Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ να αποκαλύψει το σχέδιό του για το γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να αποφύγει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Εάν ο Τραμπ ξέρει πώς να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να μας το πει σήμερα”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στο Κίεβο την Τετάρτη. “Αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αν χάσουμε την κρατική υπόσταση – θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για αυτό, θέλουμε να ξέρουμε”.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο μέχρι την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ κατήγγειλε τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την άμυνα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Κίεβο “δεν κερδίζει τον πόλεμο”. 

Σε μια συνέντευξη διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, ο Ουκρανός πρέοδρος εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων από τους δυτικούς συμμάχους και δήλωσε ότι είναι “δυνητικά έτοιμος” να συναντηθεί με τον Τραμπ για να ακούσει τις προτάσεις της ομάδας του. 

“Δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή μου και τη ζωή του λαού μας και των παιδιών μας”, είπε. “Θέλουμε να καταλάβουμε αν τον Νοέμβριο θα έχουμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ ή αν θα είμαστε μόνοι μας”.

Ο Ζελένσκι αντέκρουσε την άποψη ότι οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, λέγοντας ότι ο στρατός είναι καλύτερα τοποθετημένος όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό απ’ ό,τι πριν από μήνες και ότι μια νέα επίθεση είναι θέμα εξοπλισμού των ταξιαρχιών του. 

Και ενώ εξήρε το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ φέτος – με εξάμηνη καθυστέρηση – είπε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός αργεί πολύ να φτάσει στο μέτωπο. 

“Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία αυτού του πολέμου, ότι μεταξύ της απόφασης και του πραγματικού γεγονότος, έχουμε πραγματικά μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη καθυστέρηση”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει “τεράστιο ρόλο” στην επίλυση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι η Μόσχα εξαρτάται τόσο πολύ από την αγορά της για τις εξαγωγές της. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, εάν παραμερίσουν τις διαφορές τους, θα μπορούσαν να δράσουν από κοινού για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Related posts

Προειδοποιήσεις για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την ΕΕ

admin

Ο Νετανιάχου επέκρινε τον Τριντό επειδή ζήτησε να σταματήσουν “οι φόνοι γυναικών και παιδιών”

admin

Ουκρανία: Η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση από την αρχή της χρονιάς – Βομβαρδίστηκαν πάνω από 100 τοποθεσίες

admin

Πανέτα (ΕΚΤ): Μειώνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών

admin

Γιος διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών εκδίδεται από το Μεξικό στις ΗΠΑ

admin

Ιράν – Πλήγματα στη Δαμασκό: “Δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο έγκλημα”, δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί

admin

Η Ρωσία στοχεύει τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας – Η Ρουμανία βρήκε συντρίμμια ενός drone

admin

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Το μπλοκ πρέπει να “ενισχύσει” τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μετά τον θάνατο του Ναβάλνι

admin

Γαλλία: Ο Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία λόγω των ταραχών

admin