Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 παγίδες όπου έπεσε η ΝΔ

Την ώρα που στο Μαξίμου και στην κομματική έδρα στην Πειραιώς συνεχίζονται οι αναλυτικές καταγραφές ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της ευρωκάλπης, δηλαδή μια επιχείρηση πολύπλευρης ερμηνείας του εκλογικού 28,3%, η κυβερνητική μηχανή λειτουργεί σε ρυθμούς ανασχηματισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και χθες σειρά κλειστών, κατ’ ιδίαν συναντήσεων με στελέχη του, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και βουλευτών, ενόσω έξω από την κυβερνητική έδρα υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές είτε προχωρούσαν σε… διερευνητικά τηλεφωνήματα στη (μάταιη)  προσπάθεια να εκμαιεύσουν πληροφορίες είτε βρίσκονταν σε καθεστώς αναμονής μιας κλήσης από τα «κεντρικά». Η οριστικοποίηση των πρωθυπουργικών αποφάσεων και, άρα, οι ανακοινώσεις είναι σε κάθε περίπτωση θέμα ωρών ή έστω λίγων 24ώρων, καθώς αναμένονται το αργότερο την Τρίτη ή την Τετάρτη, εκτός αν προκύψει ξαφνική κίνηση του Μητσοτάκη, προτού ο ίδιος μπει στο αεροπλάνο για την Ελβετία (και τη διάσκεψη για την Ουκρανία) το Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση επίσης το προγραμματισμένο για σήμερα, πρώτο μετεκλογικό Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι, εφόσον πραγματοποιηθεί κανονικά, «αποχαιρετιστήριο» για ορισμένα στελέχη, τα οποία θα λείπουν από την επόμενη συνεδρίαση ή θα έχουν άλλο χαρτοφυλάκιο.

Υπουργικό με φόντο τον ανασχηματισμό

Αλλωστε ο κυοφορούμενος ανασχηματισμός περιλαμβάνει «εξόδους» από υπουργεία πρώτης γραμμής, «μετακινήσεις» και νέες «εισόδους» κυρίως από τη δεξαμενή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στην προοπτική ευρύτερων παρεμβάσεων σε σχέση με τα «ανακατέματα» της κυβερνητικής τράπουλας την τελευταία πενταετία. Μένει να απαντηθεί εάν θα προκύψουν αυτή τη φορά και δομικές αλλαγές, με δύο κατηγορίες εισηγήσεων προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον: να «ξεκλειδώσουν» συγχωνεύσεις υπουργείων που έχουν εξεταστεί στο παρελθόν – όπως του Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης (είναι δεδομένο ότι η αντιμετώπιση καθυστερήσεων και δομικών προβλημάτων στο ΑΣΕΠ ορίζεται ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες) ή του Ναυτιλίας και του Μετανάστευσης. «Εχουμε Υπουργικό, η κυβέρνηση προχωρά το έργο της με τη σύνθεση που έχει» έλεγε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο Μητσοτάκης αξιολογεί και την αποτελεσματικότητα και τις ατομικές συμπεριφορές με το σχόλιο «σε αυτές τις θέσεις είμαστε περαστικοί, δεν είμαστε μόνιμοι». Στο φόντο της συνεχιζόμενης ονοματολογίας, το Μαξίμου όρισε μια «ελαφριά» ατζέντα για τη σημερινή συνεδρίαση, με εισηγήσεις του Μάκη Βορίδη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Αδωνη Γεωργιάδη, του Χρήστου Σταϊκούρα και του Θεόδωρου Σκυλακάκη – για τους οποίους εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση.

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ

Στη χθεσινοβραδινή συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, ο Μητσοτάκης ξεκίνησε χαριτολογώντας με ευχαριστίες για το γεγονός ότι δεν δέχθηκε ερώτηση «για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό», όσο κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του βρίσκονται πράγματι πρόσωπα, ρόλοι και δομές. Ο ίδιος κερδίζει χρόνο για να αναλύσει τις αιτίες πίσω από την κακή εκλογική επίδοση της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι οι «παγίδες» στις οποίες έπεσε η παράταξη, είτε από λάθος χειρισμούς είτε από αναποτελεσματικότητα, και οδηγήσαν στο «μήνυμα» δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων θα επηρεάσουν το περιεχόμενο της κυβερνητικής ανασύνθεσης. Κατά πληροφορίες από τις αναλύσεις στο Μαξίμου, τα μεγαλύτερα «τραύματα» εντοπίζονται από τις δεξαμενές που επέλεξαν την αποχή και λιγότερο από τη μετακίνηση ψηφοφόρων δεξιότερα στη ΝΔ, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιακές και επαγγελματικές) και συγκεκριμένες περιοχές έστειλαν, όπως παραδέχονται οι κυβερνητικοί, τις ισχυρότερες… προειδοποιήσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Μήνυμα» διά της συνειδητής αποχής

Δεν υπάρχει γαλάζιο στέλεχος – είτε έχει συνομιλήσει τα τελευταία 24ωρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε όχι – που να μη στέκεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, αναζητώντας τα αίτια του 28,3% της ευρωκάλπης. Η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης δεξαμενής είναι μείζον θέμα εντός του Μαξίμου, καθώς έπαιξε ίσως τον κρισιμότερο ρόλο στις απώλειες της κυβέρνησης. Η ΝΔ πέτυχε εκ νέου την πρωτιά στους αυτοαπασχολούμενους, με… γκρεμισμένα ωστόσο ποσοστά: το 44,7% του περσινού Ιουνίου έγινε 28,2% φέτος. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να πάρουν δυνάμεις από εκεί (ιδίως η Κουμουνδούρου πέτυχε ακόμα χειρότερη επίδοση από το ήδη κακό περσινό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση του exit poll), εξού και στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το «μήνυμα» αυτής της ομάδας εστάλη διά της συνειδητής αποχής. Η τεκμαρτή φορολόγηση είχε ανοίξει από το περασμένο φθινόπωρο μέτωπο της κυβέρνησης με ένα από τα πλέον προνομιακά ακροατήριά της και μπορεί ο Πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε μετεκλογικά ότι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει, ωστόσο ετοιμάζονται σημειακές διορθώσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παραδοχές για «λανθασμένη» επικοινωνία του θέματος το προηγούμενο διάστημα.

——————————————————————-

Οι αγρότες

Οι πληγές που άνοιξαν τα τρακτέρ

Με τον αγροτικό κόσμο – άλλο ένα κρίσιμο εκλογικά ακροατήριο για τη ΝΔ, μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες – είχε ανοίξει πεδίο αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση προ μηνών. Ο Πρωθυπουργός είχε πάρει το θέμα και πάνω του σε μεγάλο βαθμό, προχωρώντας σε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου, αφού οι εικόνες των εκτεταμένων διαμαρτυριών με τα τρακτέρ σε δρόμους και πλατείες, όπως τις αντίκριζαν άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτυπώθηκαν και στην Ελλάδα. Σε αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες η κυβερνώσα παράταξη είδε τα ποσοστά της σημαντικά ψαλιδισμένα στην ευρωκάλπη, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του exit poll: κέρδισε το 28,2%, ενώ πριν από έναν χρόνο την είχε εμπιστευθεί το 42,9% της συγκεκριμένης ομάδας. Εκεί που στέκονται πάντως τα γαλάζια στελέχη είναι η ταυτόχρονη σημαντική ενίσχυση της διείσδυσης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ, καθώς και της Ελληνικής Λύσης, στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά για το καλοκαίρι νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τους αγρότες και συγκεκριμένα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο (ελέγχους, κυρώσεις κ.λπ.) για προϊόντα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης.

——————————————————————-

Οι νέοι

Η Gen Ζ και οι Millennials τους γύρισαν την πλάτη

Οι προεκλογικοί φόβοι των κυβερνώντων τόσο για τη νεανική αποχή που, κατά την εκτίμησή τους, θα επηρέαζε «πολλούς» όσο και για την τελική επιλογή εκείνων που θα περνούσαν πίσω από το εκλογικό παραβάν, επιβεβαιώθηκαν. Μετρήσεις είχαν δείξει ότι η Gen Ζ (17-26 ετών) και οι Millennials (27-42 ετών) είχαν τη μικρότερη πρόθεση συμμετοχής στην ευρωκάλπη, ενόσω η ΝΔ έβλεπε προοδευτικά την «ψαλίδα» της με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στους 18άρηδες και 25άρηδες. Οι γαλάζιες απώλειες κινήθηκαν τελικά κατά μέσο όρο στο 12,25% στους 17-34 ετών. Πιο «δύσκολο» ακροατήριο ήταν οι ηλικίες 17-24: τον περασμένο Ιούνιο η ΝΔ είχε κερδίσει το 28,8% και την περασμένη Κυριακή πήρε το 16,1%. Η κυβέρνηση έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους 17-24 ετών και τους 25-34 ετών (στους οποίους είχε πάρει 27,6% πέρυσι και 15,8% φέτος). Ταυτόχρονα δυσκολίες καταγράφηκαν στους 45-54 ετών με γαλάζιες απώλειες 18,2% από το περσινό καλοκαίρι και με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Προδιαγράφεται ότι θα ενταθούν οι κυβερνητικές κινήσεις για το Στεγαστικό, όπως το «Σπίτι μου», που αφορά τους νεότερους αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί στα ζευγάρια άνω των 40 ετών.

——————————————————————-

Η Βόρεια Ελλάδα

Η διείσδυση των κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ

Από τη στιγμή που είχαν ανάψει οι προεκλογικές μηχανές, η γαλάζια προσοχή δεν έφυγε καθόλου από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί βρέθηκαν επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί (ιδίως στελέχη με επιρροή στο παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο) και στελέχη της Πειραιώς, επιχειρώντας αναχαίτιση της δυναμικής των κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ. Από τις αναλύσεις που έχουν τρέξει στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται, κατά πληροφορίες, μια πτώση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία της τάξης του 12,7%. Δηλαδή, αντίστοιχη – οριακά υψηλότερη – με την πτώση του πανελλαδικού ποσοστού της παράταξης από τον Ιούνιο του 2023 στον φετινό Ιούνιο. Οι πιέσεις για τη ΝΔ φαίνονται μέσα από επτά βορειοελλαδίτικες εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ήρθε δεύτερη δύναμη το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου: Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθία, Δράμα, Πιερία, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς. Ειδικά στην Α΄ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έλαβε πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 24,33% (από 35,28% πέρυσι), με την Ελληνική Λύση οριακά κάτω από το 14%. Στη Β’ Θεσσαλονίκης η κυβερνώσα παράταξη έλαβε 27,15% (σε μια ελεύθερη πτώση από το περσινό 40,11%), με δεύτερη την Ελληνική Λύση (15,82%).

Related posts

Χρυσοχοΐδης: Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε, η αστυνομία όμως δεν εκδικείται

admin

Σχέδιο για «5+1 περιφέρειες»

admin

Στο ΣτΕ η αίτηση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές – Τι ζήτησε ως παρακολουθούμενος

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Μενδώνη: Σε αξιοπρεπή κατάσταση το Τατόι – Τι είπε για το κοιμητήριο και τη φροντίδα του

admin

Πώς οι ψίθυροι της Κυριακής έγιναν κραυγές στο ΠΑΣΟΚ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυριακή του μισού βήματος και των ερωτημάτων

admin

3+1 λόγοι έφεραν τον ανασχηματισμό

admin

Μητσοτάκης: Η επένδυση της Google θα φέρει 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 νέες θέσεις εργασίας

admin