Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γεραπετρίτης περιμένει τον Φιντάν στις Βρυξέλλες

Τον Χακάν Φιντάν περιμένει να δει αύριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης στις Βρυξέλλες, στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μετά τη θερινή ανάπαυλα των ευρωθεσμών. Στο δείπνο που θα ακολουθήσει της άτυπης συνόδου αναμένεται να συμμετέχει και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αλλά οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έχουν και ένα τετ α τετ στο περιθώριο, το οποίο πιθανότατα έχει ήδη «κλειδώσει» αν το πρόγραμμά τους έχει τελικά χώρο. Δεν είναι, άλλωστε, περίεργο δεδομένου ότι οι δύο ΥΠΕΞ έχουν επωμιστεί και τις προετοιμασίες του επόμενου ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, το παρασκήνιο λέει ότι υπήρχε ένα «αγκάθι» με την παρουσία του Φιντάν που ήταν μια ενδεχόμενη αντίδραση της Κύπρου, δεδομένου του παρασκηνίου στο Κυπριακό. Επικράτησε, ωστόσο, η διπλωματία οπότε θα δούμε αν θα υπάρξει και κάποια αναφορά στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, λέγοντας χθες ότι η παρουσία Φιντάν έχει σκοπό τη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τις ευρωτουρκικές θέσεις «στις οποίες περιλαμβάνεται το κυπριακό ζήτημα και η τουρκική κατοχή». Στο δείπνο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, εξάλλου, θα συμμετέχει και ο κύπριος υπουργός Κωνσταντίνος Κόμπος.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ερωτηματικά για τη Λιβύη

Στα θέματα που θα απασχολήσουν την υπουργική σύνοδο προσθέστε και τη Λιβύη. Κι επ’ αυτού προέκυψε χθες ένα δημοσίευμα από την αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Sozcu», περί παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναλυτική έκθεση του ΟΗΕ για το 2021 αναφέρει ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία παραβίασαν το εμπάργκο όπλων, με έμφαση στον ρόλο της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT, που φέρεται να εκπαίδευσε, μετέφερε και να πλήρωσε σύρους μαχητές και να παρείχε εκπαιδευτική υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας, που ερωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, φυσικά το διέψευσε κατηγορηματικά. Η ύπαρξη της έκθεσης όμως είναι πολύ σοβαρή.

Ο «Κανένας» σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

Το τέλος της «γαλάζιας» ηγεμονίας και η επικράτηση του… «Κανενός». Αυτό το κλίμα πλανάται πάνω από τα πολιτικά πηγαδάκια, υποστηριζόμενο κι από όσα ακούγονται για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που ξεκίνησαν πριν μπει το φθινόπωρο. Ενδεικτική είναι αυτή που δημοσιεύτηκε χθες (της εταιρείας Interview) στην οποία η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου μετά τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ μετρήθηκε στο 22,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 8,8% και η Ελληνική Λύση στο 8,7%. Στη δε αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 19% εκφράζεται θετικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τον Πρωθυπουργό να έρχεται δεύτερος στην καταλληλότητα με 35%, πίσω από τον «Κανένα» που σαρώνει με 48%. Αντε και καλό χειμώνα να ευχηθούμε.

Εκανε την αυτοκριτική του

Μπροστά σε φίλους του Παύλου Πολάκη βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στα Χανιά όταν επισκέφθηκε την τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι, μετά το πέρας της συνεδρίασης που έκαναν, ο «αψύς» μονοπώλησε τα πηγαδάκια του προέδρου με τους Χανιώτες. Ο Κασσελάκης δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει μαζί του και ότι τον θεωρεί δικό του άνθρωπο, απλώς θέλει να έχει μια πιο καλή συμπεριφορά στη Βουλή γιατί «δίνει αφορμές» στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίστηκε σχεδόν απολογητικός, μάλιστα, όταν αναφέρθηκε στη διαγραφή Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα, λέγοντας ότι λειτούργησε παρορμητικά γιατί ενοχλήθηκε ότι τη μέρα που ήταν πρώτο θέμα η Attica Bank, ο «αψύς», με τη συμπεριφορά του στη μετακλητή υπάλληλο, επέτρεψε στη ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα.

Το εξώδικο Λινού

Ο Κασσελάκης αναφέρθηκε, πάντως, και στην υπόθεση της Αθηνάς Λινού και τις καταγγελίες Πολάκη για το ινστιτούτο Prolepsis, λέγοντας ότι ελέγχονται ακόμη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Στο μεταξύ, πάντως, η Λινού έστειλε εξώδικο στον Πολάκη στο οποίο τον κατηγορεί ότι «η χυδαία αντίδρασή σας και οι ψευδείς κατηγορίες σε βάρος μου είχαν ως μοναδική αιτία την αποπομπή σας από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ». Την οποία αποπομπή χαρακτηρίζει «απολύτως αναγκαία για την κάθαρση του κοινοβουλευτικού έργου». Ο Πολάκης αντέδρασε με τη γνωστή ψυχραιμία και το τακτ που τον διακρίνει. Διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω ούτε λέξη απ’ όσα έχει πει.

Related posts

Σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά;

admin

Μητσοτάκης σε Τζένγκο: «Ευχαριστούμε Ελίνα, μας γεμίζεις περηφάνια»

admin

Ανέβαλε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης – Ενημερώνεται συνεχώς για τα Τέμπη

admin

Νίκος Ανδρουλάκης: Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ – Οποιος έχει φιλοδοξίες να δηλώσει παρών

admin

Ζητούν έρευνα για τη διασύνδεση ΕΥΠ – Predator

admin

ΕΕ: Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα κορυφαία αξιώματα – Οι προτεραιότητές τους και η αμετάπειστη Μελόνι

admin

Κασσελάκης: Να στείλουμε τους Κούγιες στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα – Πρωτοφανείς δηλώσεις Κούγια

admin

Μια ελληνική «γέφυρα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Παραδέχθηκε την ήττα του ο Μπακογιάννης – «Φεύγω από το δημαρχείο με το κεφάλι ψηλά»

admin