Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κινήσεις Πειραιώς μετά την αναθεώρηση της στόχευσης για τα κέρδη

Παραμονές της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για τα επιτόκια επέλεξε να κινηθεί η διοίκηση της Πειραιώς, αναθεωρώντας το guidance, καθώς όπως πληροφορείται το -.gr oι στόχοι του business plan της Piraeus για το 2024 είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η αναθεώρηση επί τα βελτίω έγινε με βάση τις επιδόσεις της τράπεζας επί των δημοσιευμένων οικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγέθη της τράπεζας συνεχίζουν να καταγράφουν αναπτυξιακή πορεία τον Απρίλιο και τον Μάιο και πλέον το επόμενο σκαλοπάτι αφορά τη διανομή μερίσματος 25%-30% των κερδών του 2024, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, εξέλιξη που θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση της μερισματικής απόδοσης τη διετία 2025-2026.

Η εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας που επετεύχθη με δραστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, αλλά και η ενίσχυση των εσόδων παρέχουν τη δυνατότητα στην Piraeus να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς την αναπτυξιακή της στρατηγική με αιχμή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Piraeus βασίζεται πλέον σε εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024, έναντι 3,75% προηγουμένως.

Νέοι στόχοι

Κατόπιν των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου αλλά και την τάση που δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα η διοίκηση της Piraeus προχώρησε στην αναθεώρηση των εξής 5 στόχων:

1) Ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. έναντι 900 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόβλεψη.

2) Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 περίπου 2 δισ. ευρώ από 1,9 δις ευρώ προηγουμένως. Τα υψηλότερα έσοδα από τόκους αποδίδονται στο χαμηλότερο κόστος καταθέσεων έναντι του προϋπολογισμού εξαιτίας της περιορισμένης μετακίνησης προς τις προθεσμιακές. Κατόπιν αυτού το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώνεται στο 2,7% έναντι 2,6% του αρχικού στόχου.

3) Η τράπεζα βλέπει αύξηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2024 στα 31,7 δισ. ευρώ έναντι 31,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

4) Στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες υπάρχει ενίσχυση της παραγωγής εσόδων στα επίπεδα του 1ου τριμήνου 2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% αντίστοιχα.

5) Στα λειτουργικά έξοδα υπάρχει συγκράτηση με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται κάτω του 33% για το 2024, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίπεδο χαμηλότερo του 35%.

6) Στο μέτωπο του cost of risk (κόστος κινδύνου) για το 2024 θα είναι χαμηλότερο στο τέλος του 2024 σε περίπου 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις.

Related posts

Στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης οι φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ της ΔΕΗ

admin

Ενέργεια: Αρχές 2024 οι επιλαχόντες για τους «έξυπνους μετρητές»

admin

Βιοκαρπέτ: Πράσινο φως στην επιστροφή κεφαλαίου από τη ΓΣ

admin

Ρεκόρ κερδοφορίας το 2021 για την Τράπεζα Καρδίτσας

admin

Η Mytilineos στους ESG Leaders του δείκτη MSCI

admin

ΔΕΗ: Στο 5,35% μειώθηκε το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Σε Helleniq Energy μετονομάστηκε ο όμιλος ΕΛΠΕ

admin

Η Trastor αγόρασε δύο ακίνητα στην Αττική

admin

Δρομολόγια Αθήνα – Τελ Αβίβ ξεκινά η TUS Airways

admin