δείκτης αισιοδοξίας NFIB που καταγράφει τις ανησυχίες και τις αγωνίες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο Δείκτης NFIB τόσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τον περασμένο Μάϊο, ο δείκτης NFIB εκτινάχθηκε στις 85 μονάδες που είναι το υψηλότερο σημείο από την εποχή της πανδημίας, του 2020. Ο NFIB ανέβηκε κατά 8 μονάδες μέσα σ’ έναν μήνα από Απρίλιο σε Μάϊο και τα τελευταία 40 χρόνια, μια τέτοια άνοδος της αβεβαιότητας παρατηρήθηκε μόνο δύο φορές: το 2017 και το 2020. Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι συνθήκες επιχειρηματικότητας για τις μικρές ανεξάρτητες οικονομικές οντότητες βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών. Από το 1995 έως το 2021, οι μικρές επιχειρήσεις δημιούργησαν 17,3 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας, ή το 63% των καθαρών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, ακόμη και στην Αμερική…


Προβλήματα στον γερμανικό ενεργειακό παράδεισο


-Οι παλιές καλές μέρες της άφθονης και φθηνής ενέργειας από τα ανατολικά σύνορα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την γερμανική οικονομία. Η τρικολόρ κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ξαφνικά ότι εγκαταλείπει το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την εξαγορά ολόκληρης της γερμανικής μονάδας του ηλεκτρικού δικτύου της Tennet Holding. Προφανής η αιτιολογία: το κόστος που αποδείχθηκε υπερβολικό για τα πιεσμένα οικονομικά της κυβέρνησης. Το σχέδιο της κυβέρνησης Σολτς ήταν φιλόδοξο. Η συμφωνία εξαγοράς θα σηματοδοτούσε ένα πρώτο βήμα για την ενοποίηση των 4 δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για τη σύνδεση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παράγεται στον Βορρά με τη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας στον Νότο. Τελικά αποφασίστηκε ότι αυτή η επένδυση των 22 δισ. ευρώ δεν αξίζει τα λεφτά της, προς το παρόν. Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να περιμένει…


-

--.gr

Related posts

Βρούτσης: Καμία αλλαγή σε όρια ηλικίας και συντάξεις

admin

Η σημασία των πρώτων υλών στο φαρμακευτικό κλάδο και η εταιρεία που διακρίνεται στην παραγωγή τους

admin

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street: Netflix και Alphabet στήριξαν τον Nasdaq

admin

Ακίνητα: Παράταση έως 1η Μαρτίου για να πετύχετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Τέλος χρόνου για τα Airbnb

admin

Προσοχή: Ιδού ποιοι απαλλάσσονται από δασμούς και Τέλη Κυκλοφορίας

admin

Χαράλαμπος Σημαντώνης: Να ενταχθεί η ναυπήγηση πλοίων Μικρών Αποστάσεων (shortsea) στο Ταμείο Ανάπτυξης

admin

Επιδότηση 200 ευρώ για τα ταξί: Λήγει σήμερα η προθεσμία των δηλώσεων

admin

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μακροχρόνια ανέργους

admin

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 43.000 λίτρα προϊόντων για νοθεία καυσίμων – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

admin