Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι οκτώ καυτές εκκρεμότητες που παραλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας

Οκτώ φακέλους άμεσης αντιμετώπισης παραλαμβάνει η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας, ένα κρίσιμο πόστο που αντανακλά άμεσα στην κοινωνία.

Τα βασικά θέματα του υπουργείου αφορούν στην ενίσχυση των μισθών – θέμα που αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης – όπως και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία φαίνεται να «αντιστέκεται» σε ποσοστά πάνω από το 10%.

Πέραν αυτών, σε εκκρεμότητα παραμένουν μια σειρά μέτρων που αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση το φθινόπωρο. Ας δούμε όμως το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων που αναλαμβάνει η νέα υπουργός. Τα καυτά μέτωπα:

Μισθοί – συμβάσεις

Η διαμόρφωση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (2027) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ωστόσο πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι αυτό χωρίς την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατο.

Πάντως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχει να ενσωματώσει στην ελληνικής νομοθεσία τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Η συγκεκριμένη οδηγία επιτάσσει τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα προσδιορίζουν του ύψος των αμοιβών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο του 30%.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί επιτροπή η οποία μελετά τη διαδικασία υιοθέτησης της οδηγίας με στόχο: Την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, την προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών και τη βελτίωση της πραγματικής πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού.

Ανεργία

Η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα άνω του 10% (τον Απρίλιο ήταν στο 10,8%), γεγονός που σημαίνει ότι ήδη έχουμε φθάσει στον «σκληρό πυρήνα» του προβλήματος και η αποκλιμάκωσή της θα είναι σαφώς δυσκολότερη και πιο αργή.

Το στοίχημα του επόμενου διαστήματος είναι η πτώση των ποσοστών του προβλήματος κάτω από το 10%, με τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Αυτό είναι απαραίτητο και για την διατήρηση σε ισχύ των επιδομάτων των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές, γεγονός που εξαρτάται από το ύψος της ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας

Προ των πυλών βρίσκονται και οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος, καθώς και την αύξηση της χρονικής διάρκειάς του. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας «να είναι αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας. Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα και σταδιακά θα μειώνεται και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης.

Εισφορά αλληλεγγύης

Το φθινόπωρο αναμένονται αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ.

Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα εφαρμοστεί από το 2025. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης, είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πόροι για τον προϋπολογισμό πόροι, καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ Ε που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3%έως 14%, ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Συντάξεις χηρείας

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα για λόγους ισονομίας καθώς ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Η εφαρμογή του νόμου θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά εξετάζονται λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα του συνταξιούχους.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι αναπηρίας

Ετοιμάζεται διάταξη που θα καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας.

Η προωθούμενη διάταξη θα επιλύσει το πρόβλημα έτσι ώστε η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας να προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας.

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές όπως ασθένειας, μητρότητας, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρίας. Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Πρόκειται για μέτρο που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορά στη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη το 2025 κατά 0,5 και η επόμενη κατά το υπόλοιπο στην ολοκλήρωση της τετραετίας το 2027.

- ΟΤ

Related posts

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για τις έρευνες στα Τέμπη – Τι ζητά

admin

Νίκος Παππάς: Να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος

admin

Η αθλιότητα της φιλοσοφίας

admin

ΤΑ ‘ΧΑΝ ΠΕΙ

admin

ΠΑΣΟΚ: Πόσο κοστίζουν οι μετακινήσεις

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Δώρα Αυγέρη για εσωτειρκή αντιπολίτευση σε Κασσελάκη: «Ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από το κόμμα…»

admin

…και η τέταρτη συνάντηση που ακυρώθηκε

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες αποφάσεις για συνέδριο και εκλογή προέδρου

admin